Μαύρα Χριστούγεννα

μαύρα χριστούγεννα
Μαύρα Χριστούγεννα

Μαύρα Χριστούγεννα; Στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα δεν είναι πάντα μέρες χαράς και ζεστασιάς; Μέρες αγάπης και ανθρωπιάς;

Αυτές τις μέρες οι άνθρωποι απολαμβάνουν την συντροφιά συγγενών και φίλων. Απολαμβάνουν την θαλπωρή του σπιτιού τους ή την ανέμελη διασκέδαση έξω από αυτό. Κάνουν όμορφα πράγματα λόγω της γιορτινής διάθεσης που είναι διάχυτη παντού…

Τα παιδιά δεν έχουν σχολείο και όπως συνηθίζεται λαβαίνουν διάφορα δώρα. Τα σπίτια είναι στολισμένα ταυτιζόμενα με την γιορτινή διάθεση των ημερών.

Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και ο εμπορικός κόσμος προωθούν όλη αυτή την αισθητική με καλά ως επί το πλείστον κίνητρα. Πολλά άλλωστε λέγονται για το πόσο ρόλο παίζει η ψυχολογία του κόσμου στην λειτουργία της αγοράς…

Ωστόσο φέτος οι μέρες αυτές που διανύουμε πριν τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα οι τελευταίες μέρες της εβδομάδας ακριβώς πριν τα Χριστούγεννα είναι αρκετά διαφορετικές. Ακόμα και σε σχέση με πέρσι.

Η πανδημία του κορωνοϊού και όλος ο παροξυσμός/πανικός που καλλιεργείται γύρω από αυτήν έχει ”διαλύσει΄΄ τα πάντα. Ψυχολογία, όνειρα, διάθεση, ψυχική υγεία. Έχει καταναλώσει τα ψυχικά αποθέματα της πλειοψηφίας των ανθρώπων.

Μαζική ψύχωση σήμερα – Υστερία και Ολοκληρωτισμός Covid 19

Δεν υπάρχει αυτή η γιορτινή διάθεση σε ικανοποιητικό βαθμό, δεν υπάρχει η ανάλογη κίνηση στα καταστήματα και στις διάφορες αγορές. Οι άνθρωποι δεν συζητούν πολύ για αυτά ούτε δείχνουν εκστασιασμένοι ή έστω επηρεασμένοι θετικά από το πνεύμα των ημερών όπως παλιότερα.

Μια μόνιμη πίεση και αβεβαιότητα και ενός τύπου κυνήγι για υπακοή και συμμόρφωση διαφόρων τύπων έχει αλλάξει πολύ τον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων. Τα ΜΜΕ βομβαρδίζουν στην κυριολεξία καθημερινά με τρόμο και κάθε είδους προτροπές και κατευθύνσεις με βάση το εκάστοτε αφήγημα και την εκάστοτε επικαιρότητα. Βασικές ελευθερίες και διακαιώματα έχουν παραγκωνιστεί βίαια μερικές φορές.

Η Μήδεια και η παρακμή των ΜΜΕ

Οι άνθρωποι φαίνεται ότι μέσα στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρχίζουν να απομυθοποιούν όλες αυτές τις έννοιες. Που υποτίθεται ότι μεταφέρουν γιορτές και παραδόσεις όπως τα Χριστούγεννα. Πιθανόν να καταλαβαίνουν σιγά σιγά το “δήθεν” της όλης υπόθεσης αλλά και την ουσία της που δεν είναι άλλη από την εμπορική κίνηση που συνεπάγεται.

Για να μην μιλήσουμε για ανθρώπους που στην κυριολεξία κάνουν μαύρα Χριστούγεννα.

Είτε επειδή βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες είτε επειδή βρίσκονται ως πρόσφυγες και ξεριζωμένοι σε καταυλισμούς είτε επειδή δεν έχουν τίποτε περισσότερο από τα απολύτως βασικά για την επιβίωση. Και το κυριότερο, ίσως επειδή δεν έχουν να περιμένουν κάτι καλύτερο στο μέλλον… Τα 2/3 των 7,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στον πλανήτη δεν έχουν την ζωή που εμείς θεωρούμε δεδομένη, δεν έχουν τα απλά καθημερινά πράγματα που για εμάς είναι δεδομένα.

Αυτές οι λίγες σκέψεις δεν γράφτηκαν εδώ με σκοπό να θλίψουν ή να κατηγορήσουν.

Γράφτηκαν επειδή αυτή είναι μια πραγματικότητα για έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων γύρω μας. Δίπλα μας, κοντά μας. Και είναι κάτι που γίνεται πλέον πολύ φανερό εκεί έξω και δυστυχώς το βλέπουμε.

Το αν θα το λάβουμε υπ όψιν και αν θα επιτρέψουμε να επηρεάσει την γενικότερη θεώρηση που έχουμε είναι ένα προσωπικό ζήτημα του καθενός.

Σε κάθε περίπτωση ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε τα καλύτερα από κάθε άποψη για όλους τους ανθρώπους όπου κι αν βρίσκονται! Άλλωστε Χριστούγεννα έρχονται…

μαύρα χριστούγεννα
Μαύρα Χριστούγεννα και φέτος για τους περισσότερους

Διαβάστε επίσης: