Αρχική » Προϊόντα » Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε πριν φάτε ένα μήλο

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε πριν φάτε ένα μήλο

Τα μήλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα κάθε εποχή. Τα μήλα είναι ένα πολύ καλό φρούτο, όπως όλα βέβαια λίγο-πολύ και για αυτό υπάρχει και η γνωστή παροιμία “Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”.

Δυστυχώς όμως όσα μήλα και αν καταναλώνει κανείς ημερησίως δεν είναι ικανά για να αυξήσουν την ικανότητα της αναλυτικής σκέψης του και της λογικής του. Μπορούμε, λοιπόν, με σιγουριά να πούμε πως τα μήλα είναι εντελώς άχρηστα εναντίον της βλακείας (εκτός και αν εκσφενδονίζονται προς συγκεκριμένους στόχους και τους πετυχαίνουν).

Πιθανόν να έχετε συναντήσει κι εσείς, όπως κι εγώ, κάποιο από αυτά τα άρθρα που συνήθως συνοδεύονται και από κάποιο βίντεο και σας δείχνει τι πρέπει να κάνετε πριν φάτε ένα μήλο. Μάλιστα, πάντα ο τίτλος είναι είτε τρομολαγνικός τύπου “Δείτε τι μπορεί να πάθετε τρώγοντας μήλα!” ή απλά ιντριγκαδόρικος “Παίρνει μερικά μήλα και δείτε τι κάνει!” για να σας ωθήσει να κάνετε το “κλικ” και να μπείτε στο άρθρο. Εντάξει, κι εγώ θέλω να διαβάζονται αυτά που γράφω και θα χρησιμοποιήσω και έναν καλό τίτλο μα σημασία έχει και το περιεχόμενο αργότερα.

Σε αυτά τα άρθρα και αυτά τα βίντεο θα δείτε να σας μιλούν για ένα κερί που επικαλύπτονται τα μήλα, για να διατηρούνται φρέσκα και όμορφα. Θα σας πουν πως αυτό το κερί είναι πολύ κακό για την υγεία σας, πιθανός καρκινογόνο σύμφωνα με “έρευνες” που ποτέ δε θα διαβάσετε και τέλος, θα σας δείξουν τρόπους να το αφαιρέσετε. Πόσο αναγκαίο όμως είναι αυτό και τι πραγματικά συμβαίνει;

Όπως θα σας βεβαιώσει κάθε γεωπόνος, αγρότης ή έστω κάποιος που έχει φροντίσει να κοιτάξει λίγο πιο πέρα από τις δημοσιεύσεις του Facebook, υπάρχουν κάποια φρούτα και κάποια λαχανικά που παράγουν κερί φυσιολογικά. Μερικά από αυτά είναι τα μήλα, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα, τα αγγούρια, κ.α. Το φυσικό κερί που παράγεται από το μήλο εξυπηρετεί πολλούς, ζωτικής σημασίας ρόλους. Αυτό το φυσικό κερί:

  • Βοηθά τα μήλα και τα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά να αντισταθούν στην απώλεια υγρασίας
  • Ενισχύει τη σφριγηλότητα
  • Επιβραδύνει τη φυσική αποδόμηση των θρεπτικών ουσιών των φρούτων

Μη ξεχνάτε πως τα μήλα είναι ζωντανά ακόμα και μετά το κόψιμο τους και θα συνεχίσουν να ζουν, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν τους επαρκείς πόρους και ένα αποδεκτό περιβάλλον. Η κηρώδης επικάλυψη που παράγεται από το μήλο και βρίσκεται στο φλοιό τους τα προστατεύει. Αυτή η κηρώδης επικάλυψη μπορεί να έχει την μορφή γαλακτώδους επικάλυψης, άσπρης μερικές φορές, αλλά αν το τρίψετε απαλά και ζεσταθεί, το μήλο θα γυαλίσει.

ο σωστός τρόπος να φάμε ένα μήλο

Το φυσικό κερί του μήλου περιέχει περίπου πενήντα επιμέρους συστατικά που ανήκουν σε τουλάχιστον μισή ντουζίνα χημικές ομάδες. Το κύριο συστατικό του κεριού των φρούτων ονομάζεται ουρσολικό οξύ και είναι ιδιαίτερα απωθητικό ως προς το νερό και την υγρασία. Έρευνες που όντως έχουν γίνει και μπορείτε να τις βρείτε στο διαδίκτυο, έχουν δείξει ότι το ουρσολικό οξύ είναι ικανό να αναστείλει διάφορους τύπους καρκινικών κυττάρων και μπορεί να χρησιμεύσει ως πρώτη ύλη για τη σύνθεση πιο ισχυρών βιοδραστικών ενώσεων όπως οι παράγοντες κατά των όγκων.

Σε κάποιες περιπτώσεις και ανάλογα με την “ηλικία” ή ωριμότητα του μήλου κατά την συγκομιδή, μπορεί να προστεθεί κέρινη επικάλυψη. Το κερί που χρησιμοποιείται είναι ασφαλές και ειδικό για τροφές και κατανάλωση (όπως τα διάφορα χρώματα ζαχαροπλαστικής ή η “μαγειρική” γλυκερίνη). Αυτό συμβαίνει με τα αγγούρια και κάποιες ρίζες και γογγύλια όπου το κερί προστίθεται για να τα προστατέψει και να αυξήσει την διάρκεια ζωής τους. Φυσικά είναι ασφαλές να καταναλωθεί.

Σίγουρα είναι και λόγος marketing, δηλαδή έχει παρατηρηθεί ότι ο καταναλωτής θα προτιμήσει ένα “όμορφο” φρούτο ή λαχανικό από ένα μισό-σαπισμένο και “χτυπημένο” και αυτό είναι ως ένα σημείο φυσιολογικό. Είναι όμως κάτι άλλο να παραπληροφορούμε για μεγάλους διατροφικούς κινδύνους που είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι.

Άλλο ένα σημείο που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τα κεριά είναι ότι δεν μεταβολίζονται, δεν χωνεύονται από τον άνθρωπο. Οι άνθρωποι δεν έχουν την ικανότητα να διασπάσουν και να απορροφήσουν τα διάφορα κεριά. Τα κεριά απλά να περνούν μέσα από πεπτικό μας σύστημα ανέπαφα.

Υπάρχουν πολλά άλλα είδη φυσικών κεριών που παράγονται στη φύση από διάφορα φυτά και ζώα, όπως π.χ. το κερί που παράγεται από τις μέλισσες, το κερί της σόγιας που παράγεται από το σογιέλαιο και πολλά άλλα. Ανάλογα με την προβλεπόμενη χρήση τους, διαφορετικοί τύποι φυσικών και συνθετικών κεριών μπορούν να αναμιχθούν ώστε να παρέχουν τις ακριβείς ιδιότητες που απαιτεί και επιθυμεί κάποιος από ένα κερί.

Αν πλύνουμε τα μήλα και τα φρούτα που έχουν κέρινη επίστρωση με ξύδι ή λεμόνι ή ότι άλλο προτείνουν αυτά τα άρθρα και τα βίντεο, το φρούτο θα χάσει την φυσική προστασία του ενάντια σε μικροοργανισμούς και ενάντια στα φυσικά στοιχεία (όπως το οξυγόνο) και θα σαπίσει πιο εύκολα και γρήγορα. Έτσι θα χάσει τις περισσότερες από τις θρεπτικές του ουσίες και την διατροφική του αξία, ενώ μπορεί να γίνει και πιθανόν επικίνδυνο (σε κάποιο βαθμό). Αν σώνει και καλά θέλετε να αφαιρέσετε το κερί από τα φρούτα, τουλάχιστον καταναλώστε τα άμεσα.