Αρχική » Σώμα & Πνεύμα » Αυτά είναι τα ναρκωτικά της Αρχαίας Ελλάδας!

Αυτά είναι τα ναρκωτικά της Αρχαίας Ελλάδας!

τα ναρκωτικά στην Αρχαία Ελλάδα είχαν ρόλο και ιατρικό και διασκέδασης
Οι μάντεις θεωρούνταν ότι ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών όταν επικοινωνούσαν με τους Θεούς και έβλεπαν το μέλλον. Αλλά τα ναρκωτικά στην Αρχαία Ελλάδα είχαν ρόλο και ιατρικό και διασκέδασης.

Η Αρχαία Ελλάδα είναι γνωστή για την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της. Μία πτυχή που σπάνια συζητιέται είναι η χρήση ναρκωτικών στην αρχαία Ελληνική κοινωνία. Αν και η χρήση ναρκωτικών θεωρείται σήμερα μη αποδεκτή, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η αντίληψη και η πρακτική της χρήσης ναρκωτικών ήταν διαφορετική στην αρχαία εποχή. Ας ρίξουμε μια ματιά στα ναρκωτικά που χρησιμοποιούνταν στην Αρχαία Ελλάδα και τον ρόλο τους στην κοινωνία.

Ναρκωτικά στην Αρχαία Ελλάδα

Στην Αρχαία Ελλάδα, η χρήση ναρκωτικών ήταν διαδεδομένη σε διάφορους τομείς της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της θρησκείας, της ιατρικής και των καθημερινών δραστηριοτήτων. Αυτά τα ναρκωτικά είχαν διάφορες επιδράσεις και χρησιμοποιούνταν για διάφορους σκοπούς. Κάποιες φορές η χρήση γινόταν για θεραπευτικούς λόγους, ενώ άλλες για να δημιουργήσουν ένα αίσθημα έκστασης και εξωσωματικές εμπειρίες για προσωπική ευχαρίστηση. Ας δούμε μερικά από τα σημαντικότερα ναρκωτικά της εποχής:

1. Μύρο

ναρκωτικά στην αρχαία ελλάδα - μύρο αιθέριο έλαιο

Το μύρο ήταν ένα από τα πιο διάσημα ναρκωτικά στην Αρχαία Ελλάδα. Ήταν ένα αρωματικό έλαιο που παράγονταν από το άνθος των δένδρων μύρου. Χρησιμοποιούνταν ευρέως στη θρησκευτική τελετουργία, στην ιατρική και στην καθημερινή ζωή. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι είχε ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και την ευεξία. Σε συγκεκριμένες ποσότητες έχει δράση που ομοιάζει με τα οπιούχα.

2. Κώνειο το στικτό (Conium maculatum)

ναρκωτικά της αρχαίας ελλάδας, κώνειο το στικτό

Ένα άλλο διάσημο ναρκωτικό ήταν το κώνειο το στικτό, γνωστό και ως “σπείρα/σβούρα της Ελλάδας”. Πρόκειται για τον σπόρο ενός λουλουδιού που αναπτύσσεται σε ορεινές περιοχές. Το φυτό είναι ποώδες, διετές, που φτάνει σε ύψος τα 2 μέτρα. Τα άνθη είναι μικρά και εμφανίζονται από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο. Ο βλαστός συχνά έχει χνούδι με κυανή χροιά ενώ η ρίζα είναι ατρακτοειδής και λευκή. Ο καρπός του συγχέεται μ΄ αυτόν του γλυκάνισου ή του μάραθου. Το κώνειο χρησιμοποιείτο για θανατώσεις αλλά και για τις ναρκωτικές του ιδιότητες από τους ιεροφάντες, ως αντιαφροδισιακό, γιατί όταν το κατάπλασμα τοποθετηθεί στα γεννητικά όργανα περιορίζει την επιθυμία και οι ιεροφάντες κατά την διάρκεια των Μυστηρίων έπρεπε να απέχουν από τις σωματικές επαφές.

3. Σπόροι κάνναβης

ναρκωτικά στην αρχαία ελλάδα

Η κάνναβη ήταν ευρέως γνωστή στην Αρχαία Ελλάδα και χρησιμοποιούνταν τόσο για ιατρικούς όσο και για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Τα φύλλα και οι σπόροι της κάνναβης ήταν γνωστά για τις ψυχοδραστικές τους ιδιότητες. Ορισμένοι έτρωγαν τους σπόρους, αισθάνονταν κάπως χαμένοι και είχαν μια αίσθηση ζεστασιάς, ενώ άλλοι είχαν νιώσει μειωμένη σεξουαλική ορμή και αφυδάτωση. Η χρήση αυτού του φυτού ήταν διαδεδομένη και συχνά συνδέονταν με θρησκευτικές τελετουργίες και ιατρικές θεραπείες.

4. Κρόκος Σαφράν

αρχαίες ελληνικές ναρκωτικές ουσίες

Ο κρόκος σαφράν χρησιμοποιούταν στη Θήρα περισσότερο. Σε τοιχογραφίες που έχουν διατηρηθεί σε ένα κτίριο το οποίο θάφτηκε όταν έγινε η ηφαιστειακή έκρηξη στα μέσα της δεύτερης π.Χ. χιλιετίας διακρίνονται γυναίκες να κουβαλούν τον κρόκο σε καλάθια. Το σαφράν περιέχει μια νευροτοξίνη που αν λαμβάνεται σε ποσότητα ή χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ψυχεδελικά και άλλα αισθητηριακά ερεθίσματα, μπορεί να προκαλέσει πολλών ειδών παραισθήσεις.

5. Μπλε Λωτός

παραισθησιογόνα και ναρκωτικά που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι έλληνες

Με τον μπλε λωτό οι αναστολές μειώνονται και οι χρήστες είναι πιο ανάλαφροι και επικοινωνιακοί. Στην Οδύσσεια, ο Όμηρος τον ανέφερε πολλές φορές σαν την ουσία που έκλεβε κάθε δύναμη θέλησης. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος κατανάλωσης ήταν η παρασκευή τσαγιού με τα άνθη ή η διατήρησή τους σε οινόπνευμα μέχρι τρεις εβδομάδες, αφού με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η επίδραση των δραστικών χημικών του.

6. Μανδραγόρας

ναρκωτικά στην αρχαία ελλάδα, ρίζα του φυτού μανδραγόρας

Ο μανδραγόρας ήταν ένα ναρκωτικό που παράγεται από την ρίζα του μανδραγόρα, μιας. Η ρίζα του μανδραγόρα ήταν γνωστή για τις ψυχοδραστικές της ιδιότητες και χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές τελετουργίες και μαγικές πρακτικές. Ωστόσο, ο μανδραγόρας ήταν εξαιρετικά τοξικός και η χρήση του ήταν επικίνδυνη για την υγεία.

Ναρκωτικά στην Αρχαία Ελλάδα Συμπεράσματα

Η χρήση ναρκωτικών στην Αρχαία Ελλάδα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και του πολιτισμού της. Παρόλο που η αντίληψη και η πρακτική της χρήσης ναρκωτικών ήταν διαφορετική από αυτήν της σημερινής εποχής, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε την ιστορική και κοινωνική σημασία της.

Καθώς ανακαλύπτουμε περισσότερα για το παρελθόν, μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα το παρόν. Τα ναρκωτικά στην Αρχαία Ελλάδα ήταν μέρος της καθημερινής ζωής και αποτελούσαν έναν τρόπο έκφρασης και θρησκευτικής εμπειρίας.

Κάποιοι πιστεύουν ότι ορισμένοι γνωστοί αρχαίοι Έλληνες, όπως ο Πυθαγόρας, δεν θα μπορούσαν να αναπτύξουν τις θεωρίες τους, χωρίς να κάνουν χρήση ναρκωτικών.

Η μελέτη αυτής πτυχής της ιστορίας μας βοηθάει να αναπτύξουμε μια πιο πλήρη και διευρυμένη κατανόηση της Αρχαίας Ελλάδας. Γιατροί της αρχαιότητας, όπως ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός και ο Κτησίας, αναφέρονται σε πολλά από αυτά, αναλύοντας τα συμπτώματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν και τους κινδύνους που συνοδεύουν τη χρήση τους. Οι γιατροί της αρχαιότητας χρησιμοποιούσαν ναρκωτικά για τη θεραπεία σωματικών, αλλά και ψυχιατρικών διαταραχών και για σοβαρές και χρόνιες επώδυνες καταστάσεις, αφού τα περισσότερα από αυτά, επηρέαζαν το κεντρικό νευρικό σύστημα και είχαν αναλγητική δράση. Κάποια ναρκωτικά με υπνωτικές ιδιότητες, τα χρησιμοποιούσαν ως αναισθητικά για μικροχειρουργικές επεμβάσεις και καυτηριασμούς.

Το θέμα των ναρκωτικών στην Αρχαία Ελλάδα είναι πολύ πλούσιο και πολυδιάστατο. Είναι σημαντικό να μην απλουστεύουμε την προσέγγιση μας και να αποφεύγουμε τις υπερβολικές γενικεύσεις. Η χρήση των ναρκωτικών στην αρχαία κοινωνία ήταν ένα πολυποίκιλο φαινόμενο, με διάφορες επιδράσεις και σκοπούς.

Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εξερευνούμε και να μελετούμε την πλούσια ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας και τη χρήση ναρκωτικών στην εποχή εκείνη. Μέσα από αυτήν τη μελέτη μπορούμε να ανακαλύψουμε πολλές πτυχές του ανθρώπινου πολιτισμού και να ανανεώσουμε την κατανόηση του παρελθόντος και του παρόντος.