Αρχική » Σώμα & Πνεύμα » Αυτοί είναι οι 15 λόγοι που οδηγούν σε Απιστία τα ζευγάρια σήμερα

Αυτοί είναι οι 15 λόγοι που οδηγούν σε Απιστία τα ζευγάρια σήμερα

apistia - συζυγική απιστία - λόγοι
Η έλλειψη πίστης και αφοσίωσης πληγώνει βαθιά τους συντρόφους

Η απιστία στο γάμο και τις σχέσεις είναι η κυριότερη και σοβαρότερη αιτία διαζυγίου και  χωρισμού αντίστοιχα. Η έλλειψη πίστης στον σύντροφο αποδεικνύεται πολύ βλαπτική και καταστροφική. Γιατί; Επειδή όταν αυτή διαπράττεται πληγώνεται το ένα μέλος, κλονίζεται η εμπιστοσύνη και τελικά καταστρέφεται η σχέση.

Ποιος είναι ο ορισμός της απιστίας;

Όπως βλέπουμε πιο κάτω ορίζεται με διαφορετικές ερμηνείες και βρίσκει εφαρμογή σε διαφορετικές καταστάσεις.

  • οι εκτός γάμου σαρκικές σχέσεις συζύγου 
  • αθέτηση της συζυγικής πίστης
  • κατάχρηση ή υπεξαίρεση περιουσίας την οποία διαπράττει όποιος βάσει του νόμου ή δικαιοπραξίας έχει την επιμέλεια ή διαχείριση (συνήθως για δημόσιο λειτουργό)
  • έλλειψη πίστης στην καθιερωμένη θρησκεία

Διαφορετικές πράξεις και συμπεριφορές ερμηνεύονται είτε πιο αυστηρά είτε πιο χαλαρά, ανάλογα με τις υποκειμενικές απόψεις του ατόμου για τις ανθρώπινες σχέσεις. Σημαντικές διαφορές σχετικά με την αντίληψη περί του τι αποτελεί απιστία θα βρούμε και σε διαφορετικούς πολιτισμούς διαφορετικές θρησκείες, κλπ.

Ωστόσο εμείς σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την μορφή απιστίας που αφορά τις σχέσεις ανάμεσα στα ζευγάρια και στα παντρεμένα άτομα. Και αυτή δεν είναι άλλη από αυτή που αφορά τις εξωσυζυγικές σχέσεις τις παράλληλες σεξουαλικές σχέσεις τις ανάρμοστες σχέσεις έστω και αν δεν περιέχουν ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή.

Βασικές ερωτήσεις σχετικά με την απιστία σήμερα:

  1. Τι κάνει τους ανθρώπους σήμερα να είναι άπιστοι προς τους συντρόφους τους;
  2. Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο ποσοστό διαζυγίων και χωρισμών λόγω έλλειψης πίστης;
  3. Πόσο ρόλο παίζει ο σύγχρονος τρόπος ζωής;
  4. Τι ρόλο παίζουν τα social media και το ίντερνετ γενικότερα;
  5. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν κάποιον στην απιστία;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής από την σχολική εκπαίδευση και τις ανώτερες σπουδές μέχρι την αγορά εργασίας και τον ανταγωνισμό που αυτά συνεπάγονται έχει κάνει τους ανθρώπους πιο εγωκεντρικούς και εγωιστές. Πιο σκληρούς και καχύποπτους. Πιο αμυντικούς, πιο απρόθυμους να ‘’δώσουν’’ και να αφεθούν.

 Έτσι δύσκολα αναπτύσσεται μια ισχυρή και διαφανής σχέση, εφόσον ο καθένας κρατάει τις λεγόμενες ‘’πισινές’’ για λόγους συναισθηματικής ασφάλειας και μείωσης του ρίσκου από μια αποτυχημένη σχέση ή και γάμο.

Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο ποσοστό διαζυγίων(εκτιμάται πάνω από το 50% σε βάθος χρόνου) μεταξύ ατόμων που προχώρησαν στο βήμα του γάμου; Διάφοροι είναι οι λόγοι αλλά και εδώ επίσης η συζυγική απιστία κατέχει την εξέχουσα θέση.

 Άλλοι λόγοι είναι η έλλειψη ουσιαστικών δεσμών ανάμεσα στο ζευγάρι, η έλλειψη αγάπης και αληθινού ενδιαφέροντος για τα αισθήματα του άλλου. Πολλές φορές υπάρχει ανταγωνιστικό πνεύμα ανάμεσα στους δύο συντρόφους και ίσως και ζήλια για τις επιτυχίες του άλλου. Συχνά οι σύντροφοι ενδιαφέρονται μόνο για τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα.

Οι γάμοι που μπορεί να έγιναν βιαστικά και επιπόλαια υπό το βάρος συνθηκών όπως μια εγκυμοσύνη ή η πίεση του περίγυρου που μπορεί να αφορά την ηλικία, την λεγόμενη ‘’αποκατάσταση’’, κλπ. Ή η πίεση από το οικογενειακό περιβάλλον, πολλές φορές έχει εκβιάσει καταστάσεις και έχουν παρθεί βιαστικές αποφάσεις χωρίς ορθή κρίση.

Ο ρόλος που παίζει ο σύγχρονος τρόπος ζωής

απιστια ψυχολογια - πρωτα σημαδια - λόγοι

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει παίξει σαφώς βασικό ρόλο στην εξάπλωση περιστατικών απιστίας είτε πρόκειται για γάμο είτε πρόκειται για σχέσεις. Πως; Οι ρυθμοί σήμερα (επαγγελματικοί και γενικά) ιδίως στις πόλεις, απαιτούν τα άτομα να βρίσκονται πολλές ώρες εκτός σπιτιού και κατά βάση μακριά από τον σύντροφο τους.

Η πολύωρη εργασία σε επαγγελματικούς χώρους με προσωπικό(συναδέλφους), οι διάφορες δραστηριότητες όπως κάποιο γυμναστήριο, κέντρο ευεξίας, εκμάθηση χορού κλπ. Όλα αυτά κρατάνε τα ζευγάρια μακριά και απασχολημένα με πράγματα στα οποία δεν συμμετέχει ο σύντροφος.

Η συναναστροφή με άτομα του αντιθέτου φύλου σε αυτούς τους χώρους καθημερινά ή τακτικά αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες για μια αλληλοσυμπάθεια, μια νέα γνωριμία, ένα ενδιαφέρον που μπορεί να προκύψει, ένα φλερτ και πολύ συχνά μια πολιορκία.

Το ζευγάρι ως εκ τούτου μπορεί να βρίσκεται το βράδυ στο σπίτι μετά από μια γεμάτη και κουραστική μέρα μη έχοντας την διάθεση ή την ενέργεια να επικοινωνήσει και να αλληλεπιδράσει με σωστό τρόπο. Δημιουργείται η ρουτίνα και παράλληλα δημιουργείται και μια ξεχωριστή ζωή για τον καθένα που με το πέρασμα του χρόνου θα μπορούσε να αφήσει την πόρτα ανοιχτή σε κάτι ‘’καινούριο’’, πιο ‘’ενδιαφέρον’’, ‘’διαφορετικό’’, κλπ…

Ο ύπουλος ρόλος των Social Media

απιστία ορισμός - apistia psemata
Τα κοινωνικά δίκτυα αποσπούν την προσοχή με καταστροφικές συνέπειες για μια σχέση

Τα κοινωνικά δίκτυα (social media) που έχουν κατακλύσει την ζωή και την καθημερινότητα όλων, επίσης συμβάλουν στην απιστία και μάλιστα με διάφορους τρόπους. Προσφέρουν εικόνα, πολλές φορές ελκυστική/προκλητική ατόμων του αντιθέτου φύλου και την απόλυτη ευκολία στο να βλέπει κάποιος και στην συνέχεια να κάνει σκέψεις και να επιθυμεί.

Προσφέρουν επίσης την ευκολία της άμεσης προσέγγισης και επικοινωνίας με την αποστολή προσωπικών μηνυμάτων. Μηνύματα με κομπλιμέντα, μηνύματα φλερτ στην πραγματικότητα σε άτομα που διαφορετικά θα ήταν απίθανο να δούμε και να μιλήσουμε μαζί τους.

Κορυφαίο ρόλο παίζουν επίσης τα τελευταία χρόνια οι διάφορες εφαρμογές και site γνωριμιών που χρησιμοποιούνται για αυτόν ακριβώς το σκοπό: την εύρεση μιας νέας γνωριμίας κάτι πιο ‘’φρέσκου’’ που θα δώσει ενδιαφέρον και χρώμα στην ζωή κάποιου που η σχέση του είναι στάσιμη ή μέτρια ή απλά την έχει συνηθίσει και βαρεθεί.

Ποιοι είναι λοιπόν κάποιοι επιπλέον συνηθισμένοι λόγοι που οδηγούν κάποιον στη απιστία εκτός από αυτά που αναφέραμε παραπάνω;

Οι 15 λόγοι που καταστρέφουν τις σχέσεις/γάμο σήμερα

1 Υπερβολική χρήση του Διαδικτύου

Το διαδίκτυο έχει γίνει ένας από τους σημαντικούς διαμεσολαβητές στη διάπραξη της απιστίας. Είναι ένα πολύ λειτουργικό ”εργαλείο” ως προς αυτό προσφέροντας ευκολία και εκμηδένιση αποστάσεων.

Οι προσωπικές φωτογραφίες αντρών και γυναικών βρίσκονται εκεί και πολύ εύκολα (και μαζικά) τραβάνε την προσοχή κάποιου. Είναι πολύ εύκολο να συνδεθείτε με άτομα ως επαφές και να μιλάτε μαζί τους για ώρες, είτε είστε στο σπίτι, στην εργασία, σε κάποιο μέσο μεταφοράς, οπουδήποτε.

Η χρήση του internet μπορεί να στρέψει τους συντρόφους μακριά τον έναν από τον άλλον αν δεν γίνεται συνετή και οριοθετημένη χρήση. Να βρίσκονται δηλαδή μαζί στον ίδιο χώρο, αλλά στην πραγματικότητα και οι δυο να βρίσκονται ”αλλού”.

2 Αδυναμία αντιμετώπισης προβλημάτων

Το να ξεφεύγει κάποιος από τα προβλήματα και η αδυναμία αντιμετώπισής τους είναι μια σημαντική αιτία απιστίας. Υπάρχουν στιγμές που αντί να αντιμετωπίζουν μαζί το πρόβλημα, οι σύζυγοι και τα ζευγάρια καταλήγουν να κατηγορούν ο ένας τον άλλον και όχι το ίδιο το πρόβλημα. Με αποτέλεσμα στην συνέχεια να προσπαθούν να βρουν κάποιον άλλο τρόπο να δραπετεύσουν από αυτά, κάτι που μοιραία ανοίγει την πόρτα στην απιστία.

Σε πολλές περιπτώσεις ο δρόμος προς την απιστία ξεκινάει με το που κάποιος συνδεθεί έστω και φιλικά αρχικά με κάποιο άτομο που ίσως αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα στην σχέση του ή τον γάμο του, ή που απλώς είναι πρόθυμος να ακούσει και να συμπαρασταθεί.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότερες περιπτώσεις απιστίας συμβαίνουν σε χώρους εργασίας. Συμπαθητικοί καλοσυνάτοι και συμπονετικοί συνάδελφοι/συνεργάτες προσέφεραν έναν ώμο για να ακουμπήσουν τα άτομα και να μοιραστούν τα προβλήματα που τους απασχολούν ζητώντας ίσως μια βοήθεια ή συμβουλή από κάποιον ‘’τρίτο’’.

Απιστία – Η παγίδα του πορνογραφικού υλικού (πορνογραφία)

απιστία facebook πρώτα σημάδια
Το πορνογραφικό υλικό είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς μιας σχέσης

3 Εθισμός στην πορνογραφία

Το πορνό περιεχόμενο είναι πολύ εύκολα διαθέσιμο στο διαδίκτυο, και αυτή είναι μια από τις κύριες αιτίες της υποβάθμισης και της καταστροφής των σχέσεων σήμερα.

Το ιντερνέτ καθιστά ευρέως διαθέσιμη την πορνογραφία. Λέγεται ότι το 80% της παγκόσμιας χρήσης του διαδικτύου αφορά πορνογραφικό υλικό.

Η παρακολούθηση πορνό από καιρό σε καιρό μπορεί να φαίνεται αθώα, αλλά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι μάλλον επιβλαβή. Ο εθισμός στην πορνογραφία είναι επομένως ένας από τους λόγους απιστίας στις σχέσεις.

Με πολλούς και διάφορους τρόπους βλάπτεται η ερωτική σχέση. Το άτομο που είναι εθισμένο συνήθως είναι ανικανοποίητο νευρικό και ευερέθιστο. Και πολλές φορές συμβαίνει κάποιος να χάνει εντελώς την ικανότητα του να λειτουργεί σεξουαλικά φυσιολογικά με την σύντροφο του καθώς δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα και τις φαντασιώσεις που έχει δημιουργήσει ο εθισμός.

Βλαβερές συνήθειες και κάθε εθισμός καταστρέφουν τις σχέσεις

4 Το αλκοόλ και η τοξικομανία – ναρκωτικά

Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά είναι επίσης μία από τις κοινές αιτίες της απιστίας στις σχέσεις. Συχνά ο εθισμός κάνει ένα άτομο να μπει σε επιζήμιες συνήθειες όπως ψέματα, κλοπή, ακόμη και εξαπάτηση. Τα εθισμένα σε αλκοόλ και ναρκωτικά άτομα πολύ συχνά ενεργούν βίαια και παράλογα.

Επίσης ο εθισμός σε ποτό και ουσίες αφαιρεί τις αναστολές και παραμερίζει τους ηθικούς φραγμούς. Με αποτέλεσμα πολύ εύκολα κάποιος άντρα ή γυναίκα χωρίς πολύ σκέψη να προχωρήσει σε πράξεις που συνιστούν απιστία.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών κάνει τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται παράλογα. Με τη σειρά τους, οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να υποχωρήσουν σε προσωρινά συναισθήματα, και ορέξεις. Να πάρουν βιαστικές αποφάσεις να μην έχουν υπομονή και τελικά να απομακρυνθούν από τους συντρόφους τους μεταπηδώντας σε μια επόμενη σχέση.

Απιστία σημάδια και αιτίες

apistia facebook messenger instagram

5 Ανία (βαρεμάρα) – Προπομπός της Απιστίας

Ίσως να μην το πιστεύετε, αλλά η πλήξη είναι μια από τις κύριες αιτίες της απιστίας. Τα ζευγάρια πέφτουν σε ρουτίνες που αφαιρούν τον ενθουσιασμό και το ενδιαφέρον από τη ζωή τους. Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει και την ζωή τους στην κρεβατοκάμαρα (το ερωτικό κομμάτι).

Αυτό συχνά οδηγεί σε συζυγική απιστία και εξαπάτηση όταν ένας σύντροφος δεν είναι πλέον ικανοποιημένος σε μια σχέση και αναζητά κάτι νέο και συναρπαστικό.

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν τον ενθουσιασμό για να ξεφύγουν από την πλήξη και να πειραματιστούν με διάφορα πράγματα. Όπως για παράδειγμα η υιοθέτηση νέων χόμπι και δραστηριοτήτων, ή οι γνωριμίες και η παρέα με διαφορετικούς ανθρώπους.

Πολλοί χωρίς να το καταλάβουν καταλήγουν να εξαπατούν τους συντρόφους τους ακόμη και χωρίς να είχαν αρχικά την πρόθεση να το κάνουν. 

6 Έλλειψη υγιών συναισθηματικών/ερωτικών σχέσεων

facebook απιστία, ψέματα, λόγοι
Μαζί στον ίδιο χώρο αλλά πολύ μακριά ο ένας από τον άλλον

Facebook Instagram εφαρμογές επικοινωνίας και παιχνίδια αποσπούν την προσοχή από τον σύντροφο μας και αφαιρούν πολύτιμο χρόνο από την σχέση μας

Υπάρχουν ζευγάρια που έχουν παντρευτεί για έναν συγκεκριμένο λόγο, ή μένουν μαζί για ορισμένα κίνητρα όπως τα παιδιά ή οικονομικά/φορολογικά ζητήματα. Αλλά δεν υπάρχει αγάπη μεταξύ τους, και δεν μπορούν να είναι μαζί για κάτι περισσότερο από τα τυπικά. Δεν τους ‘’βγαίνει’’ που λένε.

Υπάρχουν επίσης καταστάσεις όπου οι άνθρωποι αγνοούν την ευθύνη και υποχρέωση για πίστη προς τους συζύγους τους. Ζουν σαν ένα κανονικό ζευγάρι, βγαίνουν μαζί, έχουν μια ερωτική σχέση, και τελικά ο ένας ή και οι δύο κοιτάζουν παράλληλα έξω από τη σχέση τους(ψάχνονται) και για κάποιον άλλον παρτενέρ. 

Όταν χάνεται η επικοινωνία και η επαφή

απιστία συγχώρεση, apistia antra
Πληγωμένα αισθήματα και απογοήτευση καταστρέφουν την σχέση

7 Το αίσθημα του μη επιθυμητού

Μερικοί άνθρωποι αναζητούν την αγάπη και τον έρωτα έξω από την σχέση τους. Γιατί; Επειδή πιστεύουν ότι οι σύντροφοί τους δεν τους θέλουν πλέον, ή δεν τους θέλουν αρκετά.

Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν ένας σύντροφος δεν αφιερώνει πολύ χρόνο στον σύντροφο του. Όταν είναι συχνά απασχολημένος ή κουρασμένος με οτιδήποτε άλλο. Όταν δεν του υπενθυμίζει πόσο σημαντικός είναι ο άλλος για αυτόν . Με λόγια και με έργα, καθημερινά. Μόνο τότε τα ζευγάρια νιώθουν συναισθηματική ασφάλεια απομακρύνεται η πιθανότητα για απιστία στις σχέσεις. 

Όταν ο ένας σύζυγος αρχίζει να αισθάνεται ότι η γνώμη και τα συναισθήματά του δεν έχουν σημασία, τότε η απογοήτευση μπορεί να τον οδηγήσει στην έλλειψης πιστότητας.

Στο μυαλό του, αυτή η πράξη θα επαναφέρει την αξιοπρέπεια του και την αυτοεκτίμηση του. Θέλει να δείξει ότι είναι ακόμα εκεί και αξίζει, έστω στα μάτια κάποιου άλλου.

Η απόσταση όποιας μορφής και αν είναι συνήθως υποβαθμίζει την σχέση

8 Ζώντας χώρια για μεγάλο χρονικό διάστημα

Η απόσταση δεν έχει σημασία λένε όταν υπάρχει αληθινή αγάπη. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η ξεχωριστή διαμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες απιστίας.

Συχνά τα ζευγάρια αναγκάζονται να μείνουν χώρια μεταξύ τους λόγω της φύσης της εργασίας τους και των εργασιακών δεσμεύσεων. Ή μπορεί να απαιτούνται συχνά επαγγελματικά ταξίδια με συναδέλφους. Συμμετοχή σε meetings, δείπνα, εξόδους στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας για ένα ποτό, κλπ…

Όταν ένας σύντροφος απουσιάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο άλλος σύντροφος μοιραία νιώθει μοναξιά. Και για να διατηρήσει τον εαυτό του απασχολημένο, ίσως επιδιώξει να βρει νέες δραστηριότητες. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους όπου το να εμπλακεί με κάποιον συναισθηματικά είναι πολύ πιθανό.

Είναι επόμενο τα ζευγάρια που περνούν πολύ χρόνο ο ένας μακριά από τον άλλο να μην αισθάνονται πλέον συνδεδεμένοι ή προσκολλημένοι όπως πριν. Ή ερωτεύονται κάποιον άλλο ή απλώς καταφεύγουν στην απιστία για να αντισταθμίσουν το κενό.

Η Απιστία ως εκδίκηση

απιστία και χωρισμός, apistia gynaikas

9 Η εκδίκηση της απιστίας

Τι συμβαίνει όταν ένας από τους συντρόφους απατήσει τον σύντροφο του σε μια σχέση;

Υπάρχουν δύο σενάρια: είτε η σχέση καταρρέει αμέσως, είτε η αμαρτία συγχωρείται και το ζευγάρι προχωρά. Αλλά δεν είναι τόσο απλό, καθώς αυτό ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό!

Συχνά κάποιος ισχυρίζεται ότι έχει συγχωρήσει την απιστία του συντρόφου του, αλλά δεν θα το ξεχάσει ποτέ αυτό. Υπάρχουν βαθιά πληγωμένα αισθήματα και η εμπιστοσύνη έχει χαθεί. Είναι πολύ πιθανό ότι θα θελήσει να εκδικηθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο εάν και όταν του δοθεί η ευκαιρία.

10. Όταν ο σύντροφος συμπεριφέρεται περισσότερο σαν παιδί

Μερικές φορές κάποιος από τους συντρόφους σε μια σχέση συμπεριφέρεται σαν παιδί. Δεν έχει ωριμάσει και δεν αναλαμβάνει τις στοιχειώδεις ευθύνες του μέσα στο σπίτι. Αυτό θα μπορούσε να τον ρίξει πολύ χαμηλά στα μάτια του άλλου. Με αποτέλεσμα να ψάχνει να βρει σε κάποιον άλλον αυτό που λείπει από την ανεπαρκή άλλη πλευρά. 

Όταν φεύγει το ερωτικό πάθος και η έλξη

11 – Ζητήματα που αφορούν την εικόνα του σώματος / Γήρανση

apistia sto gamo - psemata
Οι νεότερες γυναίκες αποτελούσαν πάντοτε ένα ισχυρό δέλεαρ για τους μεγαλύτερους άντρες

Οι άνθρωποι πολλές φορές με την πάροδο του χρόνου χάνουν το αρχικό πάθος για τους συντρόφους τους αφού παντρευτούν ή δεσμευτούν σε μια σχέση.

Η περίοδος του αρχικού φλερτ ή ο «μήνας του μέλιτος» περνάνε αρκετά γρήγορα. Και καθώς ο χρόνος περνάει πολλά πράγματα γίνονται συνηθισμένα και δεδομένα.

Συχνά αυτή η έλλειψη εγκεφαλικής προσέγγισης και επικοινωνίας σας οδηγεί να παραμελήσετε την εμφάνισης και τον εαυτό σας. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να αγαπούν και να δεσμεύονται αυστηρά με την εμφάνιση.

Αλλά δυστυχώς, η εμπειρία έχει δείξει ότι οι σύντροφοι (κυρίως οι άντρες) νοσταλγούν την παλαιότερη ελκυστική εικόνα της συντρόφου τους. Και όταν αυτή έχει χαθεί αναζητούν νεότερες ελκυστικές εμφανισιακά γυναίκες και έτσι απατούν τις συζύγους τους.

Αυτό όπως είναι αναμενόμενο φέρνει προστριβές και ένταση στο ζευγάρι. Δεν υπάρχει πλέον το σωστό κλίμα μεταξύ των συντρόφων και αυτό εκδηλώνεται με την πρώτη ευκαιρία.

απιστία ψέματα - apistia social media
Η συζυγική απιστία αφαιρεί πολύτιμα στοιχεία από τον γάμο όπως η εμπιστοσύνη και το αίσθημα της δέσμευσης

Η αξία του αλληλοσεβασμού και της εκτίμησης

12 Έλλειψη σεβασμού και εκτίμησης

Μερικές φορές οι σύντροφοι αισθάνονται ότι δεν τους σέβονται και δεν τους εκτιμούν αρκετά σε μια σχέση. Και αυτό φέρνει απογοήτευση, στεναχώρια, νεύρα και διαμάχες.

Μοιραία οι δυσαρεστημένοι σύντροφοι προσπαθούν συχνά να καλύψουν το κενό αναζητώντας παρηγοριά και ανταπόκριση σε κάποιον άλλον. Και σταδιακά, μπορεί και να καταφύγουν στην απιστία.

Ο σεβασμός και η εκτίμηση είναι δυο βασικά συστατικά σε μια ισχυρή σχέση. Ενώνουν το ζευγάρι και το κάνουν να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά.

13 – Ανεκπλήρωτες σεξουαλικές επιθυμίες

οι λόγοι που οδηγούν σε απιστία στη σχέση
Η ερωτική ζωή του ζευγαριού πλήττεται και μαζί και η σχέση

Η ανεκπλήρωτη σεξουαλική επιθυμία, οι κακής ποιότητας ή ανεπαρκείς σεξουαλικές σχέσεις, είναι επίσης από τις κύριες αιτίες της απιστίας.

 Σύμφωνα με μια μελέτη το 52% των ανθρώπων που ήταν δυσαρεστημένοι με τη σεξουαλική τους ζωή ήταν πιο πιθανό να υποχωρήσουν σε μια εξωτερική έλξη. Σε σύγκριση με μόνο το 17% αυτών που ήταν σεξουαλικά ικανοποιημένοι στις σχέσεις τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν ικανοποιητική σεξουαλική ζωή έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εξαπατήσουν τους συντρόφους τους.

Επίσης, υπάρχουν άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι «Η σεξουαλική μου ορμή είναι πολύ υψηλή για να χειριστεί ένα άτομο». Φυσικά, δεν είναι καθόλου αποδεκτός λόγος αυτός για αθέτηση της γαμήλιας πίστης ή εξαπάτησης σε μια σχέση. Μπορεί κάλλιστα με ειλικρίνεια και σεβασμό στην αξιοπρέπεια του άλλου, να διακοπεί αυτή η σχέση χωρίς να υπάρξει εκούσια απιστία εντός της σχέσης.

Απιστία και ψέματα

14 – Όταν ένας σύντροφος θέλει να σαμποτάρει μια σχέση

Μερικές φορές κάποιος έχει βαρεθεί και έχει αποφασίσει να βγει από μια σχέση. Ωστόσο επιλέγει να το επισπεύσει αυτό διαπράττοντας απιστία προκειμένου να υποκινήσει το άλλο άτομο να συναινέσει και να γίνει πιο γρήγορα. Ή έχοντας χάσει την πίστη του σε αυτή τη σχέση δεν την θεωρεί καθόλου σημαντική και άρα ενεργεί χωρίς να υπολογίζει τον σύντροφο του.

15 Όταν ο έρωτας χτυπάει την πόρτα

Μερικές φορές έχει συμβεί το να χτυπηθεί κάποιος από ‘’κεραυνοβόλο’ έρωτα όπως λέγεται. Να βρει τον άνθρωπο της ζωής του. Αυτόν που ταιριάζει 100% και να μην μπορέσει να αντισταθεί στα αισθήματα που ίσως είναι ειλικρινή και αληθινά – πρωτόγνωρα.

Συγχώρεση μετά την απιστία αλλά με χαμένη πλέον την εμπιστοσύνη

απιστία σημάδια ψέματα, λόγοι που οδηγούν στην απιστία
Τα ψέματα που συνοδεύουν μια άπιστη συμπεριφορά φέρνουν κακή ψυχολογία εντάσεις και τσακωμούς

Σαφέστατα η απιστία και η κατάρρευση της εμπιστοσύνης που αυτή συνεπάγεται οδήγησε και οδηγεί στην καταστροφή αμέτρητους γάμους και σχέσεις.

Η απιστία είναι ένας από τους λόγους για να διαλυθεί ένας γάμος ή μια σχέση. Αλλά επίσης έχεις υποβάλλει τον σύντροφο σου σε σκληρότητα και κακοποίηση (συναισθηματική, διανοητική, ψυχική). 

Φυσικά, υπάρχουν άνθρωποι που συγχωρούν τους συζύγους τους και συνεχίζουν να ζουν στον γάμο τους, ίσως για χάρη των παιδιών ή της εξάρτησής τους από τους συντρόφους τους.

Όμως δεν μπορούν όλοι να ξεπεράσουν τον πόνο που προκαλείται από την εξαπάτηση.

Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ξεχάσουν, δεν θέλουν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στον σύντροφό τους. Αυτή η κατάσταση οδηγεί αναπόφευκτα σε χωρισμό.

Συζυγική απιστία – Αν αγαπάμε τον σύντροφο μας

απιστία λόγοι, apistia logoi
Χρειάζεται συνεχής αγώνας και ειλικρίνεια στις σχέσεις

Η απιστία είναι ένα από τα πιο τρομακτικά πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν σε μια σχέση ή σε έναν γάμο. Αλλά ξέρουμε ότι μπορεί να προληφθεί αν η σχέση αυτή είναι σημαντική για εμάς και θέλουμε να την προστατεύσουμε. Τα ψέματα που απαιτούνται από ένα σημείο και μετά διαβρώνουν ότι έχει απομείνει.

Για να το αποτρέψετε αυτό, θα πρέπει να ρίξετε μια σκληρή και ειλικρινή ματιά στην τρέχουσα κατάσταση της σχέσης σας. Αναζητήστε τις ρωγμές που θα μπορούσαν να διευρυνθούν με την πάροδο του χρόνου και να οδηγήσουν σε συναισθηματική και σωματική αποσύνδεση. Αυτές είναι δύο κύριες αιτίες της απιστίας στο γάμο και τις σχέσεις.

Μόλις τα κενά μεγαλώσουν αρκετά, η απιστία θα αιωρείται εκεί γύρω και θα είναι πλέον μια σοβαρή πιθανότητα. Αν αγαπάτε σέβεστε και εκτιμάτε τον σύντροφο σας θα κάνετε ειλικρινή προσπάθεια να βελτιώσετε την σχέση σας σε όλα τα επίπεδα και θα την κρατήσετε ζωντανή και υγιή. Σε αντίθετη περίπτωση η αξιοπρέπεια και το αίσθημα δικαιοσύνης θα πρέπει να μας αποτρέψει από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οριστεί ως απιστία προς τον σύντροφο μας.

Δείτε επίσης:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *