Αρχική » Προϊόντα » Το πιο σπάνιο τυρί στον κόσμο

Το πιο σπάνιο τυρί στον κόσμο

Το πιο σπάνιο τυρί
Το πιο σπάνιο τυρί

Το ξέρατε πως το πιο σπάνιο τυρί είναι από γάλα γαϊδάρας; Όχι, δεν παρασκευάζεται στην Αίγυπτο από το περίσσευμα του γάλακτος που μπανιαριζόταν η Κλεοπάτρα, αλλά πιο βόρεια… στην Σερβία!

Στο καταφύγιο Zasavica, στη Σερβία, ο Slobodan Simić παρασκευάζει το πιο σπάνιο τυρί στον κόσμο, όπως λέγεται. Το Pule, όπως ονομάζεται το ακριβότερο και ταυτόχρονα το πιο σπάνιο τυρί του κόσμου, παρασκευάζεται από γάλα που συλλέγει ο Slobodan από το κοπάδι του που δεν αποτελείται από προβατάκια, κατσικούλες ή αγελαδίτσες, μα αξιολάτρευτα γαϊδουράκια.

Τα γαϊδούρια παράγουν μια αρκετά μικρή ποσότητα γάλακτος και ο Slobodan είναι ο μόνος που έχει τη μυστική συνταγή για να παράγει τυρί από αυτό το γάλα. Ίσως γι αυτό το τυρί του φτάνει να πωλείται περίπου 470 ευρώ το κιλό (αν και ακούγονται και τιμές κοντά στα 1000€ το κιλό).

Πολλοί κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι βέβαια αμφισβητούν την «εγκυρότητα» του Pule, λέγοντας ότι είναι αδύνατον να φτιάξεις τυρί από γάλα γαϊδάρας και πως δεν είναι στην πραγματικότητα τυρί αυτό που παράγει ο Σίμιτς. Σύμφωνα πάντως με τον αστικό θρύλο, ο περίφημος Σέρβος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς αγόρασε όλη την παραγωγή του 2012, πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα, στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας στο pule αν και ότι αποδείχτηκε πως ήταν μόνο φήμη.