Αρχική » Προϊόντα » Η ντάλια – Μια κυρία στον κήπο ή το μπαλκόνι σας

Η ντάλια – Μια κυρία στον κήπο ή το μπαλκόνι σας

Η ντάλια

Η ντάλια (Dahlia sp.) είναι πολυετές κονδυλόριζο φυτό με αμέτρητες ποικιλίες σε διαφορετικό χρώμα, σχήμα και μέγεθος των λουλουδιών. Η διάμετρος των ανθών μπορεί να φτάσει έως τα 30 εκατοστά, ενώ το ύψος του φυτού κυμαίνεται από 20 εκατοστά έως και 2 μέτρα.

Η ντάλια - dhalia
Η ντάλια
Ντάλια μια κομψή και αξιοπρεπής κυρία στον κήπο μας

Η ντάλια είναι ένα βολβώδες λουλούδι που κατάγεται από το Μεξικό. Ανθίζει το καλοκαίρι και όλο το φθινόπωρο και για αυτό ανήκει στους ανοιξιάτικους βολβούς. Λόγω της καταγωγής της, έχει την δυνατότητα να αναπτύσσεται σε πολλά είδη χώματος, δεν είναι απαιτητική. Αγαπά πολύ τον ήλιο και χρειάζεται πολύ φως.
Η ντάλια δεν αγαπά το νερό
Δεν αγαπά το πολύ νερό και το έδαφος της πρέπει να στραγγίζεται καλά για να μην σαπίσει η ρίζα της και για να μην αποκτήσει ασθένειες. Καλά θα ήταν κατά την φύτευση της να την ποτίζουμε ελάχιστα και αργότερα να φροντίζουμε να έχει μια σχετική υγρασία το έδαφος της.

Η ντάλια έχει υπέροχα χρώματα, dahlia λουλούδι
Η ντάλια έχει υπέροχα χρώματα
Η ντάλια επίσης είναι από τα φυτά που χρειάζονται στηρίξη και καλό ξεβοτάνισμα. Τα σαλιγκάρια είναι εχθροί της ντάλιας, απλώνοντας δολώματα σαλιγκαριών δίπλα από τις ντάλιες μειώνεται ο κίνδυνος να καταστραφεί από αυτά. Η συνεχόμενη ανθοφορία της κάνει την λίπανση της απαραίτητη για να διατηρηθεί. Μια φορά την εβδομάδα για τον πρώτο μηνά βλάστησης της, ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα είναι αρκετό και στην συνέχεια μια φορά τον μήνα για όλη την περίοδο ανθοφορίας φτάνει για να έχουμε δυνατά και με πλούσια ανθοφορία φυτά.

Πως τοποθετούμε τους κονδύλους της ντάλιας
Τους κονδύλους της ντάλιας μπορούμε να τους αφήσουμε στο έδαφος και να τους σκεπάσουμε με ένα νάυλον ώστε να προστατευτούν από την υγρασία και τις βροχές και να τους έχουμε για την επόμενη σεζόν. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε περιοχές με ήπιο χειμώνα και όταν η θερμοκρασία στο χώμα δεν πέφτει κάτω από τους 0 βαθμούς κελσίου. Όταν δεν υπάρχουν οι συνθήκες αυτές πρέπει να βγάλουμε τους κονδύλους από το χώμα προσεκτικά ώστε να μην τραυματιστούν, να τους πλύνουμε με νερό να τους αφήσουμε να στεγνώσουν και να τους τοποθετήσουμε σε κουτιά με περλίτη σε σκοτεινό-δροσερό χώρο μέχρι την εποχή τους.

Τα είδη της ντάλιας είναι πάρα πολλά και διαφορετικά σε χρώμα, σχήμα και ύψος.

Dahlia - Ντάλια - flower
Dahlia – Ντάλια
Η ντάλια και οι ασθένειες της

Οι ντάλιες προσβάλλονται συχνά το καλοκαίρι από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες, όπως το ωίδιο που δημιουργεί άσπρισμα στα φύλλα της ντάλιας, καθώς και τη σκωρίαση που προκαλεί χαρακτηριστικές σκουρόχρωμες κηλίδες στα φύλλα.

Για το ωίδιο και τη σκωρίαση, ψεκάζουμε το φύλλωμα της ντάλιας με βρέξιμο θειάφι κάθε 2 εβδομάδες, ενώ παράλληλα προσέχουμε να μη βρέχουμε το φύλλωμα τους κατά το πότισμα, καθώς με αυτό τον τρόπο ευνοείται η ανάπτυξη των ασθενειών.

Επίσης, για την αντιμετώπιση της μελίγκρας και του τετράνυχου που προσβάλλουν συχνά τις ντάλιες, ψεκάζουμε με διάλυμα θερινού πολτού. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιες συνταγές για την προστασία των φυτών με σπιτικά υλικά.

Η ντάλια Pinelands Pam, ntalia
Η ντάλια Pinelands Pam

Για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών και των γυμνοσάλιαγκων, που αποτελούν σοβαρό εχθρό για τις ντάλιες τις βροχερές μέρες της άνοιξης, ρίχνουμε στάχτη γύρω τους ή τοποθετούμε παγίδες με κεσεδάκια μπύρας ή λίπασμα φωσφορικού σιδήρου.

Ένα μυστικό για τη φροντίδα της ντάλιας

Για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία οι ντάλιες, αφαιρούμε τα ζιζάνια (αγριόχορτα) γύρω τους, καθώς και τα κατώτερα φύλλα τους όταν έχει μεγαλώσει το φυτό αρκετά. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό για να μην προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες τα φυτά μας.

Στο κατάστημα www.agro-house.gr θα βρείτε 95 διαφορετικά είδη ντάλιας καθώς και τα απαραίτητα για την φροντίδα τους .