Αρχική » Σώμα & Πνεύμα » Διαμερίσματα φέρετρα και ο οικονομικός κολοσσός

Διαμερίσματα φέρετρα και ο οικονομικός κολοσσός

Όπως κάθε πράγμα, έτσι και η οικονομία ή η πολυπόθητη ανάπτυξη, μπορεί να έχουν πολλές όψεις. Έτσι μπορούν να συνυπάρχουν στο Χονγκ Κονγκ, ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα του κόσμου, πολυτελείς ουρανοξύστες με τα κοινώς γνωστά διαμερίσματα φέρετρα ή διαμερίσματα κουτιά.

Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ χαρακτηρίζεται από την πολύ χαμηλή φορολογία του, την σχεδόν ελεύθερη εμπορική διακίνηση στο λιμάνι του (ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια παγκοσμίως) και την γενικότερη ελευθερία στην οικονομία η οποία στηρίζεται και κατευθύνεται καθαρά από “τις αγορές”. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, το Χονγκ Κονγκ κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις παγκόσμιες οικονομίες σε βαθμός ελευθερίας της οικονομίας, από τότε που θεσμοθετήθηκε ο συγκεκριμένος δείκτης (1995).

Την ίδια στιγμή, στην ίδια πόλη, το Χονγκ Κονγκ, οικογένειες ζουν σε διαμερίσματα που δεν ξεπερνούν σε μέγεθος ένα διπλό κρεββάτι… Τα λεγόμενα “διαμερίσματα φέρετρα”.

Τα “σπίτια κουτιά”, με συνολικό εμβαδόν 2 τετραγωνικά μέτρα, είναι η μοναδική επιλογή στέγης για πάρα πολλούς ανθρώπους προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα για να ζήσουν. Οι τιμές των κατοικιών στην μεγαλούπολη είναι τα τελευταία χρόνια στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, με τη μέση τιμή ανά τετραγωνικό πόδι να κυμαίνεται γύρω στα 1.380$ (το αντίστοιχο ποσό στην Νέα Υόρκη είναι περίπου 1.645$). Να πούμε ότι τα 20 τετραγωνικά πόδια, ισούνται με 2 τετραγωνικά μέτρα περίπου!

Σύμφωνα με την οργάνωση  Society for Community Organization (SoCO), μια Κινεζική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πάνω από 100.000 άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ ζουν κάτω υπό αυτές τις συνθήκες, στα διαμερίσματα φέρετρα, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για πάνω από 200.000 ανθρώπους. Η ίδια οργάνωση είναι και αυτή που έδωσε στην δημοσιότητα τις πραγματικά σοκαριστικές φωτογραφίες.

διαμερίσματα φέρετρα
Νεαρή γυναίκα προσπαθεί να ξεκουραστεί σε ένα από τα διαμερίσματα φέρετρα του Χονγκ Κονγκ

Τα διαμερίσματα φέρετρα έχουν χώρο μόλις και μετά βίας για ένα κρεβάτι, φυσικά μονό και μερικά κουζινικά σκεύη ή μια μικρή τηλεόραση. Σε πολλά από αυτά τα διαμερίσματα φέρετρα ζουν ακόμα και οικογένειες. Η στεγαστική κρίση στο Χονγκ Κογνκ είναι τεράστια και όπως λένε έρευνες, μόνο το 7% της πόλης προορίζεται για ζώνες στέγασης. Το Χονγκ Κονγκ είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου, με επτά εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν μέσα σε 423 τετραγωνικά μίλια, ο χώρος είναι σπάνιος και οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ συχνά αφόρητες, κάτι που αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες.

Το Χονγκ Κονγκ έχει ανακοινώσει σχέδια για την κατασκευή πιο προσιτών, από άποψη κόστους, σπιτιών μέσα στην επόμενη δεκαετία. Μέχρι το 2027, λοιπόν, σχεδιάζει να προσθέσει 280.000 δημόσια σπίτια και 180.000 ιδιωτικές κατοικίες με σκοπό να αντιμετωπίσει το φαινόμενο με τα διαμερίσματα φέρετρα. Ως τότε, πολλοί κάτοικοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μένουν σε όλο και μικρότερα σπίτια, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να θυσιάζουν κάθε ίχνος αξιοπρεπούς διαβίωσης, πόσο μάλλον άνεσης, προκειμένου να έχουν μια στέγη πάνω από τα κεφάλια τους και να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα για “ένα καλύτερο αύριο”.

Οικογένειες σε διαμερίσματα φέρετρα
Οικογενειακές στιγμές στα διαμερίσματα φέρετρα

Πέρα από τα εμφανή προβλήματα διαβίωσης και την απόλυτη απουσία κάθε είδους άνεσης και “ανθρώπινης” ζωής, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος πως σε ένα ατύχημα ή μια καταστροφή (σεισμό, πυρκαγιά, έκρηξη, κ.α.) τα θύματα θα είναι αμέτρητα. Αυτό διότι αυτά τα διαμερίσματα έχουν δημιουργηθεί χωρίζοντας άλλα μικρά διαμερίσματα σε ακόμα μικρότερα, σε μεγάλες “εργατικού” τύπου πολυκατοικίες και σε μεγάλα μπλοκ κατοικιών. Αυτά τα κτίρια απλά περιμένουν την στιγμή που θα μεταμορφωθούν σε ομαδικούς τάφους με τα διαμερίσματα φέρετρα.

Όλα αυτά σε μια πόλη, παγκόσμιο οικονομικό κέντρο, με τρισεκατομμύρια δολάρια να διακινούνται κάθε χρόνο και πάντα με τεράστιες αντιθέσεις.