Το γέλιο του Τζόκερ – Παθολογικό γέλιο / κλάμα (PLC)


Αρχική » Photos & Videos » Το γέλιο του Τζόκερ – Παθολογικό γέλιο / κλάμα (PLC)
το γέλιο του τζόκερ
Joaquin Phoenix – Joker (2019)

Στην ταινία Joker του 2019 ο εκπληκτικός Χοακίν Φίνιξ μας παρουσίασε έναν καινούριο χαρακτήρα, έναν Τζόκερ που δεν είχαμε φανταστεί. Έχοντας δει την ταινία έχω θετική άποψη για την συγκεκριμένη προσέγγιση. Αν μου ζητούσαν να ξεχωρίσω 1 μόνο πράγμα από αυτήν την ταινία, αυτό θα ήταν το γέλιο του Τζόκερ.

Πρόκειται για ένα γέλιο που στην αρχή μοιάζει φυσιολογικό, αλλά στην συνέχεια σε κάνει να αναρωτιέσαι αν είναι γέλιο ή κλάμα.

Τι είδους πάθηση όμως είναι αυτή την οποία για να τη μιμηθεί καλύτερα ο Χοακίν Φίνιξ πέρασε ώρες βλέποντας βίντεο με ανθρώπους που πάσχουν από αυτήν;

Όσο περίεργο και εάν φαίνεται, το να γελάς ξαφνικά δίχως λόγο και χωρίς να μπορείς να σταματήσεις τότε πρόκειται για ψυχολογική διαταραχή.

Σύμφωνα με το Brain ιατρική επιθεώρηση της Νευρολογίας η διαταραχή αυτή ονομάζεται PLC (PATHOLOGICAL LAUGHTER and CRYING).

gelio tou joker

Το γέλιο του Τζόκερ – Τι είναι το PLC παθολογικό γέλιο και κλάμα;

Το PLC προκαλείται από ψευδοπρομηκική παράλυση και οφείλεται σε βλάβη του άνω κινητικού νευρώνα στη φλοιοπρομηκική οδό της πυραμιδικής οδού.  .

Οι άνθρωποι που πάσχουν από PLC καταλαμβάνονται ξαφνικά από ξαφνικές και ανάρμοστες κρίσεις γέλιου ή ξεσπάσματα κλάματος. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από δευτερόλεπτα έως και μερικά λεπτά.  Συχνά πάσχουν επίσης από δυσκολία στη μάσηση στην κατάποση και  στην ομιλία.

Μπορούν δε τα ξεσπάσματα αυτά να επαναληφθούν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας. Το Brain αναφέρει ότι πρόκειται για μια νευρολογική διαταραχή συγκινησιακού χαρακτήρα παρά για μία διαταραχή συναισθημάτων. Και αυτό γιατί δε συνδέεται με τα συναισθήματα της χαράς ή της λύπης.

Το γέλιο μπορεί να θεωρείται ότι είναι το καλύτερο φάρμακο για τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά για αυτούς που πάσχουν από PLC, συχνά η διαταραχή αυτή, τους οδηγεί στη κατάθλιψη. Συχνά εξαιτίας των συχνών κρίσεων που εκδηλώνει ένας ασθενής, απομονώνεται από το κοινωνικό σύνολο. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις οι πάσχοντες δε μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Στηρίζονται σε συγγενείς και βοηθούς κάτι που τους δυσκολεύει σημαντικά από το να ζήσουν μία κανονική και φυσιολογική  ζωή. Η θεραπευτική προσέγγιση της νόσου, αφορά τόσο φαρμακευτική αντιμετώπιση  με τα συνήθη αντικαταθλιπτικά όσο και ψυχοθεραπεία.

Joaquin Phoenix Biography

Το γέλιο του Τζόκερ στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή που κουβαλάει μια παθολογία, έναν σπαραγμό, μια οργή και μια υπομονή στα όρια της.

Μικρό, ενοχλητικό και απαραίτητο