Αρχική » Σχόλια » Η Θεσσαλονίκη σήμερα και οι διαφορές της με την Αθήνα

Η Θεσσαλονίκη σήμερα και οι διαφορές της με την Αθήνα

η Θεσσαλονίκη σήμερα
Οι ομπρέλες του Ζογγολόπουλου το Νο 2 σήμα κατατεθέν της πόλης

Η Θεσσαλονίκη σήμερα είναι μια πόλη ζωντανή αλλά παράλληλα με χαλαρούς ρυθμούς. Μια βασική διαφορά με την Αθήνα είναι ακριβώς αυτή, οι ρυθμοί της πόλης…

Όντας κάτοικος της Αθήνας και έχοντας ζήσει και περπατήσει πολύ στην πρωτεύουσα είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ για λίγες μέρες την Θεσσαλονίκη. Η προηγούμενη φορά που βρέθηκα στην συμπρωτεύουσα ήταν πριν μερικά χρόνια και για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι δεν είχα την ευκαιρία να την εξερευνήσω όσο θα έπρεπε προκειμένου να την δω και να την γνωρίσω.

Έχοντας πάει σε όλες τις παραθαλάσσιες ελληνικές πόλεις μπορώ να πω κάτι με σιγουριά. Η Θεσσαλονίκη σήμερα είναι η ομορφότερη και η καλύτερη ελληνική πόλη για  μια σειρά από πράγματα που θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν παράγοντες για “ποιότητα ζωής”.

Η Θεσσαλονίκη σήμερα είναι μια πόλη που θα σε κερδίσει και θα σε ανταμείψει για όσο χρόνο και ενέργεια της διαθέσεις.

Η Θεσσαλονίκη έχει πολλά και μεγάλα πάρκα, ανοιχτούς χώρους με πράσινο, υποδομές για αναψυχή και διασκέδαση μέσα σε αυτούς. Έχει μια πλατεία, την πλατεία Αριστοτέλους, που δεν συναντάμε όμοια της σε καμιά άλλη πόλη της Ελλάδας. Όσον αφορά το μέγεθος, την αισθητική, την ιστορικότητα και την αρχοντιά που αποπνέει.

η θεσσαλονίκη σήμερα
Η Θεσσαλονίκη σήμερα – Πλατεία Αριστοτέλους, πανέμορφη και μοναδική

η θεσσαλονικη σημερα

Η Θεσσαλονίκη σήμερα είναι μια σύγχρονη και φιλόξενη πόλη. Μια πόλη που περιμένει να την εξερευνήσεις και που έχει πολλά να σου δείξει.

Δυστυχώς όμως, μέσα στην πόλη ακόμα και στο κέντρο η πόλη έχει μια απογοητευτική εικόνα. Η εικόνα αυτή προκύπτει από τις πολύ κακές και καθόλου συντηρημένες πολυκατοικίες που υπάρχουν παντού. Κακές κατασκευές εξ΄αρχής και με μηδαμινή συντήρηση, είναι ένα θλιβερό θέαμα. Ευτυχώς κάποια παλιά κτίρια που έχουν διασωθεί και συντηρηθεί αποτελούν μικρές οάσεις στην αισθητική της πόλης.

η θεσσαλονικη σημερα
Ευτυχώς σε κάποια σημεία υπάρχει μια μειοψηφία που αντέχει ακόμα

Μάλιστα πολλές φορές έχει γίνει κάποιου είδους “πάντρεμα” του παλιού με το νέο χωρίς αυτό να είναι κακό. Και είναι σίγουρα καλύτερο από το τίποτα…

η θεσσαλονίκη σήμερα
Στην Θεσσαλονίκη σήμερα όταν σηκώνεις το βλέμμα ψηλά τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα και πολλές φορές απογοητευτικά.

Δυσκολία στο πάρκινγκ όπως σε κάθε μεγαλούπολη, αλλά η Θεσσαλονίκη σήμερα είναι η πόλη που προφέρεται για: Περπάτημα!

Μεγάλα πεζοδρόμια, ανοιχτός ορίζοντας, μια τεράστια παραλία που ξεκινάει από το λιμάνι και φτάνει στο Μέγαρο Μουσικής. Η παραλία της Θεσσαλονίκης έχει τα πάντα, είναι τα πάντα. Εκτός από την παραλία για περπάτημα έχεις αμέτρητες επιλογές  μέσα στην πόλη, σε όμορφες κρυμμένες γωνιές, σε πεζόδρομους και στοές, σε στενά και πλατείες.

Είχα την τύχη αυτές τις μέρες να είμαι με μια φίλη που γνωρίζει την πόλη καλά έχοντας ζήσει και σπουδάσει εκεί. Έτσι πήγαμε παντού, παντού με τα πόδια, σε όλα τα μέρη που πρέπει να δει κάποιος που θα επισκεφτεί την Θεσσαλονίκη σήμερα. Στα Λαδάδικα γίνεται ένα “λαϊκό προσκύνημα” κάτι που προσωπικά δεν μου αρέσει στον βαθμό που το είδα να γίνεται αλλά, ok. Είναι μια περιοχή πολύ ανεβασμένη πλέον με όλα τα είδη διασκέδασης για όλες τις ηλικίες. Μια πόλη σαν την Θεσσαλονίκη σήμερα επιβάλλεται να έχει ένα τέτοιου τύπου κέντρο.

Λίγο πιο πάνω όμως από τα Λαδάδικα στην Πλατεία Εμπορίου, είχαμε την τύχη να πέσουμε πάνω στο Takadum. Πολύ ιδιαίτερος χώρος πολύ καλοί μεζέδες, πολύ καλές τιμές.

Στην Θεσσαλονίκη σήμερα μπορείς να έχεις τα πάντα, να ζήσεις τα πάντα, χωρίς να σε “καταπίνει” η πόλη.

Εκτός από τα καλά και φθηνά μεζεδοπωλεία όμως ανακαλύψαμε και καλή πίτσα στην Θεσσαλονίκη. Περπατώντας και “χαζεύοντας” πέσαμε πάνω στο Poselli. Ένα ιταλικό που μου θύμισε έντονα τα εστιατόρια για pizza & pasta επαρχιακών πόλεων της βόρειας Ιταλίας. Απλό, χωρίς κάποιον επιτηδευμένο χαρακτήρα, χωρίς έντονα χρώματα, χωρίς φωτεινές ταμπέλες και ίχνος πολυτέλειας. Όμως εκτός από το υπέροχο κουβέρ η πίτσα και η σαλάτα που δοκιμάσαμε στο Poselli ήταν αυτό που λέμε ιταλική πίτσα και σωστή σαλάτα.

η θεσσαλονικη σημερα
Poselli – Ένα ιταλικό self service εστιατόριο με άρωμα και αισθητική Ιταλίας

Η Θεσσαλονίκη σήμερα σε αντίθεση με την Αθήνα είναι μια πόλη που θα μπορέσεις να περπατήσεις όσο θέλεις, και σε ότι περιβάλλον θέλεις. Θα φας και θα πιεις καλά και οικονομικά. Θα διασκεδάσεις και θα κινηθείς με όλους τους τρόπους. Υπάρχει πιο ζεστή συμπεριφορά από την πλευρά των ανθρώπων γενικότερα και όχι μόνο από τους επαγγελματίες. Οι πιο αργοί ρυθμοί της πόλης έχουν αντίκτυπο και στην ψυχολογία όπως και στην συμπεριφορά όλων των κατοίκων.

η θεσσαλονίκη σήμερα
Θεσσαλονίκη απόγευμα μπροστά στον Λευκό Πύργο

Η νέα παραλία της Θεσσαλονίκης είναι το απόλυτο μέρος για βόλτα.

Για βόλτα / περπάτημα / ποδήλατο όλες τις μέρες όλες τις ώρες. Ο κόσμος περπατάει, όλες οι ηλικίες, υπάρχουν καντίνες κατά μήκος της παραλίας, θεματικά πάρκα, καφέ, ένας υδροβιότοπος, ενοικιάσεις ποδηλάτων…Ναι! Τι καλύτερο από μια απογευματινή βόλτα με ποδήλατο; Χωρίς αυτοκίνητα έχοντας θέα το ηλιοβασίλεμα του Θερμαϊκού;

η Θεσσαλονίκη σήμερα
Η νέα παραλία Θεσσαλονίκης προσφέρεται και για ποδήλατο

Μιλώντας για την Θεσσαλονίκη σήμερα θα μπορούσα να πω πολλά περισσότερα, με κέρδισε. Η παραλία της δεν υπάρχει στην Αθήνα με εξαίρεση την υποδομή της μαρίνας Φλοίσβου που δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Θεσσαλονίκη. Όμως και πάλι, σε μια μεγαλούπολη σήμερα ούτως ή άλλως θα βρεις καφέ ποτό και φαγητό. Το θέμα είναι να έχεις χώρους όπως η νέα παραλία Θεσσαλονίκης για φυσικές δραστηριότητες με σωστές συνθήκες μακριά από κτίρια αυτοκίνητα και ρύπανση όλων των ειδών.

Η παραλία της Θεσσαλονίκης έχει τα πάντα, είναι τα πάντα

Σε περίπτωση που απορείτε όχι, δεν θα πω κάτι για τον Λευκό Πύργο  ή την Καμάρα της Θεσσαλονίκης. Δεν το θεωρώ αναγκαίο εδώ, είναι τετριμμένα. Άφησα σαν τελευταία σκέψη την ανάμνηση του ηλιοβασιλέματος του Θερμαϊκού. Ένα ηλιοβασίλεμα που είναι σαν να βγήκε από πίνακα ζωγραφικής. Η κάθε γωνιά της πόλης, το κάθε σημείο της παραλίας, θα μπορούσε να είναι ένας πίνακας ζωγραφικής. Αν όχι κατά γράμμα, σαν εικόνες από φωτογραφίες και σαν αξέχαστες εικόνες του μυαλού.

θεσσαλονικη σημερα
Θεσσαλονίκη – Θερμαϊκός – Ηλιοβασίλεμα – Μαγεία
θεσσαλονικη σημερα
Τα καραβάκια του Θερμαϊκού προσφέρουν μουσική ποτό και θέα σε μια 30′ βόλτα

Οι κλασικές χιλιοφωτογραφημένες ομπρέλες είναι εκεί και δίνουν τον δικό τους  “στίγμα” στην κάθε στιγμή. Η Θεσσαλονίκη σήμερα είναι μια πόλη που θα σε κερδίσει και θα σε ανταμείψει για όσο χρόνο και ενέργεια της διαθέσεις.

η θεσσαλονίκη σήμερα
Η Θεσσαλονίκη σήμερα περιμένει να την εξερευνήσουμε και να την αγαπήσουμε

Διαβάστε επίσης: