Τεπανγιακι συνταγές εύκολα στην κουζίνα σου. Συνταγές με WOK και πολυλειτουργικές ψηστιέρες που θα σε κάνουν άρχοντα της κουζίνας!
Κάνε μια βόλτα σε όλον τον κόσμο μέσα από την κουζίνα σου!Τι κι αν δεν μπορείς να ταξιδέψεις σε όλο τον κόσμο; Μπορείς ωστόσο να γευτείς εδέσματα από κάθε γωνιά του πλανήτη μέσα από την ίδια σου την κουζίνα. Κι αν αυτό νομίζεις ότι σημαίνει δυσεύρετα υλικά και μεγάλος βαθμός δυσκολίας, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσεις.
Άλλωστε πρέπει να το ομολογήσεις: τα ίδια και τα ίδια πιάτα κάθε μέρα έχουν καταντήσει βαρετά. Συνηθισμένες γεύσεις και συμβατικά υλικά φιγουράρουν στις καθημερινές σου επιλογές.

Ήρθε η ώρα λοιπόν η κουζίνα σου να γίνει σταυροδρόμι γεύσεων. Ανατολίτικα πιάτα, αμερικάνικα εδέσματα και αφρικάνικες γαστρονομίες συναντιούνται στο καθημερινό σου μενού. Και το σημαντικότερο όλων: χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και με απλά υλικά!
Πάμε λοιπόν να δούμε πως θα δώσεις διεθνείς πινελιές στο καθημερινό σου μενού!
1. Ας ξεκινήσουμε από την μακρινή και θρυλική Άπω Ανατολή και πιο συγκεκριμένα από την Κίνα. Λαός με τεράστια γαστρονομική παράδοση και ιστορία γεύσεων που αριθμεί 3 χιλιετίες. Ελαφρώς πικάντικα πιάτα, γλυκόξινες νότες, πλήθος από λαχανικά και αρωματικά βότανα και ισχυρή τάση προς τα θαλασσινά.
Ένα πολυαγαπημένο και δημοφιλές πιάτο που σίγουρα έχεις γευτεί ή τουλάχιστον έχεις ακούσει είναι τα Noodles με κοτόπουλο και γλυκόξινη σάλτσα. Δε χρειάζεται όμως πια να το μοσχοπληρώνεις στα πολυτελή κινέζικα εστιατόρια. Μπορείς να το προετοιμάσεις μόνος / μόνη σου.

Τι θα χρειαστείς:
- 300 γρ. φιλέτο κοτόπουλο
- 1 καρότο τριμμένο
- 2 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
- 1 κονσέρβα καλαμπόκι
- 1 γλυκόξινη σάλτσα (έτοιμη συσκευασία)
- Noodles αυγού
- Λίγο αλάτι
- Μία κουταλιά της σούπας βούτυρο
Αρχικά, βάζουμε στο wok μια κουταλιά βούτυρο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Έπειτα, προσθέτουμε το καρότο και την πιπεριά και τσιγαρίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο wok. Μετά από λίγα λεπτά, προσθέτουμε και το καλαμπόκι. Αλατίζουμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη σάλτσα και ανακατεύουμε.

Το βασικό εργαλείο που χρειάζεσαι για μια άψογη εκτέλεση της συνταγής είναι το wok. Πρόκειται για ένα σκεύος που θυμίζει αρκετά το κοινό μας τηγάνι αλλά με κοίλο πυθμένα για γρήγορη και ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος μαγειρέματος σε αυτό είναι το stir frying, αλλά σε ένα wok μπορείς να σοτάρεις, να καπνίσεις, να τηγανίσεις, να μαγειρέψεις στον ατμό και να ψήσεις.
Ρίξε μία ματιά στα wok σε προνομιακές τιμές και κομψά σχέδια ΕΔΩ.
Τεπανγιακι συνταγές και όχι μόνο…
Είτε πρόκειται για συνταγές με WOK είτε για τεπανγιακι συνταγές εδώ θα βρεις ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Εντυπωσιακά και νόστιμα πιάτα και κυρίως βήμα-βήμα πως θα τα κάνεις για εσένα, την οικογένεια σου και τους φίλους σου.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της ιαπωνικής κουζίνας είναι τα πολύχρωμα πιάτα με βάση το ρύζι και τα ψάρι. Η σόγια είναι αναπόσπαστο στοιχείο κάθε πιάτου με τα φύκια να είναι πολύ συχνά συμπρωταγωνιστές. Οι Ιάπωνες έχουν μία ιδιαίτερη λατρεία στο αλάτι, ενώ γαρνίρουν σχεδόν όλα τους τα πιάτα με τζίντζερ και διάφορα μυρωδικά.
Ένα αρκετά λαοφιλές τους πιάτο είναι το κοτόπουλο με μελιτζάνες teriyaki. Το εργαλείο που αγαπούν να χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες για την εκτέλεση των συνταγών τους είναι το τεπανγιάκι. Σίγουρα θα το έχει πάρει κάπου το αυτί σου. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σκεύος / συσκευή με μία μεγάλη επίπεδη αντικολλητική πλάκα ψησίματος που προσφέρει ασύγκριτα πλεονεκτήματα στο μαγείρεμα. Πάμε να δούμε λοιπόν πως θα φανεί χρήσιμο στη συνταγή μας.

- 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο, κομμένα σε φέτες
- 5 – 6 μικρές μελιτζάνες κομμένες στη μέση
- 2 πιπεριές φλωρίνης κομμένες σε μακριές λωρίδες
- 2 καρότα κομμένα σε μακριές λωρίδες
- Λίγο ηλιέλαιο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- Λίγο ελαιόλαδο
- 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα τεριγιάκι
Αρχικά, βάζουμε λίγο ηλιέλαιο στο τεπανγιάκι που βρίσκεται σε δυνατή φωτιά. Όταν κάψει το λάδι, σοτάρουμε τα φιλέτα και τα αφαιρούμε μόλις μαγειρευτούν προσέχοντας όμως να είναι ζουμερά. Πάλι στο τεπανγιάκι τοποθετούμε τις μελιτζάνες με ένα ποτήρι νερό. Ψήνουμε τις μελιτζάνες, έως ότου να απορροφηθεί τελείως το νερό. Όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, τα λαχανικά και τα σοτάρουμε όλα μαζί. Με το που πάρουν χρώμα, προσθέτουμε στο τεπανγιάκι τα φιλέτα, 3 κουταλιές νερό, τη σάλτσα τεριγιάκι και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά. Καλή μας απόλαυση!
Το τεπανγιάκι είναι το σύνεργο που θα αγαπήσεις. Χωρίς να το καταλάβεις θα το χρησιμοποιείς σχεδόν σε κάθε σου δημιουργία. Το μυστικό της επιτυχίας του είναι ότι αφήνει το τρόφιμο ζουμερό και αφράτο από μέσα, ενώ δημιουργεί εξωτερικά μία τραγανή κρούστα. Η γευστική αυτή αντίθεση θα σε αφήσει με στόμα ανοιχτό.
Ρίξε μια ματιά στα τεπανγιάκι εδώ.
Αν θες να δεις 3 λόγους για τους οποίους σου είναι απαραίτητο, δες εδώ.

Πάμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα τυπικό μαροκινό γεύμα που δε θα απογοητεύσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Ο λόγος για το Αρνάκι ταζίν με αποξηραμένα φρούτα και κουσκούς.
Τι θα χρειαστείς:
- 1½ κιλό αρνάκι (σπάλα ή μπούτι)
- 8-10 αποξηραμένα φρούτα της επιλογής σας (συνήθως βερίκοκα ή δαμάσκηνα)
- 500 γρ. κουσκούς
- 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ανάλατα
- 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 δόση σαφράν σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρου, σπασμένους
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- Κόλιανδρος φρέσκος ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
- Αλάτι, πιπέρι

Μουσκεύουμε τα αποξηραμένα φρούτα σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό. Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια, αφού αφαιρέσουμε το κόκκαλο. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μία γάστρα και σοτάρουμε το κρέας. Έπειτα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο, τον κόλιανδρο και την κανέλα και ανακατεύουμε. Διαλύουμε το σαφράν στο νερό που μούσκεψαν τα αποξηραμένα φρούτα για 30 λεπτά και το ρίχνουμε στη γάστρα. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο νερό για να μισοσκεπαστούν τα υλικά. Σκεπάζουμε το σκεύος και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα μουσκεμένα φρούτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη Τέλος, πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και τον κόλιανδρο.
Για το κουσκούς: Βράζουμε 2 φλιτζάνια νερό με λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κουσκούς, αφού απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύουμε ελαφρώς αφήνοντάς το να φουσκώσει για 4 λεπτά.
Μη διστάσεις να δεις ορισμένες από τις πιο ποιοτικές και οικονομικές γάστρες ΕΔΩ.
Λατρεμένη τους επιλογή είναι το γνωστό σε όλους μας burger. Κι αν το μυαλό σου πάει σε ανθυγιεινά λιπαρά και περιττές θερμίδες, τότε πρέπει να αναθεωρήσεις. Πάμε να δούμε πως θα προετοιμάσουμε ένα εκπληκτικά υγιεινό Egg topped bacon cheeseburger με αγνά, σπιτικά υλικά και χωρίς λιπαρά.
Θα χρειαστείς:
- 2 ψωμάκια burger
- 1 μοσχαρίσιο μπιφτέκι
- 1 αυγό
- 2 φέτες μπέικον
- 1 φέτα κίτρινο τυρί της επιλογής σου
Ψήστε όλα τα υλικά σας ταυτόχρονα στην Πολυλειτουργική ψηστιέρα 4 σε 1 της Beper, αφού προσφέρει πολλές, εναλλακτικές επιφάνειες ψησίματος. Θα μειώσει έτσι δραματικά το χρόνο προετοιμασίας του. Από την άλλη πλευρά, δε θα χρειαστείς παρά μία σταγόνα λάδι για το ψήσιμο, ενώ όλα τα λίπη που θα δημιουργηθούν θα καταλήξουν στο δίσκο υπολειμμάτων. Το αποτέλεσμα; Θα απολαμβάνετε λαχταριστά και υγιεινά burger χωρίς τύψεις και ενοχές.
Δες τις μοναδικές ιδιότητες της Πολυλειτουργικής ψηστιέρας της Beper ΕΔΩ.
Μπορείτε να δείτε και καταπληκτικές και υγιεινές φθινοπωρινές συνταγές ΕΔΩ!