Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας χωριό στα Βαρδούσια

αθανάσιος διάκος φωκίδας χωριό

Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας χωριό όμορφο και ιδιαίτερο ακόμα ένας ορεινός προορισμός της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ένα χωριό που αξίζει να επισκεφτείς έστω και μια φορά.

Χτισμένο στα 1100μ. υψόμετρο ακριβώς κάτω από τα Βαρδούσια όρη που στέκονται επιβλητικά από πάνω του. Η διαδρομή όμορφη ειδικά από Σκάμνο και μετά αφήνοντας την ΕΟ Λαμίας-Λιβαδειάς στο ύψος του Μπράλου περίπου. Απέχει 232 χλμ από την Αθήνα.

αθανάσιος διάκος φωκίδας χωριό
Υπάρχουν 2 επιλογές για πρόσβαση στο χωριό

Στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας μπορείς να φτάσεις από δύο διαφορετικές διαδρομές είτε από Στρόμη και Μουσουνίτσα, είτε από Πυρά και Καστριώτισσα που είναι όμως και λίγο μεγαλύτερος κύκλος. Και οι δύο δρόμοι καταλήγουν στον Αθανάσιο Διάκο ο ένας από την μία πλευρά του χωριού και ο άλλος από την άλλη.

Ο Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας έχει μια όμορφη μεγάλη πλατεία με 2 μεγάλα πλατάνια και λιγοστά αλλά καλά μαγαζιά. Με πολύ καλό κρέας και γαλακτοκομικά της περιοχής το φαγητό θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Εκεί φάγαμε το πλέον τυπικό παγωτό κρέμα/βανίλια από 100% πρόβειο γάλα με υπέροχη γεύση, υφή και άρωμα. Το παγωτό Ραβάνη

Ελάχιστες πολυτέλειες και κοσμική χροιά θα βρεις στο φημισμένο αυτό χωριό στην καρδιά της Ρούμελης. Κακό; Καθόλου!

Στην μέση της πλατείας δεσπόζει το άγαλμα με την επιγραφή:

ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΚΟΣ ΜΑΣΑΒΕΤΑΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 1788

ΕΠΕΣΕ ΗΡΩΙΚΑ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΑΜΑΝΑ ΤΟ 1821

αθανάσιος διάκος φωκίδας χωριό
Αθανάσιος Διάκος το άγαλμα στο κέντρο της πλατείας

Όλα βρίσκονται εκεί, γύρω από την πλατεία. Το γραφείο της Κοινότητας, η Σαντίκειος Βιβλιοθήκη, η Εκκλησία, το υποτυπώδες  Κέντρο Υγείας.

Στο πίσω μέρος του χωριού κατεβαίνοντας ένα μονοπάτι σε 3′ θα βρεθείς σε ένα πανέμορφο σημείο που περνάει το ποτάμι πνιγμένο στα δέντρα. Εδώ μπορείς να απολαύσεις μια βόλτα με τα πόδια και να καθίσεις για έναν καφέ ή το φαγητό σου στο ξύλινο τραπέζι μπροστά στην βρύση ακούγοντας και βλέποντας το ποτάμι. Εκεί ακριβώς υπάρχει και το Ιστορικό Μουσείο του Αθανάσιου Διάκου.

Ο Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας χωριό που ή θα σε κερδίσει ή θα σου φανεί “λίγος” αν συγκριθεί με άλλους ορεινούς προορισμούς. Ο Αθανάσιος Διάκος είναι αυτός, και μάλλον δεν αλλάζει…
αθανάσιος διάκος χωριό
Γραφείο Κοινότητας και Π. Ιατρείο
Σαντίκειος Βιβλιοθήκη
Σαντίκειος Βιβλιοθήκη
αθανάσιος διάκος χωριό
Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας – Πλατεία
αθανάσιος διάκος φωκίδας χωριό
Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας – Ιστορικό Μουσείο
Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας χωριό
Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας – Πλατεία & Εκκλησία
Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας χωριό
Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας χωριό
Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας χωριό
Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας χωριό

Διαβάστε επίσης: Αθήνα λίγο πιο ανθρώπινη πόλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *