Πόση προπαγάνδα μπορείς να αντέξεις;

Αρχική » Σχόλια » Πόση προπαγάνδα μπορείς να αντέξεις;

Κορονοϊός: Σε «κόκκινο συναγερμό» η Θεσσαλονίκη – Στο τραπέζι μέχρι και νέο lockdown

Αυτός είναι ένας από τους χθεσινούς τίτλους των ιστοσελίδων ενημέρωσης και των εφημερίδων. Συγκεκριμένα ο τίτλος είναι της εφημερίδας και ιστοσελίδας “ΕΘΝΟΣ”.

Όπου συνεχίζει ως εξής: “Η Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου ήταν μία ακόμα ημέρα που ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού ήταν ιδιαίτερα υψηλός και αυτό γεννά έντονη ανησυχία. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, από τα 340 νέα κρούσματα, τα 449 καταγράφηκαν στην πόλη ενώ, θορυβεί ιδιαίτερα τους αρμόδιους ότι περίπου το ένα τρίτο των κρουσμάτων (1.003) είναι παιδιά 0 – 17 ετών. Σε “κόκκινο συναγερμό” είναι η πόλη…”.

Αντέχεις ακόμα ενημέρωση;
Αντέχεις ακόμα ενημέρωση;
Γιατί είναι προπαγάνδα και όχι ενημέρωση

Προπαγάνδα είναι η άμεση παρουσίαση ενός μηνύματος με έναν συγκεκριμένο τρόπο ώστε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς. Σκοπός της προπαγάνδας είναι να διαμορφώσει δραστικά τις απόψεις των άλλων αντί απλώς να μεταδώσει γεγονότα.

Αυτός είναι ο ορισμός της προπαγάνδας και αυτό ακριβώς κάνει η συγκεκριμένη εφημερίδα με το παραπάνω άρθρο. Το ίδιο κάνουν και όλα τα υπόλοιπα mainstream ή μεγάλα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης και αποβλάκωσης).

Κοροναϊός – Στο “κόκκινο” η Βόρεια Ελλάδα – Αντιεμβολιαστές και κρούσματα τρομάζουν τους ειδικούς

in.gr

Ηχηρό καμπανάκι για τη Β. Ελλάδα-Ένα βήμα πριν το “κόκκινο

efsyn.gr

Στη Θεσσαλονίκη αύριο εκτάκτως ο Πλεύρης και η Γκάγκα -Στο “κόκκινο” τα κρούσματα και οι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ

iefimerida.gr

Μερικοί από τους τίτλους γνωστών και με μεγάλη επισκεψιμότητα σελίδων “ενημέρωσης” για τα χθεσινά αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ και το περιεχόμενο αυτών των άρθρων εξίσου τρομοκρατικό και εκφοβιστικό όσο και οι τίτλοι.

Πόση προπαγάνδα μπορείς να αντέξεις
Πόση προπαγάνδα μπορείς να αντέξεις

Πως έχουν τα πράγματα τελικά

Ποια όμως είναι η πραγματική εικόνα;

Ποια είναι η ολοκληρωμένη, ψύχραιμη και λογική απόδοση των χθεσινών στοιχείων;

Πόσα είναι τα κρούσματα και πόσα τα διαγνωστικά τεστ που έγιναν;

Πολύ δύσκολα θα βρείτε να γίνεται λόγος για τα διαγνωστικά τεστ που έγιναν. Πάντα παρουσιάζονται τα νούμερα που εξυπηρετούν και με τρόπο ώστε να εξυπηρετούν. Ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό που έγιναν χθες, 21/09/2021, λοιπόν, ήταν 396.945…

396.945

Θα μπορούσα κάλλιστα να σταματήσω να γράφω σε αυτό το σημείο και να πάμε όλοι να πιούμε μια μπύρα γιορτάζοντας για το τέλος της πανδημίας (πιθανόν καιρό τώρα), αλλά φευ…

Επίσης, ο δείκτης θετικότητας ήταν (είναι, δηλαδή και μάλλον είναι και μικρότερος) 0,76% όταν ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και το ECDC έχoυν ως όριο το 4% και οτιδήποτε λιγότερο από 4% σημαίνει “πράσινο”, ο ιος είναι υπό έλεγχο και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Την περασμένη Τρίτη (μάλιστα, η Τρίτη έχει/είχε πάντα τα περισσότερα κρούσματα της εβδομάδας, επειδή προστίθενται και πολλά από το Σαββατοκύριακο) είχαν ανακοινωθεί 2.919 επί συνόλου 348.083 τεστ, δηλαδή, η θετικότητα είχε καταρρεύσει (ξανά) στο 0,83%.

Με αυτά τα στοιχεία πόσο ταιριάζουν οι τίτλοι και ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι, ως αναγνώστες και ως πολίτες γενικότερα;

Παραπλανήσεις και ψέματα, χειραγώγηση και προπαγάνδα, φόβοι και ψυχολογικές επιχειρήσεις τρομοκρατίας χρησιμοποιούνται όλα για να δικαιολογήσουν πολιτικές ενέργειες και πρακτικές που περιορίζουν την ελευθερία και καταστρέφουν τη ζωή.

…αλλά ήταν απλά Τρίτη.