Διάρροια σκύλου – Που οφείλεται και πως να την αντιμετωπίσετε

διάρροια σκύλου

Η διάρροια σκύλου, η γαστρεντερίτιδα και η γαστρίτιδα είναι από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα στο σκύλο. Η διάρροια κάνει τον πιστό μας φίλο να υποφέρει και ο ιδιοκτήτης πολλές φορές δεν ξέρει πως να το διαχειριστεί.

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε ότι χρειάζεστε για την διάρροια του σκύλου.

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων προβληματίζονται με την διατροφή σκύλου με διάρροια και για το ποιες τροφές “επιτρέπονται”.  Ποιες θα βοηθούσαν και γενικότερα, πως θα αντιμετωπίσουν μια απρόσμενη και “ανεξήγητη” διάρροια σκύλου. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μερικές απαντήσεις όσον αφορά όλο το φάσμα αυτής της δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος του σκύλου.

diarroia skyloy, imodium, aima, farmako, diatrofi
Ο σκύλος μας όταν έχει διάρροια δεν θα μπορέσει να πάρει “αγκαλιά” την τουαλέτα όπως ίσως θα κάναμε εμείς. Για αυτό είναι ανάγκη να κάνουμε όλα όσα χρειάζεται για να ξεπεράσει όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα γίνεται το πρόβλημα

Μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετίζονται με την διατροφή σκύλου με διάρροια και γενικά με την διατροφή του σκύλου σε διάφορες περιπτώσεις στομαχικών διαταραχών, όπως ο εμετός και τα… αέρια. Όλοι όσοι έχουμε σκύλους έχουμε περάσει αρκετό χρόνο μέσα σε “θάλαμο αερίων” και πολλές ώρες σφουγγαρίζοντας. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι όλοι έχουμε την ίδια αγωνία και τις ίδιες απορίες για τα σκυλιά μας. Φυσικά όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε διάρροια σκύλου με αίμα τότε ανησυχούμε ακόμα περισσότερο για την υγεία του.

Μπορεί η δημοφιλέστερη πηγή πρωτεΐνης  να είναι το κοτόπουλο στις περιπτώσεις διάρροιας, δεν είναι όμως πάντα η καλύτερη. Αν έχουμε στην διάθεση μας κουνέλι, λαγό, γαλοπούλα ή αβγά είναι μια καλύτερη πηγή πρωτεΐνης για έναν σκύλο που μόλις είχε μια οξεία μορφή διάρροιας.

Τι μπορώ να κάνω εγώ αν ο σκύλος μου έχει διάρροια;

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τους σκύλους μας να νιώσουν καλύτερα, γρηγορότερα. Πρώτον, πρέπει να εντοπίσουμε την αιτία της “δυσλειτουργίας” και να καθορίσουμε αν πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί άμεση κτηνιατρική φροντίδα ή μια οξεία κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί και στο σπίτι.

Εάν τα συμπτώματα της διάρροιας ή του εμετού επιμένουν για περισσότερο από 24 ώρες ή συνοδεύονται από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα όπως λήθαργος, έλλειψη όρεξης, έντονο πόνο, μεγάλη αιμορραγία θα πρότεινα την επίσκεψη στον κτηνίατρο. Ωστόσο, μια οξεία κατάσταση που μπορεί να προκύψει από μια διατροφική αλλαγή ή “αδιαθεσία” ή μια κολίτιδα από στρες, για παράδειγμα, μπορεί τυπικά να αντιμετωπιστεί στο σπίτι και η αποκατάσταση να έρθει με την κατάλληλη διατροφική διαχείριση.

διάρροια σκύλου - diarrhea antimetopisi, farmako, diatrofi

Διάρροια σκύλου – Ποια διατροφή συστήνεται για την αντιμετώπιση της;

1. Νηστεία 

Η νηστεία, δηλαδή η αποχή από το φαγητό για 12 ως 24 ώρες είναι στο 80% των περιπτώσεων και το μοναδικό μέσο που χρειάζεται για να σταματήσει μια απλή διάρροια σκύλου. Συνεχίζουμε να έχουμε διαθέσιμο το νερό, αν και μπορούμε να το απομακρύνουμε και αυτό και απλά να δίνουμε στο σκύλο λίγο-λίγο σε τακτά χρονικά διαστήματα ή να του δίνουμε να γλύφει ένα παγάκι.

Αυτή η μικρή αποχή από το φαγητό βοηθά το γαστρεντερικό σύστημα του σκύλου να “ξεκουραστεί” και να αποκατασταθεί. Το στομάχι και το έντερο προετοιμάζονται καλύτερα για να δεχθούν τις επόμενες τροφές. Η νηστεία είναι ούτως ή άλλως σημαντική στον σκύλο, ακόμα και όταν δεν υπάρχει “άμεση ανάγκη” λόγω γαστρεντερικών διαταραχών όπως η γαστρίτιδα και η γαστρεντερίτιδα.

2. “Απλή” πηγή πρωτεΐνης

Η δημοφιλέστερη πηγή πρωτεΐνης σε περιπτώσεις που ο σκύλος μας έχει διάρροια είναι το κοτόπουλο. Μπορεί να είναι η δημοφιλέστερη δεν είναι όμως πάντα η καλύτερη. Αν έχουμε στην διάθεση μας κουνέλιλαγόγαλοπούλα ή αυγά είναι μια καλύτερη πηγή πρωτεΐνης για έναν σκύλο που μόλις είχε μια οξεία μορφή διάρροιας. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφύγουμε πιο “βαριές” πηγές όπως το αρνί, το μοσχάρι και το σολομό.

3. Λευκή πατάτα

Το λευκό ρύζι είναι ίσως το πιο “συνταγογραφούμενο” τρόφιμο από τους κτηνιάτρους για σκύλους με διάρροια και γαστρίτιδα / γαστρεντερίτιδα, μα η λευκή πατάτα είναι πολύ “ανώτερη”. Οι λευκές πατάτες είναι ένα φαγητό επίσης “ήπιο” και εύπεπτο, καθιστώντας το τέλειο για την αποκατάσταση των στομαχικών διαταραχών ενός σκύλου.

Την ίδια στιγμή, δίνει ενέργεια χωρίς να “φορτώνει” ένα ήδη καταπονημένο γαστρεντερικό σύστημα του σκύλου. Βραστές ή ψητές πατάτες, καθαρισμένες από την φλούδα, σε πουρέ ή μικρά κομμάτια πολύ καλή επιλογή σε περιπτώσεις διάρροιας και άλλων γαστρεντερικών διαταραχών (γαστρίτιδα / γαστρεντερίτιδα).

διατροφή για διάρροια σκύλου - diatrofi gia diarroia
Η μπανάνα στην διατροφή σκύλου με διάρροια

4. Μπανάνα

Άλλη μια “ήπια” και εύπεπτη τροφή είναι η μπανάνα. Η μπανάνα περιέχει επίσης πηκτίνη, μια διαλυτή ίνα που βοηθά στη σύνδεση του νερού στο κόλον και στην επικάλυψη του γαστρεντερικού σωλήνα. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα της μπανάνας είναι η περιεκτικότητα της σε κάλιο, ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης που μπορεί να εξαντληθεί κατά τη διάρκεια διαρροών ή εμετών. Περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού λιωμένης μπανάνας για 10 κιλά σωματικού βάρους του σκύλου είναι η συνιστώμενη δόση.

5. Μέντα ή Δυόσμος

Η μέντα είναι ένα δροσιστικό βότανο που μπορεί να κατευνάσει τις στομαχικές διαταραχές και να διευκολύνει την δυσπεψία. Βοηθά στους σπασμούς του εντέρου και στο να ηρεμήσουν οι μυς της εντερικής οδού επιτρέποντας να περάσουν τα “παγιδευμένα” αέρια. Η μέντα έχει επίσης αντιβακτηριακές, αντι-ιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Είναι δυνατή και έντονη οπότε το μια μικρή ποσότητα αρκεί.

Διάρροια σκύλου – Άλλες λύσεις και βότανα

Η μορφή φρέσκων, ψιλοκομμένων φύλλων είναι η ιδανικότερη. Περίπου 1/4 κουταλάκι του γλυκού για ένα μικρό σκυλί, ½ κουταλάκι του γλυκού για ένα μεσαίο σκυλί και 1 κουταλάκι του γλυκού για ένα μεγάλο σκυλί. Μην δώσετε ποτέ στο σκύλο προϊόντα μέντας τα οποία προορίζονται για τον άνθρωπο. Μπορεί να περιέχουν τοξικά συστατικά όπως η ξυλιτόλη. Αποφύγετε την μέντα εάν ο σκύλος σας έχει γαστροοϊσοφαγική παλινδρόμηση καθώς μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

διάρροια σκύλου - farmako gia diarroia - αντιμετώπιση - διατροφή

Τελικά συμπεράσματα για την διατροφή όσον αφορά την διάρροια σκύλου και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές

Μην σας πιάνει πανικός με μια διάρροια ή έναν έμετο. Είναι κάτι συνηθισμένο στα σκυλιά και τις περισσότερες φορές κάτι περαστικό. Μια οξεία περίπτωση διαφέρει πολύ από μια χρόνια, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή χρόνιες λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος ενός σκύλου.

Σε περιπτώσεις χρόνιας ασθένειας ή όταν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από μερικές ημέρες, η κτηνιατρική αξιολόγηση είναι απαραίτητη για τον καθορισμό του κατάλληλου πρωτοκόλλου θεραπείας.

Τις περισσότερες φορές όμως με αυτά τα 5 “βήματα” και πολλά χάδια θα έχετε λύσει το πρόβλημα χωρίς να αφήσετε το σπίτι.

Διάρροια σκύλου φάρμακο – Imodium

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων το πρώτο που θα σκεφτούν σε περιπτώσεις διάρροιας είναι το Imodium. Το Imodium είναι ένα παλιό και αποτελεσματικό φάρμακο για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διάρροια.

Μερικές βασικές αρχές αν πρόκειται να το χορηγήσουμε για να αντιμετωπίσουμε μια διάρροια σκύλου είναι οι παρακάτω:

  • Ο κανόνας είναι πως πρέπει να αποφεύγουμε να δίνουμε φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπους στους σκύλους.
  • Το Imodium με το οποίο αντιμετωπίζουμε την διάρροια μπορούμε να το δώσουμε στον σκύλο, αν το πρόβλημα επιμένει για διάστημα και εφόσον έχουμε μιλήσει με τον γιατρό.
  • Το φάρμακο χορηγείται ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος του σκύλου.
  • Σημειώνεται ότι το Imodium μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωμα ακόμα και παγκρεατίτιδα.
  • Δεν πρέπει να παίρνουν Imodium οι πολύ μικρόσωμοι σκύλοι,  και οι μικρής ή μεγάλης ηλικίας σκύλοι.
  • Που είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης, που έχουν κι άλλα συμπτώματα εκτός διάρροιας ή λαμβάνουν ήδη θεραπευτική αγωγή.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο για τα φάρμακα που πρέπει να του χορηγήσετε. Όπως επίσης και στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε διάρροια σκύλου με αίμα.

φάρμακο για διάρροια σκύλου - imodium diatrofi αντιμετωπιση
Σε οξείες περιπτώσεις εμετού και διάρροιας που δεν υποχωρούν μετά από 1 εικοσιτετράωρο συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *