Αρχική » Προϊόντα » Τα πιο δημοφιλή είδη καφέ εσπρέσο (espresso coffee)

Τα πιο δημοφιλή είδη καφέ εσπρέσο (espresso coffee)

Espresso καφέ και είδη
Espresso καφέ και είδη

Ο καφές είναι μια καθημερινή, απολαυστική και αγαπημένη συνήθεια για τους περισσότερους από μας.  Πλούσιο άρωμα, έντονη γεύση, αναζωογονητικές ιδιότητες και μια σειρά από άλλα οφέλη και χαρακτηριστικά. Διείσδυσε με μεγάλη επιτυχία στην καθημερινότητα των ανθρώπων, από τη μία άκρη της Γης έως την άλλη. Παρακάτω θα δούμε τα πιο δημοφιλή είδη καφέ εσπρέσο (espresso coffee).

Για πολλούς ανθρώπους η λέξη καφές είναι σχεδόν συνώνυμη με τη λέξη εσπρέσο. Για να φτάσουμε όμως στον σημερινό εσπρέσο, χρειάστηκαν περίπου 100 χρόνια πειραματισμού και δουλειάς.

Καφές εσπρέσο, η βάση για πολλά άλλα ροφήματα
Καφές εσπρέσο, η βάση για πολλά άλλα ροφήματα

Η πρώτη δοκιμή προς μια γρηγορότερη εκχύλιση γίνονται το 1884 από τον Angelo Moriondo που το παρουσιάζει στην διεθνή έκθεση του Τορίνο. Ο Moriondo έχει φτιάξει μια μηχανή που κάνει για πρώτη φορά χρήση ατμού (η τάση της εποχής για την μηχανοκίνηση) και μειώνει δραστικά το χρόνο παρασκευής του καφέ. Η πίεση του ατμού δεν υπερέβαινε τις 1.5 ατμόσφαιρες κάτι που σήμερα δε θα κατέτασσε τον καφέ του Moriondo στους espresso, μα η αρχή είχε γίνει. Τα διάφορα είδη καφέ εσπρέσο έρχονταν (διαβάστε, επίσης, το “Καφές και Ενέργεια”)…

Ο αγαπημένος καφές espresso

Ο εσπρέσο είναι ένα είδος καφέ με πλούσια και έντονη γεύση. Έχει λιγότερη καφεΐνη από τα περισσότερα είδη καφέ και ας υπάρχει η ακριβώς αντίθετη εντύπωση. Όπως είπαμε και πιο πάνω, φτιάχνεται με την δύναμη του ατμού, ο οποίος ωθεί καυτό νερό με ταχύτητα μέσα από τους αλεσμένους κόκκους. Η ποσότητα καφέ είναι μικρή, μα το άρωμα και η γεύση έντονη. Ο καφές δεν βράζει και κρατά ένα δυνατό σώμα.

Η διαρκής αναζήτηση και οι πειραματισμοί οδήγησαν στη δημιουργία μιας σειράς από είδη καφέ εσπρέσο ή με βάση τον καφέ εσπρέσο. Για να ρίξουμε μια ματιά στα πιο βασικά και δημοφιλή από αυτά.

Τα βασικά δημοφιλή είδη καφέ εσπρέσο (espresso coffee)

Espresso Dopio

Παρασκευάζεται από διπλή δόση εσπρέσο και σερβίρεται σε φλιτζάνι καφέ των 60ml.

Espresso Latte Machiato

Μια παραλλαγή του πιο γνωστού Cappuccino. Παρασκευάζεται με μονή δόση espresso και ζεστό γάλα. Σε ένα γυάλινο ποτήρι όπου πρώτα βάζουμε το ζεστό γάλα και προαιρετικά, μετά, μια κουταλιά αφρόγαλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε αργά και προσεκτικά την μονή δόση εσπρέσο ώστε να σχηματιστεί ο χαρακτηριστικός χρωματισμός τριών επιπέδων. Ένα από τα πιο δημοφιλή είδη καφέ εσπρέσο.

Cappuccino, από τα πιο δημοφιλή είδη καφέ εσπρέσο
Cappuccino, από τα πιο δημοφιλή είδη καφέ εσπρέσο

Espresso Lungo

Ο lungo είναι από τα είδη καφέ εσπρέσο που παρασκευάζονται με μονή δόση καφέ και προστίθεται νερό. Μια δόση 25-30ml εσπρέσο και 10ml ζεστό νερό που προστίθεται κατά την εκχύλιση του. Η ποσότητα σε ένα φλιτζάνι espresso lungo ξεπερνάει τα 35ml στον μονό και τα 70ml στο διπλό εσπρέσο lungo. Έχει ελαφρύτερη γεύση μα είναι ένας γεμάτος καφές.

Espresso Ristretto

Αυτό το είδος εσπρέσο, από τα πιο δημοφιλή, παρασκευάζεται με την δόση του κλασικού, μονού εσπρέσο. Με 18-20ml espresso αλλά με λιγότερο νερό (περίπου 30ml) και με γρηγορότερη εκχύλιση, που δεν ξεπερνά τα 20 δευτερόλεπτα. Το αποτέλεσμα είναι ένας καφές με έντονη γεύση και άρωμα, μα και λιγότερη καφεΐνη.

Espresso Mocha Latte

Με διπλή δόση εσπρέσο και την προσθήκη περίπου 60ml ζεστής σοκολάτας. Στη συνέχεια βάζουμε και 30ml ζεστό αφρόγαλα δημιουργώντας ένα ρόφημα ιδανικό για τις χειμωνιάτικες μέρες. Προαιρετικά, προστίθεται λίγο κακάο σε σκόνη ή σοκολάτα από πάνω.

Όποιο είδος καφέ και αν επιλέξετε, το σίγουρο είναι πως θα το απολαύσετε
Όποιο είδος καφέ και αν επιλέξετε, το σίγουρο είναι πως θα το απολαύσετε…

Espresso Romano

Από τα είδη καφέ εσπρέσο μονής δόσης. Παρασκευάζεται με μονή δόση εσπρέσο και σερβίρεται με μια φλούδα λεμονιού στο πιατάκι του φλιτζανιού.

Espresso Cappuccino

Ο πασίγνωστος cappuccino είναι ένας καφές διπλής δόσης εσπρέσο που σερβίρεται σε μεγάλο φλιτζάνι, με αφρόγαλα. Ο cappuccino είναι περίπου 150-180ml και η αναλογία που προτείνεται είναι 1:1:1 σε καφέ, γάλα και αφρόγαλα.

Espresso Cappuccino Latte

Παρασκευάζεται με μονή δόση εσπρέσο, με μεγαλύτερη προσθήκη γάλακτος. Η αναλογία είναι 1:3 συνήθως αν και μπορεί να σερβιριστεί και με λιγότερο γάλα για να αποκτήσει το ρόφημα μια πιο έντονη γεύση. Συνήθως σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι.

Πολλά τα είδη καφέ εσπρέσο και σε μορφή κάψουλας - Η νέα σειρά Lavazza Blue
Πολλά τα είδη καφέ εσπρέσο και σε μορφή κάψουλας – Η νέα σειρά Lavazza Blue

Espresso doppio

Μια διπλή ποσότητα εσπρέσο και σερβιρισμένος σε φλιτζάνι, σε μια ποσότητα 150ml. Η ποσότητα είναι περίπου ίδια με του εσπρέσο lungo αλλά έχει διπλάσια ποσότητα καφέ.

Espresso Americano

Ένα από τα είδη καφέ εσπρέσο αραιωμένο με ζεστό νερό. Η παρασκευή του γίνεται όπως ένας κανονικός εσπρέσο μονής ή διπλής δόσης. Έπειτα γίνεται η προσθήκη ζεστού ή καυτού νερού στο ίδιο φλιτζάνι. Έτσι αυξάνεται η ποσότητά του στα 75-95ml. Μοιάζει με τον καφέ φίλτρου.

Espresso con pana

Ένας espresso macchiato που αντί για αφρόγαλα προστίθεται μία κουταλιά σαντιγί ή πλούσια κρέμα γάλακτος.

Espresso Affogato

Είναι ουσιαστικά ένα επιδόρπιο με βάση τον καφέ εσπρέσο. Σε ένα γυάλινο ποτήρι προστίθεται μια μπάλα παγωτό βανίλια και μια μονή ή διπλή δόση εσπρέσο. Ένα από τα είδη καφέ εσπρέσο για… γλυκατζήδες.

Μια μονή δόση εσπρέσο η βάση για πολλά ροφήματα
Μια μονή δόση εσπρέσο η βάση για πολλά ροφήματα

Espresso Freddo Cappuccino

Ο βασιλιάς του Ελληνικού καλοκαιριού παρασκευάζεται με διπλή δόση εσπρέσο 60-70ml. Μετά την εκχύλιση το ζεστό ρόφημα αναδεύεται ελαφρώς με 2 παγάκια σε μεταλλικό σέικερ ή στη φραπιέρα μέχρι να κρυώσει. Σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι, με μπόλικο πάγο (ιδανικά τριμμένο), με την προσθήκη από κρύο αφρόγαλα. Προαιρετικά, προστίθεται σκόνη κακάο, σοκολάτας ή κανέλα από πάνω.

Espresso Freddo

Η διαδικασία παρασκευής και το σερβίρισμα είναι ίδιο με του Espresso Freddo Cappuccino χωρίς την προσθήκη από το κρύο αφρόγαλα.

Όποιο είδος κι αν επιλέξετε είναι σίγουρο ότι θα το απολαύσετε και θα ωφεληθείτε. Απολαύστε τον καφέ σας και διαβάστε πως “Ο καφές μπορεί να μας γλυτώσει από πρόωρο θάνατο” .