Αρχική » Σχόλια » Τα σημερινά παιδιά είναι…Πως είναι;

Τα σημερινά παιδιά είναι…Πως είναι;

τα σημερινά παιδιά

Τα σημερινά παιδιά, μπλα μπα μπλα… Κάθεσαι λίγο και “σκρολάρεις” στην αρχική σελίδα στο Facebook να δεις καμιά βλακεία να χαζέψεις και παθαίνεις αυτό ακριβώς ρε γαμώτο μου! Βλέπεις βλακείες και χαζεύεις…

Κοινοποιεί ο άλλος πριν λίγο άρθρο που εξηγεί πως η νοοτροπία των γονέων να μη θέλουν να λείψει τίποτα στα παιδιά τους δημιουργεί τα σημερινά παιδιά που τα θέλουν όλα δικά τους. Τι μας λες ρε τραχανοπλαγιά; Σοβαρά;

Ο τύπος που το δημοσιεύει είναι 45άρης, γόνος εύπορης οικογενείας και ο οποίος δεν έχει δουλέψει ούτε μια μέρα στην ζωή του σε άλλη εργασία πλην των επιχειρήσεων του μπαμπά. Ο μπαμπάς ήταν εργολάβος, τις καλές εποχές και με τα διαμερίσματα που μοσχοπουλούσε έχτισε ενοικιαζόμενα σε τουριστικό νησί.

Και έστησε και 2-3 παρατρεχάμενες επιχειρήσεις εστίασης και ενοικιάσεως αυτοκινήτων. Οι δύο γιοί, ο ένας εκ των οποίων δημοσιεύει στο Facebook παρόμοιες μαλακίες, δουλεύουν εκεί…

Την δημοσίευση επικροτούν με like και σχόλια και άλλοι παρόμοιοι τύποι. Τυχαίνει να τους γνωρίζω τους περισσότερους από όταν ήταν 14-15 χρονών και ούτε ένας δεν δυσκολεύτηκε κάπου. Οι γονείς τους τους προσέφεραν απλόχερα τα υλικά αγαθά που δεν είχαν κανένα πρόβλημα να αποκτήσουν.

Αυτός ο τύπος, λοιπόν και οι όμοιοι του τώρα που καβάλησαν τα 40 το παίζουν ιστορία και η γενιά που πέρασε δύσκολα και κακουχίες.

Που ρε γαμώ το κέρατο μου; Η μόνη επαφή σας με αγώνα και επανάσταση ήταν στις “διαδηλώσεις” κατά του νόμου Παπαθεμελή. Που έκλεινε τα κέντρα στις 2 και τραγουδούσατε «Παπαθεμελή, Παπαθεμελή, απόψε το κορμί μου ένας ναύτης αμελεί» και όχι Bella Ciao.

Οι κακουχίες και οι δυσκολίες περιορίζονταν στο Dial Up Internet που δεν μπορούσες να μπεις γιατί μίλαγε η μάνα σου στο τηλέφωνο. Δεν έζησες ούτε κατοχή, ούτε χούντα ρε φίλε! Δεν είχες γεννηθεί καν… Εσύ μεγάλωσες και ανδρώθηκες με ΠΑΣΟΚ και Carmina Burana, έπαιξες στη φούσκα του χρηματιστηρίου, είχες τσέπη γεμάτη χιλιάρικα και πεντοχίλιαρα.

Και έρχεσαι τώρα να φιλοσοφήσεις για τα σημερινά παιδιά!

Έφτασε η στιγμή, λοιπόν, να αρχίσεις να επαναλαμβάνεις τις παπαριές που άκουγες από τον πατέρα σου ή το θειό σου. Ότι η νέα γενιά τα βρίσκει έτοιμα και τα θέλει όλα στο πιάτο. Ότι τα παιδιά σήμερα είναι μαλθακά και αποχαυνωμένα. Ότι τα σημερινά παιδιά τα θέλουν όλα. Ότι η νεολαία έχει μεγαλώσει με όλες τις ανέσεις και για αυτό είναι ευαίσθητη… Κακομοίρη, εσύ και οι όμοιοι σου!

τα σημερινά παιδιά
Κακομαθημένα λένε τα σημερινά παιδιά – Από ποιους;

Πιο γραφικοί και από ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη και πιο τετριμμένοι και από την ατάκα “Περνάμε καλά και αυτό βγαίνει προς τα έξω”.

Τι μας λέει αυτό το περισπούδαστο άρθρο για τα σημερινά παιδιά;

Να μην αγοράζουμε πολλά παιχνίδια στα σημερινά παιδιά για να μάθουν να αγαπούν και να εκτιμούν το ένα ή τα λίγα που έχουν. Ακόμα και αν έχουμε την δυνατότητα να τους αγοράσουμε αυτό που θέλουν να αντιστεκόμαστε στον πειρασμό και να μην το κάνουμε. Έτσι θα νιώθουν ευγνωμοσύνη για αυτά που έχουν…

Να μάθουν την αξία των χρημάτων. Να καταλάβουν ότι η ζωή δεν είναι δίκαιη. Να τους μιλήσουμε για εμάς και το πως βγάζουμε χρήματα για να εκτιμήσουν περισσότερο όσα τους δίνονται…

Τόσες ηλιθιότητες μαζεμένες και κακοδιατυπωμένες δεν διαβάζεις συχνά!

Να αγοράζεις πολλά παιχνίδια στα σημερινά παιδιά, αν μπορείς και να τους μάθεις πως τα παιχνίδια είναι πράγματα και τα πράγματα δε τα αγαπάμε. Καλό είναι να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας και να τους προσφέρουμε, αν μπορούμε αυτό που επιθυμούν και αυτό που θα τους κάνει χαρούμενους.

Να μοιραζόμαστε αυτά που έχουμε χωρίς να φοβόμαστε μην μας χαλάσουν επειδή τα αγαπάμε και τα εκτιμάμε. Να διασκεδάζουμε και να χαιρόμαστε όχι επειδή έχουμε, αλλά με αυτά που έχουμε.

Να μην νιώθουν ευγνωμοσύνη για το αυτοκινητάκι ή για το τάμπλετ που τους πήραμε. Μα να αναγνωρίζουν και να ανταποδίδουν συναισθήματα και συμπεριφορές. Να μην τους μάθουμε την αξία των χρημάτων διότι τα χρήματα δεν έχουν καμία αξία. Έχουν την αξία που εμείς τους δίνουμε και δεν πρέπει να τους δίνουμε καμία. Δε θέλω να φτιάξω μικρούς τραπεζίτες που θα διαχειρίζονται το χαρτζιλίκι τους. Θέλω παιδιά που δεν δίνουν σημασία στο χαρτζιλίκι.

Δεν είναι ότι τα σημερινά παιδιά τα θέλουν όλα και είναι κακομαθημένα παιδιά. Είμαστε εμείς, οι γονείς, που τα μεγαλώνουμε…

Η ζωή δεν είναι δίκαιη ή άδικη, όπως και η φύση. Η ζωή απλά είναι… Οι άνθρωποι είναι δίκαιοι και άδικοι και τα παιδιά μου θέλω να μάθουν είναι καλό να είσαι καλός… Να είσαι εσύ και να μην περιμένεις ανταμοιβές για αυτό. Εσύ είσαι ικανός να ανταμείψεις και να χρεώσεις τον εαυτό σου.

Οι αξίες και τα “μαθήματα” που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά μας δεν έχουν να κάνουν με χρήματα και πράγματα. Μα για τους ανθρώπους και την κοινωνία. Ξεχνάμε πως τις ίδιες νοοτροπίες και λογικές είχαν οι γονείς μας, οι παππούδες μας και οι γονείς των παππούδων μας και κοίτα τι ωραία που τα κατάφεραν…

Ότι και να πούμε βέβαια ο άνθρωπος και οι ανθρώπινες κοινωνίες έχουν αποδείξει μέσα στα χιλιάδες χρόνια που έχουν περάσει πως στον πυρήνα τους δεν αλλάζουν. Τα ένστικτα και οι βαθιά ριζωμένες συμπεριφορές δεν αλλάζουν και εκφράζονται με μικρές διαφοροποιήσεις στην πορεία των ετών.

Έτσι κι εγώ θα ξαναπάω στο Facebook να χαζέψω… και θα χαζέψω. Ελπίζω όχι τόσο ώστε να αρχίσω να δημοσιεύω σκουπίδια σχετικά με τα σημερινά παιδιά που είναι κακομαθημένα παιδιά και να πιστεύω πως “Εμείς οι παλιοί είμαστε αλλιώς” και πως “Πάνε τα χρόνια που…”.

Καλό βράδυ…

τα σημερινά παιδιά
Τα σημερινά παιδιά έχουν ανάγκη από σωστή εκπαίδευση και ανατροφή