Αρχική » Σώμα & Πνεύμα » Κορωνοϊός (COVID-19) – Συμπτώματα / Αντιμετώπιση / Προφύλαξη

Κορωνοϊός (COVID-19) – Συμπτώματα / Αντιμετώπιση / Προφύλαξη

κορωνοϊος συμπτωματα
Ο νέος κορωνοϊός έχει αποδειχθεί επικίνδυνος και ανθεκτικός σε όλα τα κλίματα και όλες τις εποχές

Ο κορωνοϊός γνωστός και ως COVID-19  προκαλεί την ασθένεια με την συγκεκριμένη κωδική ονομασία. Ο ιός (virus) που έχει φέρει τα πάνω κάτω στην ανθρωπότητα σε όλον σχεδόν τον πλανήτη ανακαλύφθηκε στα τέλη του 2019 στην πόλη Wohan της Κίνας. Από τότε και παρά τα μέτρα προστασίας και τις διάφορες μορφές καραντίνας που εφαρμόστηκαν εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα μολύνοντας σταδιακά ανθρώπους σε όλες τις χώρες και τις ηπείρους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν από τον ιό COVID-19 θα παραμείνουν ασυμπτωματικοί. Ένα ποσοστό εμφανίζουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και αναρρώνουν χωρίς ειδική θεραπεία.

Κορωνοϊός – Γενικές πληροφορίες – Κύριος τρόπος μετάδοσης

Ο ιός που προκαλεί τον COVID-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή εκπνέει. Αυτά τα σταγονίδια είναι πολύ βαριά για να διατηρηθούν στον αέρα και γρήγορα πέφτουν σε δάπεδα και επιφάνειες.

Μπορεί να μολυνθείτε εισπνέοντας τον ιό αν βρίσκεστε σε κοντινή απόσταση σε κάποιον που έχει τον COVID-19 ή αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια και έπειτα τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας.

κορωνοίός συμπτώματα
Ο νέος κορωνοϊός προκαλεί την ασθένεια Covid-19 για την οποία δεν έχει υπάρξει ακόμα ασφαλής θεραπεία
Κορωνοϊός συμπτώματα

Ο COVID-19 προσβάλλει διαφορετικά άτομα με διαφορετικούς τρόπους. Τα περισσότερα μολυσμένα άτομα εμφανίζουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και αναρρώνουν χωρίς να χρειάζεται να νοσηλευτούν.

Πιο συχνά συμπτώματα μόλυνσης από κορωνοϊό:

  • πυρετός
  • ξηρός βήχας
  • κούραση

Πιο σπάνια συμπτώματα:

  • πόνοι
  • πονόλαιμος
  • διάρροια
  • επιπεφυκίτιδα
  • πονοκέφαλος
  • απώλεια γεύσης ή όσφρησης
  • δερματικό εξάνθημα ή αποχρωματισμός στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών

Κορωνοϊός – Σοβαρά συμπτώματα μόλυνσης:

  • δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια
  • πόνος ή πίεση στο στήθος
  • απώλεια ομιλίας ή κίνησης

Αν έχετε σοβαρά συμπτώματα ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια, ο κορωνοϊός μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά επικίνδυνος. Καλέστε από πριν προτού επισκεφτείτε τον ιατρό σας ή κάποιον χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας.

Άτομα με ήπια συμπτώματα που κατά τ’ άλλα είναι υγιή θα πρέπει να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους στο σπίτι.

Κατά μέσο όρο, χρειάζονται 5-6 ημέρες από τη στιγμή που κάποιος θα μολυνθεί με τον ιό μέχρι να εμφανίσει τα συμπτώματα, ωστόσο μπορεί να χρειαστούν έως και 14 ημέρες.

κορωνοϊός μέτρα προστασίας
Κορωνοϊός Πρόληψη – Μέτρα προστασίας

Προστατεύστε τον εαυτό σας και τους γύρω σας γνωρίζοντας την κατάσταση και λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις. Ο κορωνοϊός μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνος τόσο για εσάς όσο και για τους ανθρώπους με τους οποίους έρχεστε σε επαφή. Ακολουθήστε τις συμβουλές που παρέχονται από την τοπική αρμόδια αρχή υγείας.

Για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19:

  1. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας. Χρησιμοποιείτε σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό χεριών.
  2. Κρατάτε απόσταση ασφαλείας από οποιονδήποτε βήχει ή φτερνίζεται.
  3. Όπου δεν είναι δυνατό να διατηρήσετε φυσική απόσταση, φορέστε μάσκα.
  4. Μην ακουμπάτε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας.
  5. Καλύπτετε τη μύτη και το στόμα σας με το εσωτερικό του αγκώνα σας ή με ένα χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
  6. Μείνετε σπίτι αν δεν αισθάνεστε καλά.
  7. Αν έχετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Καλέστε εγκαίρως ώστε ο πάροχος υγείας σας να σας κατευθύνει γρήγορα στον κατάλληλο χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύεστε και αποφεύγετε την εξάπλωση των ιών ή άλλων μολύνσεων.

Κορωνοϊός – Πως λειτουργούν οι Μάσκες

Οι μάσκες μπορούν να βοηθήσουν να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού από τα άτομα που τις φορούν προς τους άλλους. Οι μάσκες μόνο δεν προστατεύουν κατά του COVID-19, αλλά θα πρέπει να συνδυάζονται με τη φυσική απόσταση και την υγιεινή των χεριών. Ακολουθήστε τις συμβουλές που παρέχονται από την τοπική αρμόδια αρχή υγείας.

Θεραπεία

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα εμβόλια ή φάρμακα για τον COVID-19, ο κορωνοϊός συνεχίζει ακάθεκτος . Οι διάφορες θεραπείες είναι υπό έρευνα και θα δοκιμαστούν με κλινικές δοκιμές υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Κορωνοϊός απλή μόλυνση – Αυτοφροντίδα

Αν αισθάνεστε άρρωστοι, θα πρέπει να ξεκουραστείτε, να πίνετε αρκετά υγρά και να τρώτε υγιεινά. Παραμείνετε σε ξεχωριστό δωμάτιο από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και χρησιμοποιήστε ξεχωριστό μπάνιο, αν αυτό είναι εφικτό. Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά τις επιφάνειες που αγγίζονται.

Κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να ακολουθεί υγιεινό τρόπο ζωής στο σπίτι. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή, κοιμηθείτε, παραμείνετε δραστήριοι και διατηρήστε τις κοινωνικές σας επαφές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου. Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη αγάπη και προσοχή από τους ενήλικες αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ακολουθείτε, όσο είναι δυνατόν, τις καθημερινές σας δραστηριότητες και προγράμματα.

Πρωϊνό περπάτημα με άδειο στομάχι – Υπέρ & Κατά

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε λυπημένοι, αγχωμένοι ή μπερδεμένοι κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Μιλώντας σε άτομα που εμπιστεύεστε, όπως φίλους και μέλη της οικογένειάς σας, μπορεί να βοηθήσει. Αν νιώθετε ψυχικά καταβεβλημένοι, επικοινωνήστε με έναν σύμβουλο ή εργαζόμενο στον τομέα της υγείας.

Κορωνοϊός – Ιατρικές θεραπείες

Αν έχετε ήπια συμπτώματα και κατά τ’ άλλα νιώθετε υγιείς, αυτοαπομονωθείτε και επικοινωνήστε με τον πάροχο υγείας σας ή με τη γραμμή πληροφοριών για τον COVID-19 για συμβουλές.

Αναζητήστε ιατρική βοήθεια αν έχετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Καλέστε από νωρίς.


Συνεχής ενημέρωση: Τα Ηνωμένα Έθνη στην μάχη κατά του Κορωνοϊού

κορωνοϊος covid-19
Κορωνοϊος (COVID-19) – Λεπτομερείς συμβουλές και οδηγίες σύμφωνα με τον ΕΟΔΔΥ

Οδηγίες προφύλαξης για το κοινό

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2,  κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

  • Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
  • Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε με το εσωτερικό του αγκώνα.
  • Εάν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός ≤ 37,6 °C, πονόλαιμος) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση και παρακολουθούμε την υγεία μας.
  • Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή όταν τα ήπια συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από 5 ημέρες ή εάν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα  (ηλικιωμένα άτομα, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση, ανοσοανεπάρκεια) επικοινωνούμε άμεσα με ιατρό για αξιολόγηση.
  • Εάν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή συμμορφωνόμαστε στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ

  • Δεν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος (βήχα, καταρροή, πυρετό, πονόλαιμο).
  • Αποφεύγουμε χώρους συγχρωτισμού, επισκέψεις σε οικίες και παραμονή σε ανοιχτούς χώρους σε συνθήκες συγχρωτισμού.
  • Αποφεύγουμε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
  • Αποφεύγουμε αυστηρά τις επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
  • Αποφεύγουμε αυστηρά την επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ακολουθούμε αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής (πολύ καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας ή τήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων).
κορωνοϊός
Αν και οι νέοι δεν κινδυνεύουν άμεσα, θα μπορούσαν να αποδειχθούν επικίνδυνοι φορείς και έτσι ο κορωνοϊός να φτάσει σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

Τηλεργασία & Διατροφή – Βήματα οργάνωσης για καλύτερη διαχείριση

Κορωνοϊός – Οδηγίες για απομόνωση επαφών στο σπίτι

Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κορωνοϊό (πχ μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι) παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες. Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

  • Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.
  • Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
  • Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
  • Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ από το άτομο.
  • Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
  • Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
  • Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
  • Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
  • Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
  • Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Σωστή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.
  • Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ασθενούς όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
  • Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ασθενούς καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:50, αν χρησιμοποιείται χλωρίνη αρχικής αραίωσης 5%.
  • Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.
κορωνοϊός πλυσιμο χεριων
Κορωνοϊός – Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την σωστή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών

Το σωστό πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από λοιμώξεις. Το πλύσιμο των χεριών σας είναι ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων και των ιών. Τα καθαρά χέρια μπορούν να περιορίσουν τη διάδοση των μικροβίων και των ιών από το ένα άτομο στο άλλο σε ολόκληρη την κοινότητα – από το σπίτι και το χώρο εργασίας σας μέχρι τα σχολεία και τους χώρους παροχής υγείας.

Η εφαρμογή της Υγιεινής των Χεριών σε συνδυασμό με τη διατήρηση των κοινωνικών αποστάσεων αποτελούν τα βασικότερα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του COVID 19.

  • Αποφύγετε τον συγχρωτισμό
  • Κρατήστε την ενδεικνυόμενη απόσταση μεταξύ σας (2 μέτρα)
  • Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας
  • Μη μοιράζεστε αντικείμενα με άλλα άτομα όσο αυτό είναι εφικτό
  • Εφαρμόστε την Υγιεινή των Χεριών αμέσως μόλις έχετε στη διάθεσή σας νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο αντισηπτικό

Κορωνοϊός – Μάθετε πότε και πώς πρέπει να πλένετε τα χέρια σας για να παραμείνετε υγιείς.

Καθημερινές  δραστηριότητες στις οποίες θα πρέπει να εφαρμόζουμε την Υγιεινή των Χεριών πλένοντας τα χέρια μας με νερό και σαπούνι:

  1. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού
  2. Πριν τη λήψη γεύματος
  3. Πριν και μετά τη φροντίδα ασθενή που εμφανίζει έμετο ή διάρροια ή συμπτώματα από το αναπνευστικό
  4. Πριν και μετά τη φροντίδα τραύματος
  5. Μετά τη χρήση της τουαλέτας
  6. Μετά την αλλαγή πάνας ή τον καθαρισμό ενός παιδιού που έχει χρησιμοποιήσει την τουαλέτα
  7. Μετά από φτάρνισμα ή βήχα
  8. Μετά την επαφή με ζώο, ζωοτροφές ή ζωικά απόβλητα
  9. Μετά το χειρισμό τροφών για ζώα συντροφιάς ή ζώων συντροφιάς
  10. Μετά την επαφή με απορρίμματα
  11. Μετά από επαφή με άτομο που εμφανίζει συμπτώματα αναπνευστικού
  12. Μετά από επαφή με οποιαδήποτε επιφάνεια πιθανώς επιμολυσμένη
  13. Πριν την τοποθέτηση της μάσκας και μετά την απόρριψή της

Χρησιμοποιήστε αντισηπτικό διάλυμα  (με τουλάχιστον 60% αλκοόλης) όταν δεν μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας με  σαπούνι και νερό.

  • Η χρήση του αντισηπτικού διαλύματος μπορεί να μειώσει  πολύ  γρήγορα τον αριθμό των μικροβίων στα χέρια μας.
  • Το αντισηπτικό διάλυμα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα
  • Το αντισηπτικό διάλυμα δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό για όλα τα μικρόβια

Κορωνοϊός – Εφαρμόστε τα ακόλουθα βήματα όταν πλένετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι

Βήμα 1ο  Βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό, τρεχούμενο νερό (ζεστό ή κρύο),
κλείστε τη βρύση και εφαρμόστε σαπούνι.
Βήμα 2ο  Απλώστε το σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των χεριών σας,  ανάμεσα
στα δάχτυλά σας και κάτω από τα νύχια σας.
Βήμα 3ο  Τρίψτε καλά τα χέρια σας με έμφαση στα σημεία που προαναφέραμε
για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
Βήμα  4ο  Ξεπλύνετε τα χέρια σας καλά κάτω από καθαρό, τρεχούμενο νερό.
Βήμα  5ο  Στεγνώστε τα χέρια σας χρησιμοποιώντας καθαρή πετσέτα, ή
χειροπετσέτα μίας χρήσης ή στεγνώστε με αέρα.
Βήμα 6ο  Αποφύγετε να κλείσετε τη βρύση με τα καθαρά χέρια, χρησιμοποιήστε
τη χειροπετσέτα, ειδικά όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού.

Εφαρμόστε τα ακόλουθα βήματα για να καθαρίσετε τα χέρια σας όταν χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα

Βήμα 1ο  Εφαρμόστε την κατάλληλη ποσότητα  διαλύματος στην παλάμη του
ενός χεριού.
Βήμα 2ο   Απλώστε το διάλυμα σε όλη την επιφάνεια των χεριών σας,  ανάμεσα
στα δάχτυλά σας και κάτω από τα νύχια σας.
Βήμα 3ο   Τρίψτε καλά τα χέρια σας με έμφαση στα σημεία που προαναφέραμε
περίπου για 20 δευτερόλεπτα.
κορωνοιος ευπαθεις ομαδες
Κορωνοϊός – Ευπαθείς ομάδες

Ποια άτομα του γενικού πληθυσμού ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες;

Σε γενικές γραμμές οι επιβαρυντικοί για την υγεία παράγοντες είναι οι ίδιοι για τις όλες τις λοιμώξεις, και κυρίως αυτές του αναπνευστικού. Στην εκάστοτε περίπτωση όμως, ανάλογα με την νόσο και τον τρόπο που προσβάλλει τον ανθρώπινο οργανισμό, οι παράγοντες αυτοί μπορεί να διαφοροποιούνται.

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι η ηλικία. Συνήθως, τα άτομα που ανήκουν στις μεγάλες και μικρές ηλικίες, λόγω του αδύναμου ή ανώριμου αντίστοιχα ανοσοποιητικού συστήματος τους, θεωρούνται ευπαθή άτομα. Βέβαια, στην περίπτωση του Covid-19, στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν μόνο τα άτομα μεγάλης ηλικίας, καθώς τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι τα παιδιά συνήθως παραμένουν ασυμπτωματικά. Για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί από τις υγειονομικές αρχές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, να απομονώνονται τα μεγάλα σε ηλικία άτομα και να μην έρχονται καθόλου σε επαφή με παιδιά. Ο κορωνοϊός θα έχει εντελώς διαφορετικό αντίκτυπο στην υγεία ενός πολύ ηλικιωμένου ατόμου.

Κορωνοϊός και προβλήματα με την καρδιά – Άλλος ένας παράγοντας που καθιστά ένα άτομο ευάλωτο είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως είναι για παράδειγμα, η στεφανιαία νόσος και η καρδιακή ανεπάρκεια, και η αρτηριακή υπέρταση. Οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος μπορούν δυνητικά να επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Για παράδειγμα, έρευνες έχουν δείξει ότι ο ιός της γρίπης, εκτός από την αναπνευστική νόσο που προκαλεί, αυξάνει το κίνδυνο εμφράγματος κατά 6 φορές.

Με λίγα λόγια, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και η αυξημένη αρτηριακή πίεση επιβαρύνουν σημαντικά το καρδιαγγειακό σύστημα, καθιστώντας το άτομο αδύναμο σε μία πιθανή λοίμωξη και αυξάνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την πιθανότητα ο κορωνοϊός να έχει επικίνδυνες επιπλοκές. Αυτός είναι και ο λόγος που τα άτομα με αυτά τα προβλήματα υγείας ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ο κορωνοϊός (COVID-19) μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος σε άτομα που είναι ευάλωτα λόγω διαφόρων υποκείμενων νοσημάτων

Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι και οι άνθρωποι με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, όπως για παράδειγμα η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), χρόνιο βρογχικό άσθμα, πνευμονική ίνωση κλπ. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να παρουσιάσουν ταχεία επιδείνωση σε περίπτωση λοίμωξης και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστούν νοσηλεία. Ιδιαίτερα ευάλωτοι στον ιό είναι και οι καπνιστές καθώς έχουν αυξημένες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνεται και η πιθανότητα να νοσήσουν πιο βαριά.

Επιπλέον, τα άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, η οποία μπορεί να οφείλεται είτε σε κάποιο νόσημα, όπως για παράδειγμα κάποιο είδος καρκίνου του αίματος κλπ., είτε σε φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Φαρμακευτικές αγωγές τέτοιου είδους λαμβάνουν οι καρκινοπαθείς, άνθρωποι με αυτοάνοσα νοσήματα, οι μεταμοσχευμένοι κλπ. Σε κάθε περίπτωση, η ανοσοκαταστολή, κληρονομική ή επίκτητη, είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου, καθώς οι άμυνες του οργανισμού είναι μειωμένες. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο κορωνοϊός θα μπορούσε να αποδειχθεί θανατηφόρος.

Τέλος, σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι και ο σακχαρώδης διαβήτης, είτε είναι τύπου 1 είτε τύπου 2. Έρευνες έχουν συσχετίσει τον διαβήτη με αυξημένο ποσοστό θνητότητας μετά από λοίμωξη από τον κορονοϊό (covid-19), ωστόσο ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί ο λόγος. Ο κίνδυνος για τους διαβητικούς παραμένει σχετικά χαμηλός, ιδιαίτερα σε σύγκριση με άτομα που έχουν σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα. Παρόλα αυτά και οι διαβητικοί ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Κορωνοϊός – Συνοψίζοντας, στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 60), άτομα με χρόνιες υποκείμενες νόσους, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Αν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες ή ανήκει κάποιος δικός σας άνθρωπος θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δύο είναι οι βασικές προτεραιότητες σας: α) να προστατευτείτε από τον ιό λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα (σχολαστική ατομική υγιεινή, απομόνωση κ.α.) και β) να συνεχίσετε να λαμβάνετε την φαρμακευτική σας αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες του προσωπικού σας ιατρού. Για οποιαδήποτε απορία τόσο για το νόσημα σας όσο και για το αν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας.


Κορωνοϊός – Συμπτώματα / Αντιμετώπιση / Μέτρα προστασίας

Κορωνοϊός – Ψυχική διαχείριση της επιδημίας COVID-19 στον γενικό πληθυσμό

Κορωνοϊός (COVID-19) live ενημέρωση για κρούσματα / θανάτους ανά χώρα

Με πληροφορίες από ΕΟΔΔΥ και Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *