Αρχική » Σώμα & Πνεύμα » Αυτές είναι οι 9 συμβουλές για έναν καλό ύπνο

Αυτές είναι οι 9 συμβουλές για έναν καλό ύπνο

συμβουλές για καλό ύπνο
Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος και ζωτικής σημασίας

Δυσκολεύεστε να έχετε έναν τακτικό, καλό ύπνο; Το να κοιμάστε καλά τη νύχτα μπορεί να είναι ευκολότερο από ότι νομίζετε. Αν θυμάστε μόνο μερικές από αυτές τις χρήσιμες συμβουλές. Θυμηθείτε, ο ύπνος ξεκουράζει και χαλαρώνει. Ο καλός καθημερινός ύπνος βοηθά στην ανανέωση του σώματός σας κάθε βράδυ.

 Όλοι στην διάρκεια της ζωής τους πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στο να κοιμούνται σωστά από καιρό σε καιρό για πολλούς και διάφορους λόγους. Οπότε μην ανησυχείτε εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο. Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να επιστρέψετε σε έναν ξεκούραστο, φυσικό ύπνο.

1. Ορίστε ένα πρόγραμμα και διατηρήστε ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου.

Πηγαίνετε στο κρεβάτι σε καθορισμένη ώρα κάθε βράδυ και ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί. Η διακοπή αυτού του προγράμματος μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία. Το ξενύχτι τα σαββατοκύριακα καθιστά επίσης πιο δύσκολο να ξυπνήσετε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, διότι επαναφέρει τους κύκλους ύπνου σας για ξύπνημα αργότερα. Μην κοιμάστε εντός 8 ωρών από τον ύπνο.

συμβουλές για καλό ύπνο
Αποφεύγουμε την συνήθεια να κοιμόμαστε οπουδήποτε εκτός του κρεβατιού μας

2. Άσκηση.

Προσπαθήστε να ασκηθείτε 20 έως 30 λεπτά την ημέρα. Η καθημερινή άσκηση συχνά βοηθά τους ανθρώπους να κοιμούνται. Αν και η προπόνηση λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σε κάποιες περιπτώσεις. Για μέγιστο όφελος, προσπαθήστε να ασκήστε περίπου 5 έως 6 ώρες πριν πάτε για ύπνο. Μην ασκείστε εντός δύο ωρών από τον ύπνο.

Περπάτημα με άδειο στομάχι – Υπέρ & Κατά

3. Αποφύγετε την καφεΐνη, τη νικοτίνη και το αλκοόλ.

Αποφύγετε τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, η οποία δρα ως διεγερτικό και κρατά τους ανθρώπους ξύπνιους. Στις πηγές καφεΐνης περιλαμβάνονται ο καφές, η σοκολάτα, τα αναψυκτικά, το τσάι χωρίς βότανα, κάποια συμπληρώματα διατροφής για ενέργεια και ορισμένα αναλγητικά. 

Οι καπνιστές τείνουν να κοιμούνται πολύ ελαφριά και συχνά ξυπνούν νωρίς το πρωί λόγω της απομάκρυνσης επί ώρες  από την νικοτίνη. Το αλκοόλ αφαιρεί από τους ανθρώπους τον βαθύ καλό ύπνο και τον ύπνο REM και τους διατηρεί στα ελαφρύτερα στάδια του ύπνου. Αποφύγετε όλα αυτά τα πράγματα τουλάχιστον 6 έως 8 ώρες πριν κοιμηθείτε εάν θέλετε έναν καλό ύπνο. Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε να τρώτε οποιοδήποτε μεγάλο γεύμα εντός δύο ωρών από τον ύπνο.

4. Κάντε ένα χαλαρωτικό τελετουργικό για ένα καλό ύπνο.

Ένα ζεστό μπάνιο, ανάγνωση ή άλλη χαλαρωτική ρουτίνα μπορεί να διευκολύνει τον ύπνο. Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας για να συνδέσετε ορισμένες ξεκούραστες δραστηριότητες με τον ύπνο και να τις κάνετε μέρος του τελετουργικού σας για ύπνο.

5. Κοιμηθείτε μέχρι το φως του ήλιου.

Εάν είναι δυνατόν, ξυπνήστε με τον ήλιο ή χρησιμοποιήστε πολύ φωτεινά φώτα το πρωί. Το φως του ήλιου βοηθά το βιολογικό ρολόι του σώματος να επαναρυθμίζεται κάθε μέρα. Οι ειδικοί στον ύπνο συνιστούν έκθεση σε ηλιακό φως μιας ώρας για άτομα που έχουν προβλήματα στο να κοιμούνται.

6. Μην ξαπλώνετε στο κρεβάτι ξύπνιοι.

Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, μην ξαπλώνετε απλώς στο κρεβάτι. Κάντε κάτι άλλο, όπως ανάγνωση, παρακολούθηση τηλεόρασης ή ακρόαση μουσικής, έως ότου νιώσετε κουρασμένοι. Το άγχος της αδυναμίας ύπνου μπορεί να συμβάλει στην αϋπνία. Επιστρέψτε στο κρεβάτι όταν αρχίσετε να αισθάνεστε υπνηλία και προσπαθήστε να αποφύγετε τον ύπνο σε περιοχές εκτός από το κρεβάτι σας.

7. Ελέγξτε το περιβάλλον και τη θερμοκρασία του δωματίου σας.

Διατηρήστε μια άνετη θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο. Οι ακραίες θερμοκρασίες ενδέχεται να διαταράξουν τον ύπνο ή να σας αποτρέψουν από το να κοιμηθείτε. Εξασφαλίστε ένα σκοτεινό, ήσυχο περιβάλλον όποτε αυτό είναι δυνατόν. Προσπαθήστε να αποφύγετε τον ύπνο με την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο ενεργοποιημένο. Μπορεί να γίνει μια κακή συνήθεια που οδηγεί στην ανάγκη να έχετε τηλεόραση ή ραδιόφωνο κάθε φορά που προσπαθείτε να κοιμηθείτε.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή – Σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

8. Σκοτεινιάστε την κρεβατοκάμαρά σας – Εντελώς.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ένα σκοτεινό υπνοδωμάτιο μας βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα κάθε βράδυ. Μελέτες διαπίστωσαν ότι ακόμη και μικρά πράγματα – όπως η λάμψη του ρολογιού σας ή οι λυχνίες LED από άλλη συσκευή στην κρεβατοκάμαρά σας μπορούν να μειώσουν τη συνολική ποιότητα του ύπνου σας.

9. Επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν το πρόβλημα του ύπνου σας συνεχίζεται.

Εάν έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε συνεχόμενα βράδια ή εάν αισθάνεστε πάντα κουρασμένοι την επόμενη μέρα, τότε μπορεί να έχετε μια σοβαρή διαταραχή ύπνου και θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό. Οι περισσότερες διαταραχές του ύπνου μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, αρκεί να εντοπίσετε την διαταραχή και να την αντιμετωπίσετε.

5 ώρες την ημέρα στα Social Media τριπλασιάζουν τις πιθανότητες για κατάθλιψη