Αρχική » Σώμα & Πνεύμα » Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή – Σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή – Σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή – Έχετε αναλογιστεί πόσες φορές ελέγχετε, εάν έχετε κλείσει τον γενικό διακόπτη, πριν βγείτε από το σπίτι σας; Εάν έχετε αφήσει το σίδερο στην πρίζα ή αν έχετε κλειδώσει όλες τις πόρτες ή ακόμα κι αν έχετε πλυθεί επαρκώς για να μην έρθετε σε επαφή με μικρόβια;

Αυτή είναι μία μορφή ψυχαναγκαστικής – καταναγκαστικής διαταραχής, όπου κάποιο άτομο αισθάνεται την ανάγκη να ελέγξει τα πράγματα κατ’ επανάληψη ή να εκτελέσει ρουτίνες και τελετουργίες ξανά και ξανά. Οι σκέψεις και οι συνήθειες αυτές εμπεριέχονται στον όρο ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και αρκετοί άνθρωποι πάσχουν από αυτό, χωρίς όμως να επηρεάζει την καθημερινότητά τους.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), χαρακτηρίζεται από παράλογες σκέψεις και φόβους (εμμονές), που σας οδηγούν να επιδεικνύετε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές (καταναγκασμούς). Είναι επίσης δυνατό να εκδηλωθεί μόνο με εμμονές ή μόνο με καταναγκασμούς.

Τα άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να προσπαθήσουν να αγνοήσουν ή να σταματήσουν τις εμμονές, αλλά αυτό αυξάνει μόνο τη δυσφορία και την ανησυχία. Τελικά, φτάνουν στο σημείο προβαίνουν σε ψυχαναγκαστικές πράξεις, σε μια προσπάθεια να «απαλύνουν» τα αγχωτικά συναισθήματά τους.

Το OCD συχνά επικεντρώνεται σε ορισμένα θέματα, όπως για παράδειγμα, φόβο μολύνσεως από μικρόβια. Για να «απαλύνει» κάποιος τους φόβους από τη μόλυνση, μπορεί να πλύνετε τα χέρια συνεχώς μέχρι να πρηστούν ή σκάσουν, όπως αναφέρει το mayoclinic.

Ο ιδεοψυχαναγκασμός αρκετές φορές είναι κληρονομικός, αλλά κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα γιατί μερικοί άνθρωποι το έχουν, ενώ άλλοι όχι. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι πολλά μέρη του εγκεφάλου εμπλέκονται στο φόβο και το άγχος, ενώ οι ειδικοί προσπαθούν να ανακαλύψουν τρόπους με τους οποίους το άγχος και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο.

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Συμπτώματα εμμονής:

 • Φόβος μόλυνσης από χειραψία ή από το απλό άγγιγμα αντικειμένων που έχουν αγγίξει και άλλοι άνθρωποι
 • Αμφιβολίες για το αν έχετε κλειδώσει την πόρτα ή αν έχετε σβήσει το θερμοσίφωνο κλπ
 • Έντονο στρες όταν τα αντικείμενα δεν είναι τοποθετημένα στην σειρά ή αν δεν “κοιτάνε” όλα προς το “σωστό” μέρος
 • Σκέψεις αυτοτραυματισμού ή πρόκλησης τραυματισμού σε κάποιον άλλο
 • Σκέψεις για υβρεολογίες ή ανάρμοστη συμπεριφορά
 • Αποφυγή των καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν εμμονές, όπως η χειραψία
 • Αυξημένο άγχος από δυσάρεστες σεξουαλικές εικόνες που επαναλαμβάνονται στο μυαλό διαρκώς
ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και εμμονές, σημάδια

Συμπτώματα καταναγκασμού:

 • Το πλύσιμο των χεριών μέχρι το δέρμα να γίνει πολύ ευαίσθητο
 • Το να ελέγχει κανείς επανειλημμένα για το αν οι πόρτες είναι κλειδωμένες, ή για το αν τα φώτα στο σπίτι είναι σβηστά κλπ
 • Το να ελέγχει κανείς επανειλημμένα αν είναι κλειστή η κουζίνα ή ο θερμοσίφωνας
 • Το να μετράει κανείς ακολουθώντας μόνο συγκεκριμένη “τελετουργία”
 • Το να επαναλαμβάνει κανείς διαρκώς και σιωπηλά μια προσευχή, μια λέξη ή μια φράση
 • Το να τακτοποιεί κανείς κάθε αντικείμενο γύρω του με έναν συγκεκριμένο τρόπο που είναι πάντοτε ο ίδιος

Το OCD ξεκινά συνήθως από την εφηβική ηλικία. Τα συμπτώματα αρχίζουν σταδιακά και τείνουν να ποικίλλουν σε σοβαρότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Τα συμπτώματα γενικά επιδεινώνονται όταν εμφανίζετε μεγαλύτερη πίεση. Το OCD, είναι μια ισόβια διαταραχή, η οποία μπορεί να είναι τόσο σοβαρή και χρονοβόρα, ώστε να γίνει εμπόδιο για την ζωή του ασθενούς. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζεται η έγκυρη διάγνωση της διαταραχής και βοήθεια από κάποιον γιατρό.

Διαβάστε επίσης: