Αθλητική τριάδα στις γυναίκες – Τι γνωρίζουμε για αυτό το φαινόμενο;

αθλητική τριάδα

Τι είναι η γυναικεία αθλητική τριάδα; 

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτών και Γυναικολόγων η αθλητική τριάδα είναι μια ιατρική κατάσταση που παρατηρείται σε γυναίκες που είναι φυσικά δραστήριες και περιλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά:

  1. χαμηλή διαθεσιμότητα ενέργειας με ή χωρίς διαταραγμένη κατανάλωση τροφής,
  2. δυσλειτουργία της εμμήνου ρύσης και
  3. χαμηλή οστική πυκνότητα.

Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες που το άθλημα τους απαιτεί ένα χαμηλό σωματικό βάρος, όπως είναι: η ενόργανη γυμναστική,  ο χορός, οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων και η ενόργανη κολύμβηση.

Η αθλητική τριάδα είναι αποτέλεσμα της ανισορροπίας της ενέργειας. Δηλαδή η αθλήτρια καταναλώνει λιγότερη ενέργεια (τροφή) από αυτή που καίει (μέσω της φυσικής δραστηριότητας).

Επομένως, σε τέτοιες περιπτώσεις η κύρια παρέμβαση περιλαμβάνει την προσαρμογή της ενεργειακής δαπάνης και την διαθεσιμότητα ενέργειας.

αθλητική τριάδα
Η αθλητική τριάδα είναι αποτέλεσμα της ανισορροπίας της ενέργειας
Τι πιθανούς κινδύνους εγκυμονεί η αθλητική τριάδα;

Η δυσλειτουργία της εμμηνόρροιας, συμπεριλαμβανομένης της αμηνόρροιας, σε μια γυναίκα αθλητή μπορεί να είναι η αρχική παρουσίαση της αθλητικής τριάδας.

Η πρωτοπαθής αμηνόρροια θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για κάθε έφηβο που δεν έχει φθάσει στην εμμηναρχή μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Ενώ η δευτερογενής αμηνόρροια ορίζεται ως έλλειψη εμμήνου ρύσεως που υπερβαίνει τις 90 ημέρες.

Ένα από τα αποτελέσματα της αμηνόρροιας, όπως παρατηρείται στην γυναικεία αθλητική τριάδα, είναι η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων. Με αποτέλεσμα την αρνητική επίδραση στην οστική πυκνότητα.

Η χαμηλή οστική πυκνότητα αναφέρεται στο 22-50% των ελίτ αθλητριών σε σύγκριση με το 12% του γενικού πληθυσμού .

Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα τείνουν να είναι τα υψηλότερα στις νεαρές αθλήτριες που αρχίζουν έντονη άσκηση πριν από την έναρξη της έμμηνου ρύσης τους. Αυτές οι αθλήτριες  έχουν αυξημένες πιθανότητες καθυστερημένης εμμηνόρροιας και  εξασθένιση της ανάπτυξης τους με μεταγενέστερη εμμηνορρυσιακή δυσλειτουργία.

Να θυμόμαστε ότι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την αθλητική τριάδα στις γυναίκες μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρές επιπλοκές όπως: την οστεοπόρωση και το κάταγμα, την ψυχολογική επίδραση σε περίπτωση διαταραχής της τροφής και τη μείωση των αθλητικών επιδόσεων.

αθλητική τριάδα
Διαταραχές όπως ο περιορισμός ή η απομάκρυνση των τροφών, ο φόβος για αύξηση βάρους ή κατανάλωση λίπους, πρέπει να αξιολογηθούν σε σχέση με την γυναικεία αθλητική τριάδα
Τι είναι σημαντικό να αξιολογείται στις αθλήτριες
  • Είναι σημαντικό να αξιολογείται  η πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, το ιστορικό της έμμηνου ρύσεως και  η ύπαρξη καρδιακής αρρυθμίας συμπεριλαμβανομένου της βραδυκαρδίας .
  • Η εξέταση για διαταραχή της τροφής είναι μια σημαντική πτυχή σε σχέση με την αθλητική τριάδα στις γυναίκες και την θεραπεία της. Πρέπει να ληφθούν πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, τον τύπο άσκησης και την ποσότητα. Τις διακυμάνσεις του βάρους, τον περιορισμό ή την απομάκρυνση των τροφών, την ικανοποίηση της συνολικής εικόνας του σώματος, του φόβου για αύξηση βάρους ή κατανάλωση λίπους.

Η χαμηλή ενεργειακή διαθεσιμότητα, με ή χωρίς διατροφική διαταραχή, μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογική υγεία με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, χαμηλής αυτοεκτίμησης και άγχους.

αθλητική τριάδα

 Γυναικεία αθλητική τριάδα – Ο ρόλος της διατροφής. Τι συστήνεται;
  • Βελτίωση του ενεργειακού ισοζυγίου το οποίο με την σειρά του θα ενισχύσει τη συνολική θρεπτική κατάσταση και μπορεί να αντιστρέψει την εμμηνορρυσιακή δυσλειτουργία. Επιστρέφοντας έτσι την αθλήτρια σε φυσιολογική αναπαραγωγική λειτουργία.
  • Εμπλουτισμός σε  μικροθρεπτικά συστατικά που φαίνεται ότι στην διατροφή των γυναικών με αθλητική τριάδα είναι χαμηλά. Όπως είναι το ασβέστιο, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, o σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Οι συνέπειες αυτών των κλινικών καταστάσεων που χαρακτηρίζουν την γυναικεία αθλητική τριάδα ενδέχεται να μην είναι εντελώς αναστρέψιμες. Επομένως η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η παρέμβαση είναι κρίσιμες.

αηδονιτσα παυλιδη διαιτολογος διατροφολογος
Αηδονίτσα Παυλίδη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Mob. 6936563248
aidonitsa.pavlidi@gmail.com

Aidonitsa Pavlidi @nourishstories


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Committee on Adolescent Health Care;  Female Athlete Triad. Committee Opinion. June 2017, No 702; 1-8

Amanda K. Weiss K., Suzanne Hecht; The Female athlete triad: Clinical report. Pediatrics. August 2016, Volume 138, No 2

Δείτε ακόμη: