Αρχική » Προϊόντα » Πόσο πρέπει να κοιμούνται τα μωρά [ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ από 0-12 μηνών]

Πόσο πρέπει να κοιμούνται τα μωρά [ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ από 0-12 μηνών]

Πόσο κοιμούνται τα μωρά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους και ποιο το πρόγραμμα ύπνου των μωρών έως 12 μηνών είναι κάποιες από τις πληροφορίες που θα βρείτε στο άρθρο μας.

Πόσο κοιμούνται τα μωρά – Η γρήγορη απάντηση

Τα μωρά πρέπει να κοιμούνται 14-17 ώρες σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με το National Sleep Foundation. Ορισμένα μωράκια μπορεί να κοιμούνται έως 18-19 ώρες την ημέρα.

Τα μωρά ξυπνούν κάθε δύο ώρες περίπου για φαγητό. Τα μωρά που θηλάζουν τρέφονται ίσως ελαφρώς συχνότερα, περίπου κάθε 2-3 ώρες. Τα μωρά που τρέφονται με ειδικές φόρμουλες και μπιμπερό τείνουν να τρέφονται λιγότερο συχνά, περίπου κάθε 3-4 ώρες.

Κάποια βασικά σημεία σχετικά με το πόσο κοιμούνται τα μωρά
 • Τα περισσότερα μωρά κάτω των έξι μηνών εξακολουθούν να χρειάζονται σίτιση και βοήθεια για να τακτοποιηθούν τη νύχτα.
 • Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, χρειάζονται λιγότερο ύπνο. Ο περισσότερος ύπνος τους συμβαίνει τη νύχτα.
 • Οι εξελίξεις όπως η ανίχνευση και το άγχος αποχωρισμού μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο και την τακτοποίηση στα μωρά άνω των έξι μηνών.
 • Εάν ανησυχείτε για τον ύπνο του μωρού σας, μιλήστε με έναν παιδικό επαγγελματία υγείας.
Πόσο κοιμούνται τα μωρά 4 μηνών;
Πόσο κοιμούνται τα μωρά 4 μηνών;
Από 0 έως 3 μηνών

Οι πρώτοι μήνες της ζωής ενός μωρού μπορεί να είναι οι δυσκολότεροι για τους γονείς, οι οποίοι ίσως χρειαστεί να σηκώνονται πολλές φορές τη νύχτα για να φροντίσουν το μωρό. Κάθε μωρό έχει διαφορετικό μοτίβο ύπνου. Μερικά μωρά αρχίζουν να κοιμούνται “όλη τη νύχτα” (για 5-6 ώρες τη φορά) μέχρι την ηλικία των 2-3 μηνών, κάποια άλλα όχι.

Τους 2 πρώτους μήνες, το βρέφος δεν διακρίνει μεταξύ μέρας και νύχτας. Οι ειδικοί συστήνουν υπομονή μέχρι να ενεργοποιηθεί το εσωτερικό του «ρολόι» και να αρχίσει να εκτίθεται το βρέφος στις φυσικές εναλλαγές φωτός μέρας και νύχτας. Ταυτόχρονα, το στομάχι του είναι μικρό και χωνεύει σχετικά γρήγορα το γάλα. Αυτός είναι ο λόγος που πεινάει κάθε 2-3 ώρες.

Στον 3ο μήνα το στομάχι θα έχει μεγαλώσει και το μωρό σας θα αρχίσει να κοιμάται λίγο περισσότερο συνεχόμενα

Πόσο κοιμούνται τα μωρά μέχρι 3 μηνών το 24ωρο

Την πρώτη εβδομάδα, 16-18 ώρες συνολικά, τις μισές κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις άλλες μισές μοιρασμένες σε τέσσερις ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από τη 2η βδομάδα έως τον 2ο μήνα, οι ώρες ίσως να μειωθούν λίγο σε 15-17 συνολικά, 8-10 τη νύχτα και 6-7 ώρες τη μέρα μοιρασμένες σε τρεις με τέσσερις ύπνους. Τον 3ο μήνα, χρειάζεται κατά μέσο όρο 15 ώρες ύπνου το 24ωρο, 10 το βράδυ και 5 ώρες μοιρασμένες σε τρεις ύπνους κατά τη διάρκεια της μέρας.

Συμβουλές για αυτή την περίοδο
 • Να βάζετε πάντα το μωρό σας ανάσκελα για ύπνο, ποτέ μπρούμυτα.
 • Κρατήστε αρκουδάκια και άλλα μαλακά παιχνίδια, μαξιλαράκια και κουβερτούλες για παιχνίδι εκτός του μέρους που κοιμάται το μωρό (καλαθούνα, λίκνο, port bebe). Το «κρεβατάκι» του δεν πρέπει να έχει τίποτα μέσα κατά τη διάρκεια του ύπνου.
 • Προτιμήστε έναν υπνόσακο για τον ύπνο του μωρού, καθώς δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας στο βρέφος, αγκαλιάζοντάς το. Αν δείχνει δυσφορία και να ζεσταίνεται πολύ προτιμήστε κάτι ελαφρύτερο.

Από 4 έως 6 μηνών

Πόσο κοιμούνται τα μωρά σε αυτή την περίοδο της ζωής τους;

Σε αυτή την ηλικία, τα περισσότερα μωρά κοιμούνται για 12-15 ώρες κάθε 24 ώρες.

Τα μωρά μπορεί να αρχίσουν να κινούνται προς ένα πρότυπο 2-3 ημερήσιων ύπνων έως και δύο ωρών ο κάθε ένας.

Ο νυχτερινός ύπνος γίνεται μεγαλύτερος σε αυτή την ηλικία. Για παράδειγμα, μερικά μωρά μπορεί να κοιμούνται ως και έξι ώρες τη νύχτα μέχρι να γίνουν έξι μηνών. Στους 4 μήνες, το βιολογικό του ρολόι το βοηθά πλέον να διακρίνει μεταξύ μέρας και νύχτας.

Δεν είναι απίθανο το μωρό σας να ξυπνάει τουλάχιστον μία φορά κάθε βράδυ.

Πόσο κοιμούνται τα μωρά από τους 4 έως τους 6 μήνες

Στους 4 μήνες μπορεί να βγάλει ολόκληρο 8ωρο το βράδυ χωρίς να ξυπνήσει για φαγητό. Στους 5 μήνες το σερί του βραδινού ύπνου μπορεί να φτάσει και τις 12 ώρες και να συνδυαστεί με άλλες 4 ώρες κατά τη διάρκεια της μέρας. Στους 6 μήνες μπορεί να μιλάμε για περίπου 11 ώρες βραδινού ύπνου και μέσα στη μέρα άλλες 3 ώρες συνολικά.

Πόσο κοιμούνται τα μωρά
Πόσο κοιμούνται τα μωρά
Συμβουλές για αυτή την περίοδο
 • Αυτή την περίοδο, το πόσο κοιμούνται τα μωρά κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει εξαιρετική σημασία. Τα 30 λεπτά ίσως είναι λίγα και θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 ώρα συνεχόμενη τη φορά. Αν το μωρό δεν ξεκουραστεί μέσα στη μέρα με τέτοιους ύπνους, ίσως η κούραση να μεταφραστεί σε υπερένταση και γκρίνια το βράδυ.
 • Δίνετε σημασία στα σημάδια νύστας (ξαφνική ηρεμία, τρίψιμο ματιών, χασμουρητό, αδιαφορία για παιχνίδι, τρίψιμο μύτης, μικρή γκρίνια). Μόλις αυτά αρχίζουν, εκμεταλλευτείτε το timming για να το βάλετε για ύπνο. Aν καθυστερήσετε, πιθανώς να αντιμετωπίσετε νεύρα και κλάματα.
 • Είναι η περίοδος που το μωρό αρχίζει να βιώνει (ίσως) το άγχος του αποχωρισμού, από τους 5-6 μήνες και μετά βοηθήστε το να ηρεμήσει με την αγαπημένη του κουβερτα, το αγαπημένο του κουκλάκι ή παιχνίδι. Αυτά είναι τα λεγόμενα «αντικείμενα μετάβασης» που όμως δεν είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν από όλα τα παιδιά.
Από 7 έως 12 μηνών

Τα μωρά αυτή την περίοδο μαθαίνουν να διατηρούνται ξύπνια, ειδικά αν συμβαίνει κάτι ενδιαφέρον ή βρίσκονται σε ένα μέρος με πολύ φως και θόρυβο. Επίσης, μπορεί να παρατηρήσετε ότι αλλάζουν οι συνήθειες ύπνου του μωρού σας όταν το μωρό αρχίζει να κινείται περισσότερο, να μπουσουλάει.

Τα μωρά σε αυτή την ηλικία καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα υπάρχουν, ακόμη και όταν δεν είναι ορατά. Τώρα που το μωρό σας γνωρίζει ότι υπάρχετε ακόμα και όταν φεύγετε από την κρεβατοκάμαρα, το μωρό μπορεί να σας φωνάξει ή να κλαίει για εσάς.

Πόσο κοιμούνται τα μωρά από τους 7 έως τους 12 μήνες

Στην ηλικία των 7-8 μηνών, τα μωρά κοιμούνται κατά μέσο όρο 11 ώρες σερί το βράδυ, κι άλλες 3 ώρες τη μέρα, με έναν υπνάκο το πρωί, έναν νωρίς το μεσημέρι κι έναν πιο αργά το μεσημέρι. Βέβαια, τίποτα δεν μπορεί να είναι απόλυτο και κάθε παιδί και οικογένεια μπορεί να παρουσιάζει διαφορές.

Από τους 9 έως τους 12 μήνες, ο βραδινός ύπνος παραμένει στις 11 ώρες, απλώς μειώνονται οι “σιέστες” το πρωί και νωρίς το μεσημέρι.

Μάθε πόσο κοιμούνται τα μωρά
Μάθε πόσο πρέπει να κοιμούνται τα μωρά
Συμβουλές για αυτή την περίοδο
 • Συνδυάστε το κρεββάτι ή το μέρος που κοιμάται το μωρό σας με τον ύπνο και μόνο και όχι το παιχνίδι.
 • Προσπαθήστε να μην τον αφήνετε να κουραστεί υπερβολικά χωρίς να μπορεί να κοιμηθεί. Τα υπερβολικά κουρασμένα μωρά τείνουν να είναι κακοδιάθετα και γκρινιάρικα. Αυτό μπορεί να τους δυσκολέψει να κοιμηθούν σωστά.
 • Να έχετε υπόψη σας ότι κάποιες γκρίνιες και εκνευρισμοί μπορεί να οφείλονται στα δόντια ή σε πόνους στην κοιλιά, για παράδειγμα. Να είστε υπομονετικοί και παρατηρητικοί.
Το μωρό μου δεν κοιμάται αρκετά

Πόσο κοιμούνται τα μωρά το είδαμε παραπάνω και είπαμε πως τίποτα δεν είναι απόλυτο.

Αν ανησυχείτε πως το μωρό σας δεν κοιμάται αρκετά θα πρέπει να ξεκινήσετε μιλώντας με έναν παιδίατρο. Η τήρηση ενός ημερολογίου ύπνου για την παρακολούθηση των συνηθειών ύπνου του παιδιού σας μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό να καθορίσει εάν ο ύπνος του μωρού σας είναι στα φυσιολογικά πρότυπα ή μπορεί να αντικατοπτρίζει ένα πιθανό πρόβλημα.

Για τα μωρά που δυσκολεύονται να κοιμηθούν όλη τη νύχτα, οι αλλαγές στη συμπεριφορά μπορεί να ενθαρρύνουν μεγαλύτερες περιόδους ύπνου. Για παράδειγμα, η μείωση της ταχύτητας ανταπόκρισης στα ξυπνήματα του μπορεί να το ενθαρρύνει να ηρεμεί μόνο του και να δημιουργήσει περισσότερη νύστα που θα βοηθήσει το μωρό να κοιμάται περισσότερο.

Το πόσο κοιμούνται τα μωρά έχει να κάνει και με το πόσο άνετα και στεγνά διατηρούνται

Σημαντικός παράγοντας για έναν καλό και χωρίς διακοπές ύπνο είναι το μωρό σας να νιώθει άνετο, στεγνό και ασφαλές. Σε αυτούς τους τρεις πυλώνες θα πρέπει να βασίζεται και η επιλογή της πάνας που θα καλύψει τα παραπάνω.

Πόσο ύπνο χρειάζονται τα μωρά

Οι πάνες Agnotis δερματολογικά ελεγμένες σε ευαίσθητα δέρματα και με υψηλής ποιότητας υποαλλεργικά υλικά έρχονται για να βοηθήσουν το μωρό σας κι εσάς ώστε να έχετε ήσυχα και ξέγνοιαστα βράδια.

Χωρίς αρώματα και χρωστικές, χωρίς χλωρίνη και ελαστικά πλαϊνά χωρίς λάτεξ προσφέρουν υψηλή ποιότητα και ασφάλεια.

Αγοράστε από ΕΔΩ και επωφεληθείτε από τις εκπτώσεις!