Αρχική » Σκυλιά & Ζώα » Στείρωση σκύλου θηλυκού / αρσενικού – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επέμβαση

Στείρωση σκύλου θηλυκού / αρσενικού – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επέμβαση

στείρωση σκύλου θηλυκού
Για καλύτερη υγεία και πιο ”ανέμελη” ζωή του σκύλου μας

Η στείρωση σκύλου θηλυκού / αρσενικού είναι μια πολύ συχνή και γενικά ακίνδυνη χειρουργική επέμβαση. Κυρίως γίνεται για λόγους υγείας αλλά και ελέγχου των γεννήσεων και της συμπεριφοράς στα σκυλιά.

Τι πρέπει να γνωρίζετε όσον αφορά την στείρωση; Τρόποι και χαρακτηριστικά της κάθε μεθόδου ανάλογα με το φύλο του σκύλου, θηλυκού ή αρσενικού.

Οι τεχνικές που υπάρχουν για τη στείρωση ενός σκύλου είναι αρκετές, με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα η καθεμιά.

Στείρωση σκύλου θηλυκού / αρσενικού – Τεχνικές και μέθοδοι

Οι τεχνικές για στείρωση θηλυκού σκύλου που κυριαρχούν είναι η ολική ωοθηκυστερεκτομή (χειρουργική επέμβαση που απαιτεί λαπαροτομή και κατά την οποία αφαιρούνται η μήτρα, οι ωαγωγοί και οι ωοθήκες) για τον θηλυκό σκύλο. Και η ορχεκτομή (αφαίρεση των όρχεων) για τον αρσενικό. Συνήθως ο ιδιοκτήτης καλείται να σκεφτεί το ενδεχόμενο στείρωσης του σκύλου του όταν βρίσκεται στην ηλικία  6-12 μηνών.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένας ιδιοκτήτης μπορεί να θέλει ή να μην θέλει να στειρώσει το σκύλο του. Αιτίες που έχουν να κάνουν με θέματα υγείας και πρόληψης, πρακτικές, συμπεριφοράς, οικονομικοί, ψυχολογικοί, κ.α. Υπάρχουν γενικά θετικές και αρνητικές επιπτώσεις των στειρώσεων όσον αναφορά τη συμπεριφορά και την υγεία των σκύλων μας .

Ο καθένας ας σκεφτεί καλά και σφαιρικά πριν αποφασίσει είτε πρόκειται για στείρωση αρσενικού σκύλου είτε πρόκειται για στείρωση θηλυκού σκύλου. Έχοντας ενημερωθεί επαρκώς για όλες τις παραμέτρους και το τι μπορεί να συνεπάγεται μια τέτοια αμετάκλητη απόφαση. Παρακάτω κάποιες βασικές γενικές πληροφορίες σχετικά με την στείρωση στα σκυλιά.

Στείρωση σκύλου αρσενικού

στείρωση σκύλου
Οφέλη και αλλαγές που αναμένονται μετά την στείρωση του σκύλου

Θετικές επιπτώσεις από την στείρωση σκύλου

  1. Μείωση επιθετικότητας και ανταγωνισμού κυρίως με τα άλλα αρσενικά σκυλιά στη βόλτα
  2. Περιορισμός της ούρησης σε πολλά σημεία(μαρκάρισμα) ακόμη και μέσα στο σπίτι
  3. Περιορισμός της ανεπιθύμητης σεξουαλικής συμπεριφοράς (καβάλημα ποδιών, θωπεία, κλπ)
  4. Μείωση της τάσης φυγής στην παρουσία θηλυκού σκύλου σε οίστρο
  5. Μείωση πιθανότητας υπερτροφίας ή και νεοπλάσματος του προστάτη αδένα του σκύλου
  6. Αποφυγή νεοπλασίας των όρχεων
  7. Αποφυγή μετάδοσης αφροδίσιου μεταδοτικού νεοπλάσματος

 Αρνητικές επιπτώσεις στείρωσης

  1. Επιπλοκές κατά την χειρουργική επέμβαση στείρωσης και της αναισθησίας
  2. Προδιάθεση του σκύλου για παχυσαρκία

Στείρωση σκύλου θηλυκού

στείρωση θηλυκού σκύλου
Καλύτερες ”σχέσεις” ανάμεσα σε στειρωμένα σκυλιά

Θετικές επιπτώσεις από την στείρωση θηλυκού σκύλου

  1. Αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης
  2. Απαλλαγή από τις δυσκολίες της «περιόδου»:
  • προοίστρια αιμορραγία
  • αλλαγή της συμπεριφοράς του σκύλου κατά τον πρόοιστρο και οίστρο
  • προσέλκυση αρσενικών σκύλων κατά τη διάρκεια της βόλτας
  • τάση φυγής του θηλυκού σκύλου για ζευγάρωμα

3. αποφυγή πυομήτρας (επείγουσα κατάσταση, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του σκύλου και απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση)

4. μεγάλη μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης νεοπλασίας στους μαστούς (ειδικά αν η στείρωση σκύλου γίνει πριν τον πρώτο οίστρο)

5. αποφυγή νεοπλασμάτων του γεννητικού συστήματος του θηλυκού

6. αποφυγή ψευδοκύησης

7. αποφυγή αφροδίσιου μεταδοτικού νεοπλάσματος

8. καλύτερη διαχείριση κάποιων παθολογικών καταστάσεων, των οποίων η εξέλιξη επηρεάζεται από τη λειτουργία του γεννητικού συστήματος (σακχαρώδης διαβήτης, ορμονοεξαρτώμενες δερματοπάθειες, κ.α)

Στείρωση σκύλου θηλυκού – Αρνητικές επιπτώσεις
  1. Προδιάθεση του σκύλου για παχυσαρκία
  2. Επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης και της αναισθησίας (οι οποίες και υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις δεν είναι ποτέ μηδενικές)
  3. Ακράτεια ούρου
  4. Νηπιακό αιδοίο

(τα δύο τελευταία παρατηρούνται κυρίως σε σκυλιά που στειρώνονται πριν την ενηλικίωση)

Στείρωση σκύλου θηλυκού – Επιπλοκές

Κάποιες πιθανές επιπλοκές που αφορούν κυρίως τις επεμβάσεις για στείρωση θηλυκού σκύλου αν και σπάνιες είναι οι  παρακάτω:

  • Αυτοτραυματισμός της χειρουργικής τομής μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, αιμάτωμα ή και διάσπαση του χειρουργικού τραύματος.
  • Κάποιες φορές κάτω από τη χειρουργική τομή συγκεντρώνεται μικρή ποσότητα υγρού το οποίο συνήθως υποχωρεί χωρίς καμία παρέμβαση.
  • Αιμορραγία μπορεί να σημειωθεί μετά τη χειρουργική επέμβαση είτε επειδή οι απολινώσεις των μεγάλων αγγείων δεν τοποθετήθηκαν σωστά κατά τη διάρκεια της στείρωσης είτε γιατί μετακινήθηκαν μετά την τοποθέτησή τους ή επειδή ο σκύλος πάσχει από κάποια διαταραχή της πήξης του αίματος. Δυσκολία στην τοποθέτηση των απολινώσεων μπορεί να σημειωθεί σε σκύλους με βαθύ θώρακα που πάσχουν από παχυσαρκία.
  • Αιμορραγία μπορεί να σημειωθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, κυρίως σε θηλυκά σκυλιά που βρίσκονται σε οίστρο.
  • Όπως σε όλες τις ενδοκοιλιακές επεμβάσεις, είναι πιθανό να διασπαστεί το χειρουργικό τραύμα με αποτέλεσμα τη δημιουργία κοιλιοκήλης. Αυτή η επιπλοκή είναι ιδιαίτερα συχνή σε σκυλιά των οποίων η δραστηριότητα δεν περιορίζεται μετά την στείρωση.
  • Κάποιες φορές είναι δυνατό να παραμείνει ένα τμήμα της μίας ή και των δύο ωοθηκών στην κοιλιακή κοιλότητα με αποτέλεσμα το ζώο να εκδηλώνει αναπαραγωγικούς κύκλους και μετά τη στείρωση.
  • Αν διενεργήθηκε ωοθηκυστερεκτομή, είναι πιθανό το μικρό τμήμα της μήτρας που παρέμεινε στην κοιλιακή χώρα (κολώβομα της μήτρας) να υποστεί μόλυνση (πυομήτρα) στο μέλλον, ιδίως αν ένα τμήμα της μίας ή και των δυο ωοθηκών δεν αφαιρέθηκε.
steirosi skylou thilikou

Στείρωση σκύλου θηλυκού / αρσενικού – Δεν παύει να είναι μια χειρουργική επέμβαση

Σε πολλές περιπτώσεις οι χειρουργική επέμβαση δε συνοδεύεται από καμία επιπλοκή και ο σκύλος μπορεί να πάει στο σπίτι του την ημέρα της επέμβασης. Σε άλλες περιπτώσεις, κυρίως σε σκυλιά με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, το ζώο χρειάζεται να νοσηλευτεί για αρκετές ημέρες μετά την επέμβαση.

Η κίνηση του σκύλου πρέπει να περιοριστεί μετά την στείρωση για τουλάχιστον 10-14 ημέρες ώστε το χειρουργικό τραύμα των κοιλιακών μυών να επουλωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε η χειρουργική τομή να μην βασίζεται αποκλειστικά στα ράμματα.

Η εξωτερική τομή του δέρματος πρέπει να διατηρείται καθαρή και να ελέγχεται καθημερινά από τον ιδιοκτήτη για τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων. Το χειρουργικό τραύμα του δέρματος, συνήθως, επουλώνεται πλήρως σε 10-15 ημέρες μετά την επέμβαση για στείρωση θηλυκού σκύλου.

Ειδοποιήστε τον κτηνίατρο σας αν ο σκύλος γλείφει τη χειρουργική τομή, αν η τομή είναι οιδηματική ή αν υγρό εκκρίνεται από την τομή για αρκετές ημέρες μετά την επέμβαση.

Σε κάθε περίπτωση η στείρωση είναι μια αποτελεσματική μέθοδος ελέγχου των γεννήσεων και κατ επέκταση των αδέσποτων σκυλιών. Σε συνεννόηση πάντα με τον κτηνίατρο μας και σταθμίζοντας τις παραμέτρους αποφασίζουμε εάν θα προχωρήσουμε σε στείρωση του σκύλου μας ή όχι. Υπάρχει ένα κόστος σε κάθε περίπτωση αν και κατά καιρούς διάφορες φιλοζωϊκές οργανώσεις σε συνεργασία με εθελοντές κτηνιάτρους προσφέρουν στείρωση δωρεάν σε σκυλιά υπό προϋποθέσεις.

Πρόσφατες μελέτες έχουν εμβαθύνει στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η στείρωση σε αρσενικούς σκύλους όσον αφορά την συμπεριφορά.

στειρωση θηλυκου σκυλου
Στείρωση σκύλου θηλυκού – Οφέλη για την υγεία, καλύτερη ζωή