Αρχική » Σώμα & Πνεύμα » Βιταμίνες για το κρύωμα – Θωράκισε τον οργανισμό σου!

Βιταμίνες για το κρύωμα – Θωράκισε τον οργανισμό σου!

Βιταμίνες για το κρύωμα
Βιταμίνες για το κρύωμα

 Υπάρχει τρόπος να αποφύγεις τις συχνές αδιαθεσίες του χειμώνα; Υπάρχουν βιταμίνες για το κρύωμα που θα μειώσουν τις πιθανότητες του να βρίσκεσαι συνεχώς στο κρεββάτι αγκαλιά με τα χαρτομάντηλα;

Βιταμίνες για το κρύωμα, ειδικά “κατασκευασμένες” και προορισμένες, μπορεί να μην υπάρχουν αλλά υπάρχουν βιταμίνες που θα αυξήσουν τις πιθανότητες σου να περάσεις το χειμώνα χωρίς να ταλαιπωρηθείς ιδιαίτερα.

Όταν η θερμοκρασίες πέφτουν και η υγρασία αυξάνεται, αυξάνεται και ο κίνδυνος να “κολλήσεις” ένα κρύωμα που θα σε ταλαιπωρήσει λιγότερο ή περισσότερο. Με μια καλή διατροφή, κίνηση και μερικές έξυπνες “κινήσεις” μπορείς να περάσεις έναν “εύκολο” χειμώνα, με υγεία.

Παρακάτω μερικές συμβουλές και 5 βιταμίνες που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τις αντιξοότητες του χειμώνα.

Βιταμίνη D

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D δεν είναι τόσο ασυνήθιστη. Ειδικά σε μέρη με διαρκείς, σκοτεινούς χειμώνες. Στην Ελλάδα δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που παρουσιάζεται έλλειψη της. Το σώμα μας δημιουργεί τη βιταμίνη D (χοληκαλσιφερόλη βιταμίνη D3) όταν το δέρμα μας εκτίθεται στο φως του ήλιου. Η έλλειψη ηλιακού φωτός το χειμώνα και ο “βαρύς” ρουχισμός  συχνά καθιστούν δύσκολο για το σώμα μας να παράγει αρκετή ποσότητα βιταμίνης D. Γιατί είναι αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη τόσο σημαντική για εμάς; Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας προστατεύει από λοιμώξεις. Ανήκει στις βιταμίνες για το κρύωμα!

Ημερήσια απαίτηση σε περίπτωση απουσίας ηλιακού φωτός: 20 mcg/ημέρα

Φαγητά πλούσια σε βιταμίνη D είναι τα ψάρια (σολομός, σαρδέλα, τόνος, κ.α.), τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα μανιτάρια.

Βιταμίνη C

Ενώ η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) δεν μπορεί να μας προστατεύσει από κρυολογήματα, μπορεί να συντομεύσει το χρονικό διάστημα που είμαστε άρρωστοι. Εάν το σώμα μας έχει χαμηλή ποσότητα βιταμίνης C δεν θα είναι σε θέση να μας προστατεύσει ενάντια στα μικρόβια τόσο αποτελεσματικά όσο συνήθως. Ως εκ τούτου, η επαρκής παροχή βιταμίνης C είναι ζωτικής σημασίας το χειμώνα!

Ημερήσια απαίτηση: γυναίκες 95 mcg/ημέρα, άνδρες 110 mcg/ημέρα

Τρόφιμα πολύ καλές πηγές βιταμίνης C είναι οι πιπεριές, τα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο, το σπανάκι και τα γκράνμπερις.

Advertisement


Με μια σωστά ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής σε γενικές γραμμές, μπορούμε να έχουμε σε αφθονία τις βιταμίνες για το κρύωμα, όπως τις ονομάσαμε.

Φολικό Οξύ

Το φολικό οξύ είναι μέρος της οικογένειας βιταμινών Β και μια από τις βιταμίνες για το κρύωμα. Είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή των κυττάρων και επομένως είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του DNA και του RNA. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η έλλειψη φολικού οξέος μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Δυνατό Ανοσοποιητικό σύστημα – Η αρχή για καλή Υγεία & Ευεξία

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει σίγουρα να λαμβάνουν φολικό οξύ και είναι μια καλή ιδέα και για τους ανθρώπους που πάσχουν από γαστρεντερικές διαταραχές. Επιπλέον, όσοι καταναλώνουν αλκοόλ έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν έλλειψη φολικού οξέος.

Ημερήσια απαίτηση: 300 mcg/ημέρα, έγκυες γυναίκες 550 mcg/ημέρα

Οι πιθανότητές να βρεθούμε αντιμέτωποι με ανεπάρκεια βιταμίνης Ε (αλλά και άλλων βιταμινών) είναι χαμηλές εάν τρώμε μια σωστά ισορροπημένη διατροφή.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α (ρετινόλη) είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουμε ότι κάνει καλό στην όραση μας, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να έχετε άφθονη βιταμίνη Α για το χειμώνα. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Α έχει συσχετιστεί με μειωμένη ανοσοαπόκριση και αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Στις βιταμίνες για το κρύωμα ανήκει και η βιταμίνη Α λοιπόν.

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ικανός να παράγει βιταμίνη Α από την βήτα-καροτίνη (τον πρόδρομο της βιταμίνης Α).

Ημερήσια απαίτηση: γυναίκες 0,8 mg/ημέρα, άνδρες 1 mg/ημέρα

Τρόφιμα που είναι πηγές για βιταμίνη Α είναι ο τόνος, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και τα πράσινα λαχανικά.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη) είναι επίσης μέλος της οικογένειας των λιποδιαλυτών βιταμινών. Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Λέγεται ότι βοηθά σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών (όπως η αρθρίτιδα) και έχει και αντιγηραντική δράση. Οι πιθανότητές να βρεθούμε αντιμέτωποι με ανεπάρκεια βιταμίνης Ε (αλλά και άλλων βιταμινών) είναι χαμηλές εάν τρώμε μια σωστά ισορροπημένη διατροφή.

Ημερήσια απαίτηση: γυναίκες 12 mg/ημέρα, άνδρες 14 mg/ημέρα

Πηγές βιταμίνης Ε είναι οι ξηροί καρποί, τα έλαια και τα λίπη.

Μαγνήσιο – Ο πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού