Μετανθρωπισμός ή Διανθρωπισμός – Θα αλλοιώσει την ανθρώπινη φύση και θα έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες;

Τι μου λες τώρα και συ ρε Δημήτρη και συ ε; …Τι μου λες τώρα;

Βαγγέλης από την ταινία “Σπιρτόκουτο”

Μικρό ιστορικό πριν προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα

Ο διανθρωπισμός ή μετανθρωπισμός ως έννοια εμφανίστηκε το 1957 μέσα την πένα του βιολόγου Τζούλιαν Χάξλεϊ (Julian Huxley), αδελφού του συγγραφέα Άλντους Χάξλεϊ (Aldous Huxley). Ο Τζούλιαν ήταν γνωστός για τις θέσεις του σχετικά με την ευγονική και την εξέλιξη των ειδών από τις οποίες άλλωστε εμπνεύστηκε ο Άλντους, για να γράψει το βιβλίο του “Θαυμαστός καινούργιος κόσμος” (Brave New World).

Ο Τζούλιαν Χάξλεϊ όρισε τον «διάνθρωπο» (transhuman) ως έναν άνθρωπο που ξεπερνά την ίδια τη φύση του, δίνοντας χώρο σε ένα νέο ανθρώπινο είδος που θα μπορέσει να εκπληρώσει καλύτερα το πεπρωμένο του.

Τι είναι ο διανθρωπισμός ή μετανθρωπισμός;

Διανθρωπισμός ή και Μετανθρωπισμός (Transhumanism) είναι ένα φιλοσοφικό κίνημα που υποστηρίζει τον μετασχηματισμό της ανθρώπινης κατάστασης αναπτύσσοντας και καθιστώντας ευρέως διαθέσιμες εξελιγμένες τεχνολογίες για να ενισχύσει σημαντικά την ανθρώπινη διάνοια και φυσιολογία.

Μετανθρωπισμός ή Διανθρωπισμός
Transhumanism και τεχνολογική πρόοδος

Ο διανθρωπισμός θα αλλοιώσει την ανθρώπινη φύση;

Οι διανθρωπιστές θέλουν να εφαρμόσουν τεχνολογία για να ξεπεράσουν τα όρια που επιβάλλονται από τη βιολογική και γενετική μας κληρονομιά. Οι διανθρωπιστές θεωρούν την ανθρώπινη φύση όχι ως ένα τέλος, ούτε ως τέλεια και ότι χωρίς να έχει καμία αξίωση για την πίστη μας. Αντίθετα, είναι μόνο ένα σημείο σε μια εξελικτική διαδρομή και μπορούμε να μάθουμε να αναδιαμορφώνουμε τη φύση μας με τρόπους που θεωρούμε επιθυμητούς και πολύτιμους. Εφαρμόζοντας στοχαστικά, προσεκτικά και ταυτόχρονα με τόλμη την τεχνολογία επάνω μας, μπορούμε να γίνουμε κάτι που δεν περιγράφεται πλέον με ακρίβεια ως ανθρώπινο – μπορούμε να γίνουμε μετάνθρωποι.

Max More από το “The Philosophy of Transhumanism”

Ο φιλόσοφος David Degrazia στο “Prozac, Enhancement and Self-Creation” μας μιλά για την Μαρίνα, μια κοπέλα με ψυχολογικά προβλήματα που ξεκινούν στην παιδική της ηλικία με τον χωρισμό των γονιών της, στην εφηβεία έχει προβλήματα στο σχολείο και ξεκινούν και κάποια προβλήματα εθισμού και συνεχίζει μια ζωή σχετικά φυσιολογική αλλά αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Η Μαρίνα θέλει να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα και αποφασίζει ότι θέλει να γίνει πιο εξωστρεφείς, με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα επαγγελματικά και προσωπικά. Θέλει να είναι λιγότερο επιρρεπείς σε συναισθήματα κοινωνικού αποκλεισμού, να μη νιώθει παραγκωνισμένη ή ανάξια να έχει ένα καλό σύντροφο και να έχει λιγότερες εμμονές γενικά. Με τον ψυχίατρο της αποφασίζουν να αρχίσει αγωγή με Prozac.

Μετανθρωπισμός ευγονική και εξέλιξη των ειδών

Το Prozac είναι ένα φάρμακο, άρα μια μορφή ιατρικής τεχνολογίας όπως και όλα τα φάρμακα, το οποίο θα την βοηθήσει να ξεπεράσει τα προβλήματα και τους περιορισμούς που έχει και να γίνει μια καλύτερη εκδοχή αυτού που είναι. Σε αυτό το σημείο ο Degrazia μας ρωτά αν αυτό είναι κάτι προβληματικό ηθικά, αν ο ψυχίατρος θα πρέπει να μην προχωρήσει στην αγωγή, αν η Μαρίνα θα είναι ο ίδιος άνθρωπος μετά την αγωγή και τελικά, ποιος είναι ο πραγματικός εαυτός μας;

Με βάση αυτό το παράδειγμα μπορούμε να καταλάβουμε πως η τεχνολογία ήδη μας βοηθά να αλλάξουμε σε αυτό που ο καθένας θεωρεί καλύτερο για τον εαυτό του, μια βέλτιστη εκδοχή του. Κάποιος κάνει πλαστικές επεμβάσεις για να αλλάξει την μύτη ή το στήθος του, άλλος κάνει κάποιες επεμβάσεις για να μειώσει το βάρος του (γαστροπλαστική, δακτύλιο, γαστρικό μανίκι), άλλος παίρνει συμπληρώματα διατροφής και γυμνάζεται με ειδικά όργανα για να αλλάξει την εμφάνιση του ή/και να βελτιώσει την δύναμη του ή την ταχύτητα του…

Μετανθρωπισμός και Διανθρωπισμός
Μετανθρωπισμός – Κινδυνεύει με αλλοίωση η ανθρώπινη φύση;

Ακόμα και ο άνθρωπος που οδηγεί μια μοτοσυκλέτα ή ένα αυτοκίνητο, εκείνη την στιγμή είναι κάτι σαν cyborg μια που η οντότητα του είναι αλλαγμένη. Δεν είναι απλά άνθρωπος, είναι οδηγός και σε συνδυασμό με το τεχνολογικό επίτευγμα που λέγεται αυτοκίνητο κινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Τι είναι “Βελτιστοποίηση” και τι “Περιορισμός”;

Θα έλεγε κανείς πως αυτό το αποφασίζει ο καθένας για τον εαυτό του και πως η Μαρίνα και η κάθε Μαρίνα μπορεί η ίδια να αποφασίσει αν θεωρεί τον εαυτό της καλύτερο με Prozac ή χωρίς και αν ο Κώστας θεωρεί τον αυτό του καλύτερο με γαστρικό δακτύλιο και αδύνατο παρά χωρίς και 240 κιλά.

Θα πρέπει όμως ήδη να γνωρίζουμε πως ότι έχει να κάνει με τεχνολογία μπορεί να φαίνεται αρχικά σαν προσωπική επιλογή αλλά ουσιαστικά είναι μια επιβαλλόμενη υποχρέωση και μια απαίτηση. Πάρτε παράδειγμα το κινητό τηλέφωνο, την σύνδεση στο διαδίκτυο ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Ναι, μπορεί κάποιος να μην έχει άλλα πολύ θα ήθελα να μου πείτε πως αυτός ο κάποιος θα μπορεί να βρει δουλειά, να κάνει καθημερινές και απαραίτητες εργασίες ή να ζήσει γενικότερα στην σημερινή εποχή…

Γιατί, λοιπόν, να μην ισχύσει το ίδιο για την βιοτεχνολογία, την νανοτεχνολογία, τον διανθρωπισμό και την γνωστική και σωματική βελτιστοποίηση;

Η τεχνολογία μπορεί να ανοίξει η να κλείσει δυνατότητες

Don Idhe από το “Technology and the Lifeworld: From Garden to Earth”
Μετανθρωπισμός
4η Βιομηχανική Επανάσταση και Διανθρωπισμός

Πως η τεχνολογία διαμορφώνει την ζωή και την κοινωνία;

Πριν φτάσουμε στο σημείο να δούμε ποιος κατέχει την τεχνολογία και πως την διαθέτει ή την χρησιμοποιεί , κάτι βασικό στην διαμόρφωση της κοινωνίας, της ζωής και του εαυτού μας, ας δούμε την τεχνολογία και την επιρροή της από μια διαφορετική οπτική.

Για παράδειγμα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο τρόπος που αυτά διαμόρφωσαν τον τρόπο επικοινωνίας, γνωριμίας και αλληλεπίδρασης των ανθρώπων. Τα social media άλλαξαν τον άνθρωπο.

Η τηλεόραση και τα Μ.Μ.Ε. διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν μια πολύ διαφορετική κοινωνία και έχουν αλλάξει την ζωή μας και εμάς. Ακόμα, η βιομηχανία και τεχνολογία της μόδας και της ομορφιάς και οι πιέσεις που δημιουργεί στον άνθρωπο για να έχει μια διαφορετική εμφάνιση σε σχέση με πριν από 60 χρόνια για παράδειγμα.

Η τεχνολογία διεισδύει και ενσωματώνεται

Η τεχνολογία πολύ γρήγορα μετά την εμφάνιση και την επιβολή της ή όχι έχει την τάση να διεισδύει και να ενσωματώνεται με εμάς και την ζωή μας. Όπως σωστά κάποιοι παρατηρούν, γίνεται διάφανη.

Ένα παράδειγμα είναι το πληκτρολόγιο και η οθόνη που χρησιμοποιώ κι εγώ τώρα. Γράφω και κοιτώ την οθόνη χωρίς όμως να δίνω ιδιαίτερη σημασία στο πληκτρολόγιο ή την οθόνη ή ακόμα περισσότερο στον υπολογιστή, το διακομιστή ή την σύνδεση του internet. Όλα αυτά έχουν γίνει ένα με εμένα κι απλά εγώ λειτουργώ με αυτά και “βλέπω τον κόσμο μέσα από αυτά”.

Ο άνθρωπος που περπατά στο δρόμο και μιλά μέσω του earbud που έχει στο αυτί του και του κινητού που έχει στην τσάντα του είναι ένα cyborg, ένας μετάνθρωπος με την δυνατότητα να επικοινωνεί, να εργάζεται ή να διασκεδάζει περπατώντας στο δρόμο ή οδηγώντας.

Η τεχνολογία είναι προέκταση του ανθρώπινου σώματος.

Μάρσαλ Μακ Λούαν

Μετά από λίγο καιρό δεν “σκεφτόμαστε” την τεχνολογία απλά ζούμε με αυτή και μέσα από αυτή. Όπως ο δύτης δεν σκέφτεται την μπουκάλα μέσα από την οποία αναπνέει, ο οδηγός δεν σκέφτεται συνέχεια το μέγεθος του οχήματος απλά κινείται…

Το μυαλό μας έχει υιοθετήσει την τεχνολογία ως προέκταση του εαυτού μας.

Το μόνο σημείο που καταλαβαίνουμε την τεχνολογία είναι όταν αυτή χαλάσει, πάψει να λειτουργεί σωστά ή όπως εμείς επιθυμούμε.

Τα στρατόπεδα υπέρ και κατά της τεχνολογίας και του διανθρωπισμού (και όχι μόνο)

Η τεχνολογική πρόοδος και ο μετανθρωπισμός θα μας “ξεανθρωπίσουν” και θα αλλοιώσουν την φύση μας υποστηρίζουν οι φερόμενοι ως “ψεκασμένοι”, ενώ οι προοδευτικοί και “αφυπνισμένοι” δε βρίσκουν τίποτε αρνητικό σε όλα αυτά και θεωρούν ότι όλα γίνονται για το καλό της ανθρωπότητας.

Διανθρωπισμός
Ρομπότ και Μετανθρωπισμός

Great reset, μείωση πληθυσμού, έλεγχος και επιβολή μέσω τεχνολογίας από την μία και πρόοδος, internet of things, ευκολίες, ανέσεις, παγκόσμια ειρήνη και διάσωση του περιβάλλοντος από την άλλη.

Γιατί να μην υπάρχει μια τρίτη ή μια ενδιάμεση “αλήθεια”;

Οι απίστευτα πλούσιοι και ισχυροί υπάρχουν, αυτό που κάποιοι ονομάζουν “ελίτ” και 1% είναι υπαρκτό και έχει ΉΔΗ πρόσβαση στην αιχμή της τεχνολογίας, στην καλύτερη υγεία, την καλύτερη εκπαίδευση, την καλύτερη διατροφή, άσκηση, ευεξία… τα πάντα!

Έχει την δύναμη να καθοδηγεί και να ελέγχει τα γεγονότα και να βρίσκεται μπροστά από αυτά. Τι είναι αυτό που μας κάνει, λοιπόν, να νομίζουμε ότι και τα δύο διακριτά στρατόπεδα δεν ελέγχονται ουσιαστικά από αυτή την ελίτ;

Τι μπορεί να μας κάνει να νομίζουμε ότι αυτή η διαμάχη και διαίρεση δεν ωφελεί και δεν εξυπηρετεί τα ΙΔΙΑ συμφέροντα;

τι είναι Διανθρωπισμός και Μετανθρωπισμός
Η τηλεόραση άλλαξε την ανθρώπινη φύση

Σε κάθε εποχή μπορούμε να παρατηρήσουμε αυτούς που πιστεύουν ότι ο κόσμος φτάνει στο τέλος του και η ανθρωπότητα φθίνει και οδηγείται στην καταστροφή. Όπως μπορούμε να βρούμε και αυτούς που σχεδόν τυφλά και άκριτα υποστηρίζουν ότι όλα γίνονται για το καλό μας, όλα είναι πρόοδος και ο κόσμος “πάει μπροστά”.

Τι θα λέγατε αν σας έλεγα πως πιθανόν δε συμβαίνει ΤΙΠΟΤΕ από τα δύο;

Θα έχουν όλοι πρόσβαση στις βελτιώσεις με τον Μετανθρωπισμό;

Ο φόβος ότι δεν θα έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτές τις βελτιώσεις και ότι θα οι πολλοί θα “μείνουν πίσω” σε μια κοινωνία που “πάει μπροστά” είναι ο φόβος πολλών στοχαστών στο θέμα του διανθρωπισμού.

Σοβαρά τώρα;

Δηλαδή, σήμερα ή τα περασμένα χρόνια είχαν όλοι πρόσβαση στο βέλτιστο;

Όπως έγραψα και παραπάνω, οι οικονομικά ισχυροί ανέκαθεν έχουν πρόσβαση σε ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας, σε πρότυπες και πειραματικές θεραπείες, σε κορυφαίους επιστήμονες, σε top διατροφή, ιδανικότερο τρόπο ζωής, καλύτερη εκπαίδευση. Έχουν ειδικούς σε κάθε τομέα να τους καθοδηγούν και high end τεχνολογία διαθέσιμη. Η ζωή τους είναι ασφαλέστερη, πιο ξεκούραστη, με λιγότερο άγχος και εξαιρέσεις “τραβηγμένες από τα μαλλιά” απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Μετανθρωπισμός ή Διανθρωπισμός ορισμός
Το μέλλον είναι εδώ…

Συμφώνα με τα παραπάνω, λοιπόν, οι πλουσιότεροι μπορούν ήδη να ζουν “βέλτιστα” και “βελτστοποιημένοι” και να ζουν περισσότερο μένοντας και “νεότεροι” περισσότερο (να δείχνουν ή να αισθάνονται νεότεροι και με δυνάμεις). Τα χρήματα τους δίνουν πρόσβαση σε θεραπείες και αγωγές που τους καθιστούν μετανθρώπους σε σχέση με τον μέσο, απλό άνθρωπο που παλεύει για την επιβίωση.

Το μέλλον είναι ήδη εδώ, απλά δεν είναι ίσα διανεμημένο

William Gibson

Άρα, το να αναρωτιέσαι αν θα έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτή την τεχνολογία βελτιστοποίησης του διανθρωπισμού και θα είναι όλοι “ίσοι μετάνθρωποι” σίγουρα σου δίνει μια θέση προτεραιότητας για βελτιστοποίηση κρίσης και λογικής διότι είσαι πολύ βλάκας αδερφέ μου!

Μετανθρωπισμός τι είναι;
Το χρήμα δημιουργεί μετανθρώπους

Μετανθρωπισμός ή Διανθρωπισμός – Οι υποσχέσεις για ένα καλύτερο αύριο

Η νανοτεχνολογία θα βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα της “καθαρής ενέργειας”, της ρύπανσης, θα βοηθήσει στην επισιτιστική κρίση…

Η βιοτεχνολογία θα θεραπεύσει ασθένειες και αναπηρίες…

Η ρομποτική θα βοηθήσει ανθρώπους να περπατήσουν…

Λένε πως η τεχνολογία τον τελευταίο αιώνα σχεδόν διπλασίασε το προσδόκιμο ζωής οπότε φανταστείτε τι μπορούμε να πετύχουμε αν συνεχίσουμε… Μάλιστα, αλλά τίνος το προσδόκιμο ζωής;

Σε χώρες και κοινότητες που η οικονομική κατάσταση είναι άσχημη, σε φτωχές περιοχές, το προσδόκιμο ζωής μειώνεται και είναι αισθητά μικρότερο από ότι σε πλουσιότερες κοινότητες και χώρες.

Η υπερ-τεχνολογία που ξεπερνα τα όρια της ανθρώπινης φύσης είναι… το χρήμα.

Ανώνυμος

Μπορεί να λέμε ότι θα δημιουργήσουμε ρομποτικά μέλη για ανάπηρους ανθρώπους, αλλά η αναπηρία δεν είναι μόνο σωματική μα και οικονομική. Δεν θα βρει δουλειά ο άνεργος νέος με την βοήθεια της νανοτεχνολογίας, ούτε οι άστεγοι θα βρουν στέγη έχοντας ρομποτικά μέλη και σίγουρα δε θα έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τροφή τα εκατομμύρια ανθρώπων που πεθαίνουν από την πείνα με την βοήθεια της βιοτεχνολογίας και του biohacking.

Αυτά τα πολύ βασικά προβλήματα των ανθρώπων και της κοινωνίας μας έχουν λύση η οποία έχει ήδη εφευρεθεί (ευτυχώς ή δυστυχώς) και ακούει στο όνομα χρήμα. Αν δοθούν χρήματα αυτά τα προβλήματα θα λυθούν και η ζωή θα γίνει καλύτεροι για πολλά εκατομμύρια ανθρώπων. Το προσδόκιμο ζωής θα ανέβει για πολλούς ανθρώπους και εκατομμύρια συνάνθρωποι μας θα βελτιστοποιηθούν άμεσα. Ο Μετανθρωπισμός δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να λύσει τέτοιου είδους κοινωνικά προβλήματα.

Η υπερ-τεχνολογία που ξεπερνα τα όρια της ανθρώπινης φύσης είναι… το χρήμα.

Ο μετανθρωπισμός ο υπεράνθρωπος και άλλες ιστορίες…

Μπορούμε να μιλάμε και να γράφουμε εις τον αιώνα των αιώνων για τα φιλοσοφικά ερωτήματα και τις αγκυλώσεις του μετανθρωπισμού και το πως έρχεται να αλλοιώσει το ανθρώπινο είναι μας ή να το βελτιώσει. Η ουσία παραμένει όμως ότι κανένα σκεύασμα και κανένα gadget δεν αποτελεί πρόοδο αν δεν προοδεύσει η ανθρώπινη διανόηση και λογική κοινωνικά. Δεν υπάρχει καμία πρόοδος αν δεν λυθούν θεμελιώδη προβλήματα που χρονολογούνται από αρχής κόσμου.

Αν, λοιπόν, σκεφτεί κάποιος αυτά και το πως δεν έχουν λυθεί ποτέ ίσως καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ανθρώπινη φύση δεν μπορεί να προοδεύσει και να ξεφύγει από τον ίδιο της τον εαυτό. Ίσως τα όρια της να μην είναι “υπερβατά”, ίσως να μην μπορούν να ξεπεραστούν ακόμα και αν ο άνθρωπος καταφέρει να ζει 200 χρόνια, να σηκώνει 5 τόνους, να λύνει κβαντικές εξισώσεις και να τρέχει με ταχύτητα φωτός…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *