Νοέμβρης μετά την βροχή

Νοέμβρης μετά την βροχή

Μετά την βροχή, μέσα σε μια γενικότερη “μαυρίλα” και καταχνιά μπορείς να πάρεις μικρές οπτικές “ανάσες”. Λίγο χρώμα και αρκετό φως αρκούν για να δεις τα πράγματα διαφορετικά.

Βέβαια, χρειάζεται και το ανάλογο “μάτι”. Για την καταγραφή και αποτύπωση της στιγμής βοηθός το “πιστό” LG V10 στις αυτόματες ρυθμίσεις και χωρίς ρετούς.

Από την αρχαιότητα ακόμη διάφορα ιδιαίτερα εμφανή ουράνια αντικείμενα προειδοποιούσαν τους ανθρώπους σαν σημάδια των αλλαγών του καιρού. Πάρτε, για παράδειγμα, το πανέμορφο ανοιχτό αστρικό σμήνος των Πλειάδων, γνωστότερο στο λαό μας με την ονομασία Πούλια. Ακόμη και από την εποχή του Ησίοδου η δύση των Πλειάδων αμέσως μετά την δύση του Ήλιου, που συμβαίνει στα μέσα Νοεμβρίου, σημάδευε και σημαδεύει την περίοδο της έλευσης του κρύου και “προειδοποιούσε τους γεωργούς να σπεύσουν να ολοκληρώσουν την σπορά, αλλά και τους κτηνοτρόφους να κατηφορίσουν στα χημαδιά”. Όπως μας λέει η παροιμία “Στις δεκαφτά ή στις δεκοχτώ πέφτει η Πούλια στο γιαλό, και πίσω παραγγέλνει… μηδέ στανίτσα στα βουνά, μήτε γιωργός στους κάμπους”, ή σε μιαν άλλη παραλλαγή “μήτε τσομπάνος στα βουνά, μήτε γεωργός στους κάμπους”.

Νοέμβρης μετά την βροχή
Νοέμβρης μετά την βροχή

Όταν πέφτει η βροχή, ξυπνούν τα πετρωμένα όνειρα και η τρώγλη γίνεται παλάτι, όπως τότε.

Όταν πέφτει η βροχή, οι στάλες λάμψεις και σκιές στην άσφαλτο και εσύ με δανεικά στην αγορά του τίποτα.

Όταν πέφτει η βροχή, με μια υποψία ευτυχίας κλείνεις τα μάτια και είναι Νοέμβρης… Νοέμβρης μετά την βροχή…

Εγώ έλαβα άλλο “σημάδι”…