Αρχική » Σχόλια » Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων στην εποχή του Διαδικτύου

Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων στην εποχή του Διαδικτύου

επικοινωνία των ανθρώπων σήμερα
Όλο και περισσότερος χρόνος μπροστά σε μια οθόνη ηλεκτρονικής συσκευής

Η επικοινωνία των ανθρώπων στην εποχή του διαδικτύου θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει “μεταλλαχθεί”. Ο παγκόσμιος ιστός www (World Wide Web) έχει επιδράσει καταλυτικά σε όλο το φάσμα της ζωής των ανθρώπων.

Η ανάπτυξη του ίντερνετ τα τελευταία 15 χρόνια ήταν ραγδαία και με εντυπωσιακή διείσδυση σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά. 

Τεράστιες δυνατότητες έχουν δημιουργηθεί σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Από την άντληση πληροφοριών και γνώσης μέχρι τις αγορές αγαθών την διασκέδαση και τις τραπεζικές συναλλαγές.

Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς μας την χρησιμότητα και την καινοτομία που συνεπάγεται η ανάπτυξη του διαδικτύου.

Υπάρχει όμως ένας τομέας που έχει “πληγεί” ανεπανόρθωτα: Η επικοινωνία των ανθρώπων. 
επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων σήμερα
Το διαδίκτυο και οι ηλεκτρονικές συσκευές έχουν δώσει νέες δυνατότητες επικοινωνίας

Πολλοί θα πουν ότι το διαδίκτυο έχει δώσει επιπλέον δυνατότητες ακριβώς ως προς την επικοινωνία και αυτό είναι αλήθεια. Όμως πλέον μιλάμε για ηλεκτρονική επικοινωνία, έχει χαθεί η παραδοσιακή φυσική/φυσιολογική επικοινωνία των ανθρώπων. Η ανθρώπινη επικοινωνία που βασίζεται στην γνήσια οπτική επαφή.

Περπατάς στον δρόμο, μπαίνεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, πηγαίνεις σε καφετέριες και εστιατόρια και βλέπεις την πλειονότητα των ανθρώπων να κοιτά κατά 80% το κινητό του και το υπόλοιπο 20% γύρω του ή την παρέα του.

Δεν θα ισχυριστώ ότι η τεχνολογία μας κάνει ηλίθιους. Αλλά: Την εποχή της οθόνης και των smartphones οι άνθρωποι ούτε που προσπαθούν να κοιτάξουν τον άλλο, να κοιτάξουν γύρω τους. Σαν να μη βρίσκουν κάτι ενδιαφέρον στον πραγματικό κόσμο, σαν να μη βρίσκουν ενδιαφέρον στον άνθρωπο που έχουν δίπλα τους ή απέναντι τους.

επικοινωνία των ανθρώπων
Όλο και περισσότερο η επικοινωνία των ανθρώπων γίνεται μέσω μιας συσκευής

Περπατάς στον δρόμο, μπαίνεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, πηγαίνεις σε καφετέριες και εστιατόρια και βλέπεις την πλειονότητα των ανθρώπων να κοιτά κατά 80% το κινητό του και το υπόλοιπο 20% γύρω του ή την παρέα του.

Η επικοινωνία των ανθρώπων σήμερα έχει χάσει την αμεσότητα της

Εξοικειωμένοι και εθισμένοι στην κάμερα και την προβολή, νιώθουμε άβολα και θεωρούμε αδιάφορο να κοιτάμε τον άλλο στα μάτια. Τα σημαντικά συμβαίνουν στις οθόνες και μοιράζονται από εκεί, γίνονται viral. Ο κόσμος γύρω μας δεν έχει κάτι ενδιαφέρον και τα μάτια του άλλου δεν μας λένε τίποτα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της διάδρασης μας και της επικοινωνίας μας γίνεται μέσω συσκευών, μέσω οθονών και καμερών.

επικοινωνία των ανθρώπων

Δουλεύουμε μπροστά από υπολογιστές, επικοινωνούμε με smartphones, χαλαρώνουμε με tablets και μας κοιμίζει η τηλεόραση…

Ακόμα και οι γνωριμίες γίνονται σε μεγάλο βαθμό μέσα από site γνωριμιών και αυτό είναι κάτι που “ξενίζει” όλο και περισσότερα άτομα και από τα 2 φύλα. Λόγω αυτής της μετάλλαξης στην επικοινωνία των ανθρώπων παρατηρείται το φαινόμενο της αμηχανίας ή και της ψυχρότητας στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν πρόσωπο με πρόσωπο ή έστω νιώθουν άβολα και αποφεύγουν την έκθεση στην κατά πρόσωπο επικοινωνία. Απομονώνονται…

Οι μικρότερες ηλικίες 12-20 έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει περνώντας πάρα πολύ χρόνο μπροστά σε οθόνες με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν μαθησιακά προβλήματα και προβλήματα συγκέντρωσης και επικοινωνίας εκτός των άλλων. Τα social media είναι μια τεράστια και ξεχωριστή κατηγορία του διαδικτύου με το δικό της (αρνητικό) αντίκτυπο.

Διαβάστε επίσης: Η ζωή στα social media και εσύ ο σκηνοθέτης

Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε για να περιφρουρηθεί παράλληλα σε υγιή βαθμό η επικοινωνία των ανθρώπων είναι να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο σοφά. Ως ένα χρήσιμο εργαλείο για τόσα πράγματα, να μην είναι όμως σε βαθμό τέτοιο που να αλλοιώνονται ουσιαστικές βασικές δραστηριότητες μας όπως η επικοινωνία και γενικά η επαφή.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *