Αρχική » Σκυλιά & Ζώα » Πασχαλίτσες (Ladybirds-Ladybeetls) – Είδη και Χρώματα

Πασχαλίτσες (Ladybirds-Ladybeetls) – Είδη και Χρώματα

Οι πασχαλίτσες (Coccinellidae) είναι μια ευρέως διαδεδομένη οικογένεια μικρών σκαθαριών που κυμαίνονται σε μέγεθος από 0,8 έως 18 mm (0,03 έως 0,71 in).

Τα Coccinellidae είναι μια ευρέως διαδεδομένη οικογένεια μικρών σκαθαριών που κυμαίνονται σε μέγεθος από 0,8 έως 18 mm (0,03 έως 0,71 in). Η οικογένεια είναι κοινώς γνωστή ως πασχαλίτσες στη Βόρεια Αμερική στη Μεγάλη Βρετανία και σε άλλα μέρη του αγγλόφωνου κόσμου. Οι εντομολόγοι προτιμούν τα ονόματα ladybird beetles ή lady beetles.

πασχαλίτσες είδη - paschalitses
Υπάρχουν περισσότερα από 6000 είδη πασχαλίτσας

Οι πασχαλίτσες έχουν συχνά εμφανή χρώμα κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο με μικρές μαύρες κηλίδες στα καλύμματα των φτερών τους, με μαύρα πόδια, κεφάλια και κεραίες. Υπάρχει ωστόσο μεγάλη ποικιλία σε αυτά τα χρωματικά μοτίβα. Για παράδειγμα, μια μειοψηφία ειδών όπως το Vibidia duodecimguttata, ένα είδος με δώδεκα κηλίδες, έχει λευκές κηλίδες σε καφέ φόντο. Η πασχαλίτσα βρίσκεται σε όλο τον κόσμο, με περισσότερα από 6.000 είδη που έχουν αναγνωριστεί και περιγραφεί.

Μπλε Πασχαλίτσα

μπλε πασχαλίτσα - ble pasxalitsa
Πραγματικά εντυπωσιακή η σπάνια μπλε πασχαλίτσα

Οι περισσότερες πασχαλίτσες έχουν στρογγυλά έως ελλειπτικά σώματα σε σχήμα θόλου με έξι κοντά πόδια. Ανάλογα με το είδος, μπορεί να έχουν κηλίδες ρίγες ή καθόλου σημάδια. Οι πασχαλίτσες με επτά κηλίδες είναι κόκκινες ή πορτοκαλί με τρεις κηλίδες σε κάθε πλευρά και μία στη μέση. Και έχουν μαύρο κεφάλι με λευκά μπαλώματα σε κάθε πλευρά.

Εκτός από τους συνήθεις κίτρινους και βαθύ κόκκινους χρωματισμούς, πολλά είδη πασχαλίτσας είναι ως επί το πλείστον, ή εξ ολοκλήρου, μαύρα, σκούρα γκρι, γκρι ή καφέ.

Πασχαλίτσα στην πρωινή δροσιά σε μεγέθυνση

paschalitses paschalitsa

Τι τρώνε οι πασχαλίτσες;

Οι πασχαλίτσες αρέσκονται να τρώνε μικρά έντομα που ρουφούν χυμό γνωστά με το όνομα αφίδα.

Στους περισσότερους ανθρώπους αρέσουν οι πασχαλίτσες επειδή είναι όμορφες, χαριτωμένες και είναι γενικά αβλαβείς. Αλλά οι αγρότες τις αγαπούν επειδή τρώνε αφίδες και άλλα φυτοφάγα παράσιτα. Μια πασχαλίτσα μπορεί να φάει έως και 5.000 έντομα στη διάρκεια της ζωής της!

Μια πασχαλίτσα είκοσι δύο σημείων

κίτρινη πασχαλίτσα - pasxalitses eidh

Πασχαλίτσα Harmonia axyridis

Το Harmonia axyridis, πιο γνωστό ως αρλεκίνος, πολύχρωμη ασιατική ή ασιατική πασχαλίτσα, είναι ένα μεγάλου μεγέθους σκαθάρι συνήθως με βάση κόκκινο. Αυτό είναι ένα από τα πιο μεταβλητά είδη στον κόσμο, με εξαιρετικά μεγάλη γκάμα χρωμάτων.

πασχαλίτσες χρώματα - είδη πασχαλίτσα
Μεγάλη ποικιλία σε χρώματα και σχέδια στο κέλυφος μιας πασχαλίτσας

Πόσο ζουν οι πασχαλίτσες; Μια πασχαλίτσα ζει συνήθως από 10-12 μήνες αλλά κάποιες φορές ανάλογα με τις συνθήκες μέχρι και 1,5 χρόνο.

Ο περίπλοκος τρόπος που οι πασχαλίτσες διπλώνουν τα φτερά τους

Διαβάστε επίσης: Η χελώνα δεν ήταν πάντα… χελώνα