Αρχική » Photos & Videos » Ιρλανδοί Τσιγγάνοι ή Ταξιδιώτες

Ιρλανδοί Τσιγγάνοι ή Ταξιδιώτες

Ιρλανδοί Ταξιδιώτες σήμερα
Ιρλανδοί Ταξιδιώτες σήμερα

Οι Ιρλανδοί Ταξιδιώτες (Irish Travelers) ή Pavees (Πάβις) και κοινός και υποτιμητικός γνωστοί ως pikeys (πάικι, γύφτος) είναι μια παραδοσιακή, πλανόδια εθνική ομάδα που διατηρεί ένα σύνολο παραδόσεων, σαν τους Ρομά. Αν και κυρίως Αγγλόφωνοι, ορισμένοι χρησιμοποιούν επίσης την διάλεκτο Shelta και άλλες παρόμοιες διαλέκτους. Ζουν κυρίως στην Ιρλανδία και σε μεγάλους αριθμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η καταγωγή τους αμφισβητείται και απλά παρατηρείται να έχουν κοινά χαρακτηριστικά με άλλους “νομάδες” του κόσμου και της Ευρώπης. Επί του παρόντος, οι ομάδες για τα δικαιώματα των “ταξιδιωτών” πιέζουν για  εθνική αποκατάσταση από την Ιρλανδική κυβέρνηση, αν και δεν έχουν ακόμα καταφέρει κάτι.

Η απογραφή του 2006 στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας έδινε έναν αριθμό για τον πληθυσμό των Ιρλανδών Ταξιδιώτων που ανερχόταν στις 22.369. Άλλοι 1.700 έως 2.000 εκτιμάται ότι ζουν στη Βόρειο Ιρλανδία.

Μια ενδιαφέρουσα καταγραφή της κουλτούρας των Ταξιδιωτών κάνει η Katharina Muske. Μας λέει πως “Η κουλτούρα των Άγγλων και Ιρλανδών Ταξιδιωτών χαρακτηρίζεται από την υψηλή εκτίμηση στα άλογα τα οποία θεωρούνται ως ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα δύναμης”. Οι Ιρλανδοί Ταξιδιώτες βρίσκονται σήμερα στις παρυφές της κοινωνίας, όπου δεν υπάρχει χώρος για τα άλογά τους και ο τρόπος ζωής τους δεν γίνεται αποδεκτός από την κοινωνία. Ο πολιτισμός τους κινδυνεύει να εξαφανιστεί και να γίνει ένα λαογραφικό κειμήλιο και ένας αστερίσκος στην ιστορία των λαών.

“H κουλτούρα των Ταξιδιωτών είναι αυθεντική διότι δεν ταξιδεύουν με σκοπό την εξωτερική εικόνα αλλά αντιθέτως εξαιτίας εσωτερικών λόγων παράδοσης. Αυτό είναι κάτι που ισχύει για το κάθε άτομο ξεχωριστά αλλά και για την κουλτούρα τους γενικότερα” προσθέτει η Katharina Muske.

Το 2011 έγινε μια ανάλυση του DNA από 40 “ταξιδιώτες” η οποία πραγματοποιήθηκε από το  Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών στο Δουβλίνο και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Η μελέτη παρείχε αποδείξεις ότι οι Ιρλανδοί Ταξιδιώτες είναι μια ξεχωριστή Ιρλανδικής εθνική μειονότητα, η οποία διαχωρίστηκε από την “ντόπια” Ιρλανδική κοινότητα τουλάχιστον 1000 χρόνια πριν. Ο ισχυρισμός υποστηρίζει ότι είναι τόσο διαφορετικοί από τους υπόλοιπους Ιρλανδούς, όπως οι Ισλανδοί είναι από τους Νορβηγούς.

Οι Ιρλανδοί Ταξιδιώτες “δεν άφησαν κανένα γραπτό αρχείο των συγγενών τους” και οι οικογένειές τους δεν χρονολογούνται από την ίδια χρονική στιγμή. Μερικές οικογένειες χρονολογούνται αιώνες πριν, ενώ άλλοι οικοιοποιήθηκαν πιο πρόσφατα τα ήθη και τα έθιμα, μα και τον τρόπο ζωής των Pavees. Δεν είναι σαφές πόσοι Ιρλανδοί Tαξιδιώτες θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε αυτή την ξεχωριστή εθνοτική ομάδα, τουλάχιστον από γενετική άποψη.