Αρχική » Photos & Videos » Αυτές είναι οι πιο μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων

Αυτές είναι οι πιο μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων

Οι πιο μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων
Ο γιγαντιαίος Μεγάλος Δανός George

Άλλο ψηλότερο και άλλο βαρύτερο, αυτά είναι τα πιο μεγάλα σκυλιά στον κόσμο κατά μέσο όρο.

Η γκάμα του μεγέθους, του σχήματος, του χρώματος, της προσωπικότητας και του σκοπού για τον οποίο εκτρέφονται τα σκυλιά είναι τεράστια. Οι πιο μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων είχαν πάντα μια ιδιαίτερη θέση σε αυτή την τεράστια γκάμα. Για αιώνες, διαφορετικά σκυλιά σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες επιλέγονται μέσα από την εκτροφή από τους ανθρώπους για να παίξουν συγκεκριμένους ρόλους. Κυνηγοί, φύλακες, ποιμένες και σύντροφοι.

Για μερικές από αυτές τις ράτσες, το μέγεθος ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην αναζήτηση της τελειότητας. Είτε πρόκειται για να κυνηγήσει μεγαλύτερο ή γρηγορότερο θήραμα, είτε να είναι αποτελεσματικότερος φύλακας εκφοβίζοντας με το μέγεθος του ή ακόμα και μόνο για να έχει τη μάζα να επιβιώσει σε αντίξοες συνθήκες.

Από τις πιο μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων, οι δύο που κατέχουν και τα ρεκόρ Guiness για ύψος και βάρος είναι ο Μεγάλος Δανός και το Μπουλμάστιφ. Ο Μεγάλος Δανός Zeus, που κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ για το ψηλότερο σκυλί του κόσμου με 112εκ. ύψος στο ακρώμιο και ξεπερνούσε τα 2μ. και 20εκ. όταν σηκωνόταν στα πίσω πόδια και το βαρύτερο σκυλί που αναφέρθηκε ποτέ από το βιβλίο Guinness, ο Zorba, ένας Αγγλικός Μαστίφ που έφτανε τα 156 κιλά! 

Αυτός είναι ο Zeus, το ψηλότερο σκυλί στον κόσμο και από τις πιο μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων
Αυτός είναι ο Zeus, το ψηλότερο σκυλί στον κόσμο και από τις πιο μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων

Πάμε να δούμε μία προς μία τις πιο μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων…

1. Μεγάλος Δανός (Great Dane), μια από τις πιο μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων

Ο Μολοσσός είναι από τις πιο μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων
Ο Μολοσσός είναι από τις πιο μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων

Θα ξεκινήσουμε με τη φυλή που αναγνωρίζεται ευρέως ως η μεγαλύτερη, τουλάχιστον όσον αφορά το ύψος. Ο Μεγάλος Δανός είναι μια φυλή Γερμανικής καταγωγής και η Γερμανική του ονομασία είναι Deutsche Dogge. Στην χώρα μας τα ξέρουμε και ως Μολοσσούς.

Αν και δεν είναι τα βαρύτερα σκυλιά, φτάνοντας τα 60-70 κιλά συνήθως, είναι από τα ψηλότερα και από τις πιο μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων. Ο μέσος όρος ύψους του Great Dane είναι περίπου 70-75 εκατοστά αλλά συχνά μπορεί να είναι ψηλότερος. Ωστόσο, αυτά τα μεγάλα σκυλιά, λόγω του μεγέθους τους ζουν μόνο 6-8 έτη. Ο Δίας (Zeus), που κατείχε και το ρεκόρ Guiness, πέθανε σε ηλικία μόλις 5 ετών.

Αν και ο Μεγάλος Δανός θεωρείται συνήθως η μεγαλύτερη από όλες τις ράτσες σκυλιών, θα δούμε μερικές άλλες φυλές που τον συναγωνίζονται σκληρά, συμπεριλαμβανομένης μίας φυλής που είναι στην πραγματικότητα ακόμη ψηλότερη.

2. Irish Wolfhound (Ιρλανδικός Λυκοθήρας)

Ο Ιρλανδικός Λυκοθήρας είναι η πιο ψηλή ράτσα στον κόσμο
Ο Ιρλανδικός Λυκοθήρας είναι η πιο ψηλή ράτσα στον κόσμο (Photo Drago Nika Shutterstock)

Το Isrish Wolfhound δημιουργήθηκε για να είναι δρομέας και για να βοηθήσει στο κυνήγι του λύκου. Αναπτύχθηκε από τα σκυλιά του πολέμου που χρησιμοποιούνταν για κυνήγι και φύλαξη. Ο Ιρλανδικός Λυκοθήρας είναι μια αρχαία ράτσα και μπορεί να ανατρέξει κανείς τις ρίζες της στην Ιρλανδία του 7000 π.Χ. Αν και η πρώτη, κύρια χρήση τους ήταν το κυνήγι, τα σημερινά σκυλιά είναι αρκετά ήσυχα, έξυπνα και ιδανικοί σκύλοι συντροφιάς.

Αυτή η φυλή είναι στην πραγματικότητα η ψηλότερη φυλή στον κόσμο, ακόμα ψηλότερη και από το Μεγάλο Δανό. Σύμφωνα με τα πρότυπα φυλής, το ελάχιστο ύψος πρέπει να είναι 81εκ. για τα αρσενικά σκυλιά και 76εκ. για τα θηλυκά. Αυτό είναι το ελάχιστο! Τα αρσενικά συχνά φτάνουν τα 86-88εκ. και ζυγίζουν πάνω από 64 κιλά.

3. Αγγλικό Μαστίφ

Το Αγγλικό Μαστίφ είναι από τις πιο μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων
Το Αγγλικό Μαστίφ είναι από τις πιο μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων

Το Αγγλικό Μαστίφ είναι τεράστιο και σίγουρα από τις πιο μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων! Φτάνοντας σε ύψος 75εκ., αυτά τα σκυλιά μπορούν να έχουν βάρος μέχρι και 110 κιλά. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ο Zorba, ένας Αγγλικός Μαστίφ έφτανε τα 156 κιλά!

Το μέγεθός τους αποτελεί σημαντικό μέρος του παρελθόντος σκοπού της φυλής, που περιελάμβανε σπορ μάχης, όπως πάλη με αρκούδες, ταύρους και λιοντάρια. Σήμερα, ωστόσο, είναι απλά ευγενικοί γίγαντες, έχοντας αφήσει πίσω τους τα χρόνια που μάχονταν στις αρένες. Μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικά οικογενειακά σκυλιά δεδομένου ότι είναι σχετικά “εύκολοι χαρακτήρες”. Είναι πραγματικά μια από τις πιο μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων και αν το παιδί σας ζητά πόνυ ή σκύλο, μη σκεφτείτε με βάση το μέγεθος… Δεν έχει σημασία…

Μια από τις πιο μεγαλόσωμες φυλές σκύλου με ένα πόνυ
Μια από τις πιο μεγαλόσωμες ράτσες σκύλου με ένα πόνυ!

4. Μαστίνο (Neapolitan Mastiff)

Οι φυλές Mastiff είναι σίγουρα από τις μεγαλύτερες όσον αφορά την καθαρή μάζα. Το Μαστίνο Ναπολιτάνο προέρχεται από τη νότια Ιταλία. Χρησιμοποιείται ως σκύλος φύλακας και ο μέσος αρσενικός φτάνει τα 65-75εκ. και ζυγίζει 60-70 κιλά. Τα θηλυκά είναι συνήθως λίγο μικρότερα.

Αυτή η ράτσα είναι γνωστή σαν ατρόμητος φύλακας που προστατεύει το σπίτι και την οικογένεια με αυτοθυσία. Τα Μαστίνο τείνουν να είναι ήσυχα και προσεγγίζουν ακόμα και τους εισβολείς χωρίς να προειδοποιήσουν. Λόγω της προστατευτικής φύσης της φυλής, σίγουρα δεν θέλετε να σταθείτε μεταξύ αυτών των σκύλων και της οικογένειάς τους, γεγονός που καθιστά αυτό το σκυλί μια φυλή μόνο για ιδιοκτήτες πολύ έμπειρους και με τον εκτεταμένο χρόνο που απαιτείται για κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση.

Οι πιο μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων
Τα Μαστίνο από τις πιο μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων και με απίστευτο ένστικτο φύλαξης

5. Νέας Γης (Newfoundland)

Το Newfoundland είναι ένα σκυλί εργασίας από το Newfoundland. Σε αντίθεση με πολλές μεγαλόσωμες ράτσες, το Newfie δεν είχε εκτραφεί για να είναι σκύλος φύλακας. Αντ ‘αυτού, ο σκοπός του ήταν αρχικά να βοηθά τους ψαράδες στο μάζεμα των διχτυών. Αυτά τα μεγάλα, μυώδη σκυλιά είναι σε θέση να μεταφέρουν τα πολύ βαριά δίχτυα από τα σκάφη, να τραβούν καροτσάκια και κυρίως να φέρνουν οτιδήποτε πέφτει πάνω από το σκάφος, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Το Νέας Γης είναι ένας εξαιρετικός κολυμβητής και έχουν υπάρξει πολλές διασώσεις ανθρώπων στη θάλασσα που πιστώνονται σε αυτά τα μεγάλα σκυλιά.

Τα σκυλιά Newfoundland έχουν ύψος 70-74εκ. τα αρσενικά και ζυγίζουν 60-70 κιλά. Φαίνονται ακόμα μεγαλύτερα λόγω του πλούσιου, διπλού μανδύα τους, ο οποίος τους κρατά ζεστούς ακόμη και σε παγωμένο νερό.

Το γιγαντόσωμο Νέας Γης, μια από τις πιο μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων
Το γιγαντόσωμο Νέας Γης, μια από τις πιο μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων

Παρακάτω μια λίστα με τις πιο μεγαλόσωμες φυλές σκύλων όπως παρουσιάζονται στο video από το 10 προς το 1:

  • Dogue de Bordeaux
  • Anatolian Shepherd
  • Leonberger
  • Νέας Γης (Newfoundland)
  • Αγίου Βερνάρδου
  • Ποιμενικός Καυκάσου (Caucasian Shepherd Dog)
  • Μεγάλος Δανός (Great Dane)
  • Irish wolfhound
  • Μαστίνο Ναπολιτάνο (Neapolitan Mastiff)
  • Αγγλικό Μαστίφ (English Mastiff)

Φυσικά υπάρχουν πολλές ράτσες σκύλων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν “τα πιο μεγάλα σκυλιά” ή “οι πιο μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων”, όπως και πολλά μεγάλα σκυλιά φυλών που δεν είναι γίγαντες μα τα συγκεκριμένα “ξέφυγαν” σε μέγεθος. Παράδειγμα ο Hulk, το Πιτ Μπουλ, που είναι το πιο μεγάλο Πιτ Μπουλ στον κόσμο.


Οι 10 πιο μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων στον κόσμο