Πονοκέφαλος: Πέντε αιτίες που δεν φαντάζεστε

πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος ή κεφαλαλγία θεωρείται ότι είναι το συχνότερο σύμπτωμα για το οποίο αναζητείται ιατρική συμβουλή. Για κάποιους μπορεί να αποτελεί τακτική ρουτίνα και «κομμάτι της ζωής τους», ενώ άλλοι δεν εμφανίζουν πονοκέφαλο σχεδόν ποτέ. Στις περισσότερες περιπτώσεις ένας απλός πονοκέφαλος δεν υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιας πάθησης. Ωστόσο κάποιες φορές συνδέεται με σοβαρές παθήσεις. Ο νευρολόγος είναι ο κατάλληλος γιατρός για να κρίνει πότε υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Κάποιες από τις πιο συνηθισμένες αιτίες του πονοκεφάλου είναι η μη επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, το έντονο στρες, η σωματική και η πνευματική κούραση, η αϋπνίες, ο υπερβολικός ύπνος, ορισμένα αλκοολούχα ποτά (κυρίως κόκκινο κρασί) και το κάπνισμα. Υπάρχουν, όμως, και μερικές άλλες που δεν τις φαντάζεστε.

Αυτά είναι τα 50 πιο υγιεινά τρόφιμα για ενέργεια καλή υγεία και ευεξία

Πονοκέφαλος μπορεί να εμφανιστεί από:

Μεταβολή καιρού 

Όταν ο καιρός αλλάζει, αυξάνεται και η πιθανότητα να σας πιάσει ημικρανία. Είτε πρόκειται για ένα κύμα καύσωνα, είτε για ένα αντίστοιχο ψύχους, η αλλαγή του καιρού μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο σε μερικούς ανθρώπους. Οι ηλιόλουστες, ζεστές μέρες και η υψηλή υγρασία είναι επίσης πιθανό να σας προκαλέσουν πονοκέφαλο. Η βροχή, ο άνεμος, ή οι αλλαγές στη βαρομετρική πίεση μπορεί επίσης να προκαλέσουν πονοκεφάλους.

Έντονες μυρωδιές

Οι πολύ έντονες μυρωδιές -ακόμα και οι ευχάριστες- μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση ημικρανίας σε πολλούς ανθρώπους. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά οι οσμές μπορούν να “ερεθίσουν” το νευρικό σας σύστημα. Οι “συνήθεις ύποπτοι” όσον αφορά αυτή την κατηγορία είναι οι βαφές, η μπογιά, τα αρώματα και ορισμένα είδη λουλουδιών.

Αξεσουάρ μαλλιών

Ο τρόπος που “πιάνετε” τα μαλλιά σας επηρεάζει το πόσο συχνούς πονοκεφάλους έχετε. Μια σφιχτή αλογοουρά μπορεί να καταπονήσει τον ιστό στο τριχωτό της κεφαλής σας και αυτό να οδηγήσει σε πονοκέφαλο από το συνεχές τράβηγμα των τριχών. Κορδέλες, τρέσες και στενά καπέλα μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Έντονη σωματική άσκηση

Η εντατική άσκηση, συμπεριλαμβανομένου του τρεξίματος, αλλά και του σεξ, μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε πονοκεφάλους. Αυτοί οι τύποι πονοκεφάλου είναι πιο συχνοί σε άτομα που παθαίνουν πιο εύκολα ημικρανίες. Συζητήστε με το γιατρό σας αν έχετε πονοκεφάλους μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει μια πιο σοβαρή αιτία.

Στάση σώματος

Δεν χρειάζεται να ασκείστε πολύ έντονα για να συσσωρευτεί πίεση στους μυς στο κεφάλι και τον λαιμό σας. Το συνεχές σκύψιμο πάνω από το γραφείο σας μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Μπορείτε να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας, κάνοντας αλλαγές στον χώρο εργασίας σας. Χρησιμοποιήστε μια καρέκλα με καλή στήριξη χαμηλά στην πλάτη. Βεβαιωθείτε ότι το πάνω μέρος της οθόνης του υπολογιστή σας δεν είναι πάρα πολύ ψηλά ή χαμηλά ως προς την ευθεία των ματιών σας. Μην καμπουριάζετε τους ώμους σας, και ποτέ μην κρατάτε το τηλέφωνο ανάμεσα στο αυτί και τον ώμο σας.

πονοκέφαλος

Βότανα που καταπραΰνουν

Οριστική θεραπεία για την ημικρανία δεν υπάρχει όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια βότανα που ανακουφίζουν. Ορισμένα βότανα βοηθούν στην αντιμετώπιση των ημικρανιών, κυρίως όταν λαμβάνονται προληπτικά (3 φορές την εβδομάδα). Τα βότανα που μπορούν να σας ωφελήσουν όταν εμφανίζεται πονοκέφαλος είναι:

  • Η μέντα
  • Η πασιφλόρα
  • Η λεβάντα
  • Το τήλιο
  • Η βαλεριάνα
  • Το μελισσόχορτο
  • Το χαμομήλι
  • Η λουίζα

Πριαπισμός: Κίνδυνοι, αίτια και αντιμετώπιση


Πηγή: tvxs.gr

Διαβάστε επίσης