
Για το περπάτημα και τα πολλαπλά οφέλη του έχουμε ξαναγράψει (δείτε εδώ “Εύκολα tips για να μετατρέψετε το περπάτημα σε πλήρη άσκηση”). Να όμως που η ταχύτητα περπατήματος μπορεί να αποτελεί πρόβλεψη για το προσδόκιμο ζωής σας.
Το γρήγορο περπάτημα, ανεξάρτητα από το βάρος σας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη παρατήρησης, μπορεί να αποτελεί ένδειξη μακροζωίας. Μια έρευνα που ζήτησε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν το δικό τους ρυθμό βηματισμού σαν αργό, σταθερό ή μέσο και ζωηρό.
Η σωματική ικανότητα είναι ένας καλύτερος δείκτης του προσδόκιμου ζωής από τον δείκτη μάζας σώματος
Γνωρίζαμε πως το περπάτημα έχει σαν βασικό πλεονέκτημα την ενίσχυση της λειτουργίας του μεταβολισμού. Επίσης, το γρήγορο περπάτημα, εφόσον γίνεται καθημερινά, βοηθά στην απώλεια κιλών και μειώνει τους πόντους γύρω από την περιοχή της κοιλιάς. Η πρόσφατη μελέτη, η οποία ανέλυσε στοιχεία που παρείχαν σχεδόν 475.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρήκε όμως ένα συσχετισμό του γρήγορου περπατήματος με το μέσο όρο ζωής.
Ανάμεσα στους 475.000 ανθρώπους υπήρχαν άνθρωποι όλων των επιπέδων Δείκτη Μάζας Σώματος (B.M.I. – από κάτω των 20 έως 40 και άνω). Αυτοί που αυτοπροσδιορίστηκαν ως “γρήγοροι περιπατητές” είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από όσους αυτοπροσδιορίζονταν ως “αργοί περιπατητές”. Μάλιστα, εάν αυτοί οι αργοί περιπατητές είχαν χαμηλό B.M.I. (20 ή χαμηλότερο) η διαφορά ήταν εντονότερη.

Η μελέτη
Η μελέτη προέρχεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία (Leicester Biomedical Research Centre), όπου οι ερευνητές βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ του γρήγορου περπατήματος και της μακροζωίας.
Από το σύνολο των ατόμων που αξιολογήθηκαν, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με χαμηλό βάρος που ανέφεραν ότι περπατούν με αργούς ρυθμούς είχαν το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής. Κατά μέσο όρο 64,8 έτη για τους άνδρες και 72,4 έτη για τις γυναίκες. Αυτό αφορά τους ανθρώπους που «συνήθως» περπατούν σε ταχύτερους ρυθμούς και όχι τόσο τους ανθρώπους που μερικές φορές κάνουν γρήγορο περπάτημα.
Μεταξύ των γυναικών που περπατούσαν γρήγορα, το προσδόκιμο ζωής ήταν πάνω από 86 χρόνια. Για τους άνδρες με γρήγορους ρυθμούς περπατήματος το προσδόκιμο ζωής ήταν πάνω από 85 χρόνια. Για όλους ανεξάρτητα από το Δείκτη Μάζας Σώματος. Για τις γυναίκες που περπατούσαν αργά, με τα χαμηλότερα επίπεδα Δ.Μ.Σ., το προσδόκιμο ζωής ήταν 72 έτη και το προσδόκιμο ζωής ήταν 65 έτη για τους αργούς άνδρες περιπατητές, με τα χαμηλότερα επίπεδα Δ.Μ.Σ. Σημαντικά μικρότερα νούμερα από ότι για τους γρήγορους περιπατητές.
Τι λένε οι επιστήμονες
Ο καθηγητής και εισηγητής Dr. Tom Yates αναφέρει:
“Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποσαφήνιση της σημασίας της φυσικής κατάστασης σε σύγκριση με το σωματικό βάρος στο προσδόκιμο ζωής των ατόμων. Με άλλα λόγια, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ίσως η σωματική ικανότητα είναι ένας καλύτερος δείκτης του προσδόκιμου ζωής από τον δείκτη μάζας σώματος (B.M.I. index) και ότι η ενθάρρυνση του πληθυσμού να κάνει γρήγορο περπάτημα μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή του”.
Ο Dr. Francesco Zaccardi, PhD, Clinical Research Fellow στο Diabetes Research Centre στο πανεπιστήμιο του Leicester λέει:
“Ο αργός ρυθμός βάδισης και ο χαμηλός Δείκτης Μάζας Σώματος συνδέονται με την αδυναμία, ενώ ένας γρήγορος ρυθμός βάδισης συνδέεται με μια πιο θετική γενική κατάσταση υγείας στο πλαίσιο της μελέτης”.
Ωστόσο, η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι το αργό περπάτημα οδηγεί σε βραχύτερο προσδόκιμο ζωής. Ούτε πως το γρήγορο περπάτημα οδηγεί σε μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, αν και παρατηρήθηκε στους συμμετέχοντες.
“Όπως σε όλες τις μελέτες παρατήρησης, δεν μπορεί να καθοριστεί μια οριστική σχέση αιτίου-αποτελέσματος”, λέει ο Dr. Zaccardi. “Είναι πιθανό ότι ο ρυθμός περπατήματος είναι ένας πολύ ισχυρός δείκτης της υγείας. Ωστόσο, η φυσική κατάσταση, η οποία συνδέεται στενά με το ρυθμό περπατήματος, μπορεί να τροποποιηθεί με την άσκηση “.
Άλλα γνωστά οφέλη του περπατήματος:
- Το περπάτημα προστατεύει την καρδιά
- Κάνει καλό στο αναπνευστικό
- Λειτουργεί αντικαταθλιπτικά
- Κάνει καλό σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2
- Μειώνει το στρες
- Βοηθά στη διατήρηση ή/και την απώλεια βάρους

Πως να βελτιώσετε το ρυθμό που περπατάτε
- Κάνετε το περπάτημα συνήθεια
Εάν δεν είστε τόσο γρήγοροι όσο θέλετε, η τακτική κίνηση μπορεί να σας βοηθήσει να φτιάξετε ταχύτητα και αντοχή με την πάροδο του χρόνου. Προσπαθήστε να περπατάτε τακτικά, ακόμα και αν ο ρυθμός σας είναι πιο αργός από τον στόχο σας. Ακόμα και το αργό περπάτημα μπορεί να έχει τα παραπάνω οφέλη. Δεν πρέπει να το παρατήσουμε εντελώς επειδή δεν είναι το γρήγορο περπάτημα που επιθυμούμε.
2. Βρείτε παρτενέρ με περπάτημα σε γρήγορο ρυθμό
Περπατώντας τακτικά με κάποιον που έχει ένα πιο γρήγορο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να επιταχύνετε το ρυθμό σας. Επιτυγχάνουμε τους στόχους μας γρηγορότερα όταν περιβάλλουμε τους εαυτούς μας με ανθρώπους που θέλουμε να είμαστε, όταν έχουμε περισσότερη έμπνευση και κίνητρο.
3. Χτίστε σταδιακά γρήγορο περπάτημα
Για να υιοθετήσετε έναν περπάτημα σε γρήγορο ρυθμό δοκιμάστε να προσθέσετε κάποια ταχύτητα στις βόλτες σας κάθε φορά που βγαίνετε έξω. Για παράδειγμα, περπατήστε γρήγορα για 1 λεπτό στην αρχή. Στη συνέχεια περπατήστε αργά για 3 λεπτά, επαναλαμβάνοντας το μοτίβο μέσα στη διάρκεια μιας ώρας. Ή χτίστε έναν ταχύτερο ρυθμό συνδυάζοντας μια σειρά από ταχύτερους περιπάτους που διαδίδονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Το Ίδρυμα Heart and Stroke Foundation αναφέρει ότι 30 λεπτά ημερησίως, ακόμα και ελαφρύ περπάτημα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του ατόμου για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Διαβάστε, επίσης, “Καίω θερμίδες με το τρέξιμο ή το περπάτημα”.
Αλλά και το διαφορετικής προσέγγισης “Φωτογραφική βόλτα στην πόλη και γκράφιτι στην Αθήνα”.