Τα πλωτά ηλιακά πάνελ ανανεώσιμης ενέργειας

πλωτά ηλιακά πάνελ

Στην αναζήτηση για εύρεση χώρου για μεγάλες ηλιακές συστοιχίες, πολλές χώρες αναζητούν πλωτά συστήματα. Τώρα η Ολλανδία κάνει ένα βήμα παραπέρα, με συστοιχίες που βρίσκονται στο νερό και που παράλληλα ”ακολουθούν” τον Ήλιο.

Σε μια λίμνη στην Ολλανδία, επιπλέει ένα λαμπερό κυκλικό νησί, καλυμμένο με δεκάδες αστραφτερά ηλιακά πάνελ.

Αλλά αυτό δεν είναι κανονική ηλιακή συστοιχία, ούτε καν απλώς ένα από τα πολλά νέα πλωτά ηλιακά αγροκτήματα που εγκαθίστανται σε λίμνες, δεξαμενές και παράκτιες περιοχές σε όλο τον κόσμο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πάνελ του κάνουν κάτι που κανένα από αυτά τα άλλα πλωτά ηλιακά πάρκα δεν μπορεί να κάνει: παρακολουθώντας και ακολουθώντας σχολαστικά τον Ήλιο καθώς κινείται στον ουρανό, για να πιάσει όσο το δυνατόν περισσότερες ακτίνες τα κάνει μοναδικά μέχρι στιγμής.

Αυτή η εγκατάσταση, που ονομάστηκε Proteus από τον αρχαίο Έλληνα θεό της θάλασσας, είναι από τις πρώτες που συνδύασαν πλωτά ηλιακά πάνελ με τεχνολογία Sun-tracking – όλα αυτά σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιήσουν την ποσότητα καθαρού ηλεκτρισμού που μπορεί να παράγει.

Το νησί, που επιπλέει στο Oostvoornse Meer, μια λίμνη στη νοτιοδυτική Ολλανδία, καλύπτεται από 180 από αυτά τα κινούμενα ηλιακά πάνελ, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 73 κιλοβάτ μέγιστης ισχύος (kWp). Είναι μια μικρή ποσότητα σε έναν κόσμο που προσπαθεί γρήγορα να στραφεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά η SolarisFloat, η πορτογαλική εταιρεία που κατασκεύασε την Proteus, πιστεύει ότι αυτή η μικρή εγκατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί για να παράγει μεγάλες ποσότητες καθαρού ηλεκτρισμού – και, κυρίως, χωρίς να καταλαμβάνει πολύτιμη γη .

Ηλιακή επανάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Από τον Αμαζόνιο μέχρι την Ιαπωνία, τα πλωτά ηλιακά πάνελ γνωρίζουν άνθηση σε όλο τον κόσμο. Η πλωτή ηλιακή ισχύς έχει αυξηθεί πάρα πολύ την τελευταία δεκαετία, από 70 MWp το 2015 σε 1.300 MWp το 2020 . Η αγορά για την τεχνολογία αυτή αναμένεται να αυξάνεται κατά 43% ετησίως την επόμενη δεκαετία, φτάνοντας τα 24,5 δισεκατομμύρια δολάρια (21,7 δισεκατομμύρια £) έως το 2031.

«Η πλωτή ηλιακή ενέργεια είναι μια μάλλον νέα επιλογή [ανανεώσιμης ενέργειας], αλλά έχει τεράστιες δυνατότητες παγκοσμίως», λέει ο Thomas Reindl, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Έρευνας Ηλιακής Ενέργειας της Σιγκαπούρης (Seris). Η κάλυψη μόνο του 10% όλων των ανθρωπογενών δεξαμενών στον κόσμο με πλωτή ηλιακή ενέργεια θα είχε ως αποτέλεσμα εγκατεστημένη ισχύ 20 Terawatts (TW) – 20 φορές μεγαλύτερη από την παγκόσμια χωρητικότητα ηλιακών φωτοβολταϊκών (PV) σήμερα, σύμφωνα με ανάλυση της Seris. από το BBC Future Planet.

Η άνοδος της πλωτής ηλιακής τεχνολογίας είναι μια από τις τελευταίες τάσεις στην επαναστατική επέκταση της ηλιακής φωτοβολταϊκής ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χωρητικότητα ηλιακών φωτοβολταϊκών έχει αυξηθεί σχεδόν 12 φορές την τελευταία δεκαετία, από 72 GW το 2011 σε 843 GW το 2021 . Η τεχνολογία αντιπροσωπεύει τώρα το 3,6% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας , από 0,03% το 2006. Ταυτόχρονα, οι ηλιακές συστοιχίες έχουν δει μια εκπληκτική πτώση τιμών που τις έχει καταστήσει τη φθηνότερη πηγή ενέργειας στον κόσμο .

Αναμένονται περαιτέρω εκτάσεις στην ηλιακή ενέργεια – στην πραγματικότητα, η χωρητικότητα πρέπει να φτάσει το εξαπλάσιο της τρέχουσας ποσότητας έως το 2030 για να παραμείνει σε τροχιά με έναν κόσμο καθαρών μηδενικών εκπομπών , σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Η παγκόσμια γεωπολιτική παίζει επίσης ρόλο στην αυξανόμενη εξάρτηση από την ηλιακή ενέργεια: η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προτείνει μια μαζική αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς στοχεύει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

θαλάσσια ηλιακά πάνελ
Η Ιαπωνία επενδύει πολλά σε πλωτά ηλιακά πάρκα λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας γης ή πολύ ακριβής γης

Παράλληλα με αυτή τη μαζική ανάπτυξη, οι ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν βελτιώσεις στην ηλιακή τεχνολογία. Τα περισσότερα από τα ηλιακά πάνελ που έχουν εγκατασταθεί μέχρι στιγμής σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε συμπαγή γη. Αλλά οι ηλιακές τεχνολογίες που επιπλέουν στο νερό προσφέρουν ένα μοναδικό πλεονέκτημα: δεν καταλαμβάνουν χώρο που μπορεί να χρειαστεί για άλλες χρήσεις.

«Η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας πρόκειται να αυξηθεί σε όλο τον κόσμο», λέει ο Antonio Duarte, επικεφαλής τεχνικός μηχανικός της SolarisFloat. “Οι ηλιακές εγκαταστάσεις θα αυξηθούν πολύ περισσότερο στο νερό [παρά] στη γη. Γιατί; Επειδή η γη γίνεται ένα πολύ πολύτιμο αγαθό.”

Σε έναν κόσμο που επιδιώκει να επεκτείνει γρήγορα τις ηλιακές συστοιχίες, αυτό δίνει στην πλωτή ηλιακή ενέργεια ένα σημαντικό πλεονέκτημα, ειδικά για χώρες που αντιμετωπίζουν έλλειψη γης. Τα συμβατικά ηλιακά αγροκτήματα συχνά επικρίνονται για την έκταση της γης που καταλαμβάνουν – γη που διαφορετικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια καλλιεργειών για τη διατροφή του αυξανόμενου πληθυσμού του κόσμου ή δέντρα που απορροφούν άνθρακα. Η ηλιακή ενέργεια απαιτεί τεράστιο χώρο, τουλάχιστον 40-50 φορές περισσότερο από τα εργοστάσια άνθρακα και 90-100 φορές περισσότερο από το φυσικό αέριο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία .

Οι οικολόγοι έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους ότι τα επίγεια ηλιακά και αιολικά πάρκα μπορούν να έχουν επιβλαβή αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα, ειδικά εκείνα που είναι χτισμένα σε περιοχές πλούσιες σε είδη .

Επομένως, η κατασκευή τεχνολογίας απορρόφησης του ήλιου στο νερό είναι ένας έξυπνος τρόπος για να ελευθερωθεί η γη, ενώ παράλληλα γίνεται χρήση μη κατειλημμένων λιμνών και δεξαμενών. Χώρες όπως η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη επενδύουν σε μεγάλο βαθμό σε πλωτές ηλιακές φάρμες λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας γης ή της πολύ ακριβής γης.

Οι πλωτές ηλιακές εγκαταστάσεις προσφέρουν ένα μοναδικό πλεονέκτημα: δεν καταλαμβάνουν πολύτιμο χερσαίο χώρο

Αλλά αυτή τη στιγμή λιγότερο από το 1% των ηλιακών εγκαταστάσεων στον κόσμο επιπλέουν, λέει ο Michael Walls, καθηγητής στο Κέντρο Τεχνολογίας Συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Loughborough, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε τεχνικούς και οικονομικούς περιορισμούς – το αλμυρό νερό προκαλεί διάβρωση και η τοποθέτηση των πάνελ υπό γωνία είναι δύσκολη και ακριβή σε μια πλωτή πλατφόρμα, λέει ο Walls. Οι εγκαταστάσεις σε σώματα γλυκού νερού μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν αντίθεση εάν ανταγωνίζονται άλλες δραστηριότητες, όπως το κολύμπι, η βαρκάδα ή η ψάρεμα, προσθέτει.

Ωστόσο, οι πλωτές φάρμες που κινούνται με ηλιακή ενέργεια λύνουν επίσης ένα άλλο πρόβλημα που μαστίζει τη συμβατική ηλιακή ενέργεια: την αναποτελεσματικότητα όταν τα ηλιακά πάνελ γίνονται πολύ ζεστά. Στην πραγματικότητα, τα πλωτά ηλιακά πάνελ παράγουν επιπλέον ενέργεια λόγω της ψυκτικής επίδρασης του νερού από το οποίο αιωρούνται.

Τα ηλιακά πάνελ παράγουν ηλεκτρισμό χρησιμοποιώντας ακτίνες φωτός από τον Ήλιο – όχι τη θερμότητά του. Αλλά όταν ζεσταίνονται πολύ, η απόδοσή τους πέφτει . Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η θερμότητα διεγείρει τα ηλεκτρόνια του πίνακα , τα οποία μετατρέπουν την ενέργεια από τον Ήλιο σε ηλεκτρική, καθιστώντας τη διαφορά μεταξύ της υψηλής ενέργειας και της κατάστασης ηρεμίας μικρότερη , η οποία με τη σειρά της μειώνει την τάση και την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται. Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ λειτουργούν συνήθως με μέγιστη απόδοση μεταξύ 15C και 35C (59F και 95F), αλλά μπορούν να ζεσταθούν έως και 65C (149F), εμποδίζοντας την απόδοση.

Η εγγύτητα με το νερό της πλωτής ηλιακής ενέργειας βοηθά τα πάνελ να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και αυξάνει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως και 15%, λέει ο Nuno Correia, διευθυντής σύνθετων υλικών στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Καινοτομίας στη Μηχανική και Βιομηχανική Μηχανική στο Πόρτο, ο οποίος ανέπτυξε το Proteus project.

Ακολουθώντας τον ήλιο

Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι για την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας των ηλιακών συλλεκτών – όπως με την κλίση τους για να ακολουθήσουν το μονοπάτι του Ήλιου στον ουρανό, παρόμοιο με τον τρόπο που τα νεαρά ηλιοτρόπια ακολουθούν τον ήλιο από την ανατολή προς τη δύση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η τεχνολογία παρακολούθησης, η οποία χρησιμοποιείται ήδη σε ορισμένες χερσαίες ηλιακές συστοιχίες, συμβάλλει στην αύξηση της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τα πάνελ προσαρμόζονται συνεχώς για να βλέπουν τον Ήλιο.

Τα πάνελ διπλής όψης που παρακολουθούν τον Ήλιο θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή ενέργειας κατά 35% και να μειώσουν το μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας κατά 16% σε σύγκριση με τα συμβατικά συστήματα, σύμφωνα με έρευνα της SERIS . Η ζήτηση για τεχνολογία παρακολούθησης για ηλιακά πάνελ αναμένεται να αυξάνεται κατά 16% ετησίως μεταξύ 2022 και 2030 λόγω αυτής της αύξησης της απόδοσης.

Με τη συγχώνευση των δύο τεχνολογιών, η SolarisFloat λέει ότι μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως και 40% , σε σύγκριση με εγκαταστάσεις στατικής γης.

Η SolarisFloat κατασκεύασε το Proteus ως πιλοτικό έργο, για να δοκιμάσει αυτήν την τεχνολογία αιχμής και να αναλύσει πώς ενισχύει την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Το πρωτότυπο τους έδωσε μια θέση ως φιναλίστ για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Εφευρέτη φέτος .

Τα μονόπλευρα πάνελ του Proteus περιστρέφονται αργά κάθε λίγες ώρες σε δύο άξονες , χρησιμοποιώντας μηχανικούς, γεωχωρικούς και φωτεινούς αισθητήρες για να ακολουθήσουν με ακρίβεια το υψόμετρο της διαδρομής του Ήλιου, καθώς κινείται από την ανατολή προς τη δύση.

πλωτές ηλιακές συστοιχίες
Η Proteus είναι μία από τις πρώτες εγκαταστάσεις που συνδύασε τις πλωτές ηλιακές συστοιχίες με την τεχνολογία Sun-tracking

Υπάρχουν πολλές κατάλληλες τοποθεσίες για συστήματα παρακολούθησης όπως το Proteus, αλλά οι πιο πιθανές κόγχες είναι εγκαταστάσεις σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη που δεν θα έχουν ισχυρούς ανέμους, λέει ο Reindl. Οι τοποθεσίες πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά για να αποφευχθούν οι παλιρροϊκές δυνάμεις και οι θυελλώδεις καιρικές συνθήκες από την καταστροφή των πλαισίων καθώς και των συστημάτων πρόσδεσης και αγκύρωσης τους.

Τα συστήματα παρακολούθησης επίσης δεν θα κάνουν μεγάλη διαφορά σε τοποθεσίες κοντά στον ισημερινό, όπου τα πάνελ είναι εγκατεστημένα σχεδόν οριζόντια και βλέπουν τον Ήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σημειώνει ο Reindl.

Η προσθήκη ανιχνευτών αυξάνει το συνολικό κόστος κεφαλαίου και συντήρησης της εγκατάστασης, λέει ο Walls. Αλλά τα κέρδη της ηλεκτρικής ενέργειας καθιστούν αυτή την τεχνολογία μια αξιόλογη επένδυση, “ειδικά σε τοποθεσίες ηλιοφάνειας”, λέει.

Ένα άλλο μειονέκτημα των ηλιακών συστοιχιών παρακολούθησης του ήλιου που τοποθετούνται στο νερό είναι ότι είναι δύσκολο να εγκατασταθούν, αναγνωρίζει ο Duarte. «Τα συστήματα παρακολούθησης της ξηράς είναι [συνήθως] «αγκυροβολημένα» στο έδαφος με πόλους και κινείται μόνο μια πλατφόρμα με τις μονάδες [ηλιακού πάνελ] στην κορυφή των πόλων», εξηγεί. Για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στο νερό, έχουν τοποθετηθεί έλικες και κινητήρες στην πλατφόρμα του Proteus για να αγκυρώσουν τα πάνελ.

«Μένει να δούμε ποιες θα είναι οι μέγιστες ταχύτητες ανέμου και τα ύψη κυμάτων που μπορεί να απορροφήσει το σύστημα ενώ θα εξακολουθεί να λειτουργεί ομαλά και αξιόπιστα με την πάροδο του χρόνου», λέει ο Reindl.

Πλωτές ηλιακές συστοιχίες – Οικολογικά πλεονεκτήματα

Η σύνδεση της τεχνολογίας παρακολούθησης με την πλωτή ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά τα οφέλη επεκτείνονται πέρα από αυτό. Η πλωτή ηλιακή ενέργεια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εξάτμισης και στην πρόληψη της εξάπλωσης τοξικών ανθίσεων φυκιών, οι οποίες απειλούν την παροχή νερού, λένε οι επιστήμονες .

Οι πλωτές ηλιακές συστοιχίες μειώνουν τις θερμοκρασίες του νερού προστατεύοντας την επιφάνεια από τον ήλιο. Αυτό αποτρέπει την ανάπτυξη τοξικών ανθοφοριών γαλαζοπράσινων φυκιών, που ευδοκιμούν σε θερμότερα νερά και μπορούν να παράγουν επιβλαβείς τοξίνες που προκαλούν ερεθισμό των ματιών και του δέρματος, καθώς και έμετο στους ανθρώπους και σοβαρές ασθένειες ή ακόμα και θάνατο στα ζώα.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες εμποδίζουν επίσης την εξάτμιση του νερού – ένα ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα σε ξηρές περιοχές όπου το νερό είναι πολύτιμος πόρος. Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι τα πλωτά ηλιακά πάνελ σε μια δεξαμενή στην Ιορδανία, μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη λειψυδρία στον κόσμο , μείωσαν την εξάτμιση κατά 42%, ενώ παρήγαγαν 425 MWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ

Οι εκπομπές από τα ταξίδια που χρειάστηκαν για την αναφορά αυτής της ιστορίας ήταν 0 kg CO2. Οι ψηφιακές εκπομπές από αυτήν την ιστορία είναι περίπου 1,2 g έως 3,6 g CO2 ανά προβολή σελίδας. Μάθετε περισσότερα για τον τρόπο υπολογισμού αυτού του αριθμού εδώ.

«Αν γίνει καλά στο σωστό μέρος, η πλωτή ηλιακή ενέργεια έχει τη δυνατότητα να παρέχει την πολύ απαιτούμενη ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα χωρίς να καταλαμβάνει γη και βελτιώνοντας παράλληλα την κατάσταση του υδάτινου σώματος», λέει η Alona Armstrong, ανώτερη λέκτορας στην ενέργεια και τις περιβαλλοντικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ. και συν-συγγραφέας μιας μελέτης που εξετάζει τα περιβαλλοντικά οφέλη και τους κινδύνους των πλωτών ηλιακών πάρκων . «Η έρευνά μας δείχνει ότι η πλωτή ηλιακή ενέργεια ψύχει το υδάτινο σώμα και μειώνει τη βιομάζα του φυτοπλαγκτού». Οι υψηλές συγκεντρώσεις βιομάζας φυτοπλαγκτού μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη των ανθέων των φυκιών.

Ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρχουν και οικολογικά μειονεκτήματα στην ευρύτερη χρήση της πλωτής ηλιακής ενέργειας. Τα πλωτά ηλιακά πάνελ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διαστρωμάτωση, στρώματα στο υδάτινο σώμα με διαφορετικές ιδιότητες, ως απόκριση στις αλλαγές της ηλιακής ακτινοβολίας και του ανέμου στην επιφάνεια. Μια αύξηση της στρωματοποίησης θα μπορούσε να προκαλέσει την αποοξυγονοποίηση του κάτω στρώματος, «προκαλώντας ανεπιθύμητες αυξήσεις στις συγκεντρώσεις θρεπτικών συστατικών και σκοτώνοντας τα ψάρια», σημειώνει η μελέτη του Άρμστρονγκ.

«Οι πλωτές ηλιακές συστοιχίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ευεργετικές και επιζήμιες επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και πιθανότατα συνδυασμό και των δύο», λέει ο Άρμστρονγκ. «Το παν είναι να διασφαλίσουμε ότι θα γίνει καλά και στο σωστό μέρος».

πλωτά θαλάσσια ηλιακά πάνελ

Οι πλωτές ηλιακές συστοιχίες μπορούν επίσης να προσφέρουν χρήσιμα πλεονεκτήματα όταν συνδυάζονται με άλλες καθαρές τεχνολογίες. Πρώτον, υπάρχει μια «τεράστια ευκαιρία» να συγχωνευθεί η πλωτή ηλιακή ενέργεια με την υπάρχουσα υδροηλεκτρική υποδομή, λέει ο Reindl. Αυτό θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση μιας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: πώς να παρέχεται σταθερή παροχή ρεύματος κατά τη διάρκεια μεταβλητών καιρικών συνθηκών.

«Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ηλιακή ενέργεια την ημέρα και υδροηλεκτρικό τη νύχτα», λέει ο Reindl. «Αν το κάνετε με έξυπνο τρόπο, θα μπορούσατε καταρχήν να χρησιμοποιήσετε τη δεξαμενή ως μια γιγάντια μπαταρία».

Τα υδροφράγματα είναι η μεγαλύτερη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας στον κόσμο. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, όπως η Αφρική, οι αυξανόμενες ξηρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν να απειλήσουν τις μελλοντικές τους δυνατότητες , προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ηλιακοί συλλέκτες που επιπλέουν μόνο στο 1% των υδροηλεκτρικών ταμιευτήρων της Αφρικής θα μπορούσαν να διπλασιάσουν την υδροηλεκτρική ικανότητα της ηπείρου και να αυξήσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φράγματα κατά 58%. Υπάρχει “ισχυρή δυνατότητα” για μια εγκατάσταση όπως το Proteus να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με την υπάρχουσα υδροηλεκτρική υποδομή για την ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, λέει ο Duarte.

Καθώς η ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνεται στα ύψη και οι κλιματικές επιπτώσεις, όπως η ξηρασία, αυξάνονται, η SolarisFloat λέει ότι η τεχνολογία της προσφέρει μια “win-win λύση”. Το υψηλό κόστος των υλικών, όπως ο χάλυβας και το πλαστικό, που απαιτούνται για την κατασκευή των πάνελ και η πολύπλοκη εγκατάσταση είναι τα κύρια εμπόδια που εμποδίζουν την παγκόσμια ανάπτυξη εγκαταστάσεων όπως η Proteus.

Για να είναι εμπορική επιτυχία, το SolarisFloat όχι μόνο χρειάζεται να επιδείξει αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να δείξει ότι οι αρχικές επενδύσεις σε ολόκληρο το σύστημα και το λειτουργικό κόστος μπορούν να διατηρηθούν χαμηλά, λέει ο Reindl.

Ωστόσο, φαίνεται ξεκάθαρο ότι το μέλλον για την πλωτή ηλιακή ενέργεια συνολικά είναι λαμπρό, με την παγκόσμια αγορά να αναμένεται να αυξηθεί κατά ένα πέμπτο τα επόμενα οκτώ χρόνια στα 180,2 εκατομμύρια δολάρια (151,5 εκατομμύρια £) .

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κόσμος χρειάζεται γρήγορα να αυξήσει την ανανεώσιμη ενέργεια για να αποφύγει τα επικίνδυνα επίπεδα θέρμανσης, χρειάζεται όλη τη βοήθεια που μπορεί να λάβει. Η πλωτή ηλιακή ενέργεια που παρακολουθεί τον ήλιο θα μπορούσε να βοηθήσει να τοποθετηθούν τα πιο αποτελεσματικά πάνελ εκεί που χρειάζονται επειγόντως.