Οι διαφορετικές εκδοχές του ρεβιθιού σήμερα. Διατροφική αξία και οφέλη.

Είναι το ρεβίθι είναι η νέα διατροφική τάση; Και αν ναι, τι το κάνει τόσο δημοφιλές;

Το ρεβίθι ανήκει στην ομάδα των οσπρίων και φαίνεται να μπορεί να είναι ένα πολύ ευέλικτο τρόφιμο στην διατροφή μας.Εκτός λοιπόν από την κλασική μαμαδίστικη συνταγή με τα ρεβίθια, μπορούμε να το καταναλώσουμε σε αρκετές διαφορετικές εκδοχές του.

ρεβίθι χούμους
  1. Πάστα ρεβιθιού – ή χούμους

Στο εμπόριο αυτήν την στιγμή κυκλοφορεί σε τουλάχιστον 5 διαφορετικές εκδοχές (κλασσική, με πιπεριά, με παντζάρι, με πέστο, με λεμόνι) και μπορείς να το καταναλώσεις μαζί με κάποιο κράκερ ως σνακ ή σε μια αραβική πίτα με λαχανικά ως ένα ελαφρύ γεύμα.

  • Μπιφτέκι ρεβιθιού – Φαλάφελ

Σίγουρα το έχεις συναντήσει σε κάποιο μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας. Συνήθως είναι σε αραβική πίτα με λαχανικά και σος. Είναι μια καλή εναλλακτική αν βρίσκεσαι έξω και θέλεις να καταναλώσεις κάτι διαφορετικό.

  • Σουβλάκια ρεβιθιού

Δοκίμασα πρόσφατα την εταιρεία megameatlessκαι πραγματικά σε εκπλήσσει πολύ ευχάριστα η γεύση τους. Αν λοιπόν ετοιμάζεσαι να κάνεις κάποιο barbequeή προσπαθείς να πείσεις το παιδί σου να καταναλώσει τα ρεβίθια μπορείς να βασιστείς πάνω τους.

ρεβίθι φαλάφελ
  • Ζυμαρικά από ρεβίθι

Μία μερίδα ζυμαρικών από ρεβίθι σου δίνει τουλάχιστον 20γρ πρωτεΐνης και 10γρ φυτικών ινών ενώ είναι πιο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη συγκριτικά με τα κλασσικά ζυμαρικά και τα ζυμαρικά ολικής.

  • Αλεύρι ρεβιθιού

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την παρασκευή αλμυρών όσο και γλυκών συνταγών όπως είναι οι τηγανίτες πρωτεΐνης. Συγκριτικά με το σιτάρι (Triticumaestivum L), το αλεύρι σίτου (ολικής άλεσης) και το λευκό αλεύρι (αρτοποιία), τα θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, φυτικές ίνες) του ρεβιθάλευρου υπερέχουν ενώ έχει παράλληλα τον πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Ποια είναι η διατροφική αξία του ρεβιθιού;

Τα ρεβίθια έχουν ένα εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ.

  • Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, γεγονός που τα καθιστά βοηθητικά στη μείωση της όρεξης και στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων στα γεύματα.
  • Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που βοηθά στην διαχείριση του σακχάρου. Ο γλυκαιμικός δείκτης ενός τροφίμου μας δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα μας μετά το φαγητό.
  • Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, με εξαίρεση εκείνα που περιέχουν θείο.
  • Η συγκέντρωση λιπιδίων είναι χαμηλή, αν και περιέχει υψηλή συγκέντρωση διατροφικά σημαντικών ακόρεστων λιπαρών οξέων όπως ελαϊκό οξύ, λινελαϊκό οξύ και λινολενικό οξύ.
  • Το ρεβίθια είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμινών όπως η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), η νιασίνη (βιταμίνη Β3), η θειαμίνη (βιταμίνη Β1), το φολικό οξύ και β-καροτένιο ενώ περιέχουν επίσης ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο.
ρεβίθι οφέλη

Ποια τα οφέλη του ρεβιθιού για την υγεία μας;

  • Εξαιτίας του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και της καλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει τον διαβήτη μειώνοντας το βάρος και την παχυσαρκία.
  • Προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
  • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση προστατεύοντας τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται από το οξειδωτικό στρες στο κύτταρο.
  • Βοηθούν στην πέψη προάγοντας μέσω των διαλυτών φυτικών ινών την καλύτερη συσταλτικότητα του εντέρου.
  • Μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Τα ρεβίθια δεν περιέχουν χοληστερόλη.
  • Διεγείρει την σύνθεση μυϊκών πρωτεϊνών μέσω της λευκίνης που περιέχει.

Αηδονίτσα Παυλίδη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος