Αρχική » Σώμα & Πνεύμα » Αηδονίτσα Παυλίδη – Διαχείριση βάρους και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Αηδονίτσα Παυλίδη – Διαχείριση βάρους και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Αηδονίτσα Παυλίδη
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Αηδονίτσα Παυλίδη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος


Πολυκυστικές ωοθήκες και διαχείριση βάρους

Πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που αντιμετωπίζουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δυσκολεύονται να διαχειριστούν το βάρος τους.

Συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών όπως: Οι διαταραχές της έμμηνου ρύσης, η υπογονιμότητα και διαταραχές του δέρματος όπως η υπερτρίχωση, η ακμή και η αλωπεκία (τριχόπτωση), φαίνεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα σώματος και να οδηγούν σε υπερκατανάλωση φαγητού.

Πολύ σημαντικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζουν επίσης  τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης που συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Ίσως η διαχείριση βάρους να είναι μια πιο περίπλοκη κατάσταση στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών λόγω των επιπέδων γκρελίνης και χολοκυστοκινίνης ορμονών που παίζουν ουσιώδη ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης.

Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες παρατηρούν ότι η πείνα τους είναι αυξημένη ακόμη και μετά από ένα ισορροπημένο γεύμα.

Το αίσθημα κόπωσης που νιώθει συχνά μια γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών την κάνει πιο επιρρεπή στην αύξηση του σωματικού της βάρους

 Πως μπορούμε να αποκτήσουμε ένα πιο υγιές βάρος;

Η τροποποίηση του τρόπου ζωής είναι η σημαντικότερη θεραπευτική στρατηγική στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων όπως είναι η βελτίωση της αντίστασης της ινσουλίνης, η διαχείριση του βάρους και η ένταξη φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα μας φαίνεται να βελτιώνει όλα τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Και προλαμβάνει μελλοντικές αναπαραγωγικές και μεταβολικές επιπλοκές.

Ο περιορισμός της πρόσληψης ενέργειας (θερμίδων), ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους, φαίνεται να βελτιώνει την αναπαραγωγική ικανότητα

Πιο συγκεκριμένα η διατροφή για την επίτευξη απώλειας βάρους ή την διατήρηση ενός υγιούς βάρους προϋποθέτει την ενσωμάτωση συχνών γευμάτων μέσα στην ημέρα με τα εξής χαρακτηριστικά:

  • την μείωση απλών σακχάρων και επεξεργασμένων υδατανθράκων που επηρεάζουν τα επίπεδα ινσουλίνης,
  • την προτίμηση τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη,
  • την ελάττωση κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων,
  • την επαρκή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης των τροφών και η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων, διατηρεί σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Πολυκυστικές ωοθήκες – Τι είδους άσκηση συστήνεται να κάνω;

Αηδονίτσα Παυλίδη - Πολυκυστικές ωοθήκες και διαχείριση βάρους
Σωστή διατροφή και άσκηση σύμμαχοι μας στην αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι γυναίκες που είναι φυσικά δραστήριες  έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

Η διεθνής κατευθυντήρια γραμμή για την αξιολόγηση και τη διαχείριση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών 2018 συνιστά να πληρούνται διαφορετικές διάρκειες και εντάσεις άσκησης για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες .

Οι γυναίκες ηλικίας 18-64 ετών πρέπει να ασκούνται για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα σε μέτρια ένταση ή 75 λεπτά ανά εβδομάδα σε υψηλή ένταση.

Οι συστάσεις για ενήλικες περιλαμβάνουν τη δραστηριότητα ενίσχυσης μυών σε δύο μη διαδοχικές ημέρες.  Η σωματική δραστηριότητα πρέπει να είναι μέτριας έως  υψηλής έντασης και να συμπληρώνεται με δραστηριότητες ενίσχυσης μυών που εκτελούνται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Για τις έφηβες με πολυκυστικές ωοθήκες, οι συστάσεις για σωματική δραστηριότητα είναι πιο εντατικές, συνιστώντας τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Είναι σημαντικό να επιλέξουμε μία μορφή άσκησης που μας εκφράζει. Η άσκηση δεν είναι ανάγκη να μοιάζει με τιμωρία.

Ενθαρρύνοντας τον εαυτό μας να περπατήσει, να τρέξει, να χορέψει μπορεί να μας διασκεδάσει και να μας κάνει να νιώσουμε πιο δυνατές και σίγουρες για τον εαυτό μας!


Διαβάστε επίσης:

Τηλεργασία και διατροφή – Βήματα οργάνωσης για καλύτερη διαχείριση

Δίαιτα Vs Ενσυνείδητη διατροφή (Mindful eating)

Αθλητική τριάδα στις γυναίκες


αηδονιτσα παυλίδη διαιτολογος
Αηδονίτσα Παυλίδη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Mob. 6932192706 – Αθήνα

aidonitsa.pavlidi@gmail.com

Web: nourishstories.gr

Insta: @nourishstories


Βιβλιογραφία:

Lucinda C. D. Blackshaw, Irene Chhour, Nigel K. Stepto, Siew S; Barriers and Facilitators to the Implementation of Evidence-Based Lifestyle Management in Polycystic Ovary Syndrome: A Narrative Review. Med. June 2019, 7 (76); 1-18

Zeinab Faghfooria, Siavash Fazelianb, Mahdi Shadnoushc, Reza Goodarzi; Nutritional management in women with polycystic ovary syndrome: A review study. Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews 11S (2017) ; S429–S432


αηδονιτσα παυλιδη διαιτολογος

Αηδονίτσα Παυλίδη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Αθήνα