Αρχική » Σώμα & Πνεύμα » Fontana di Trevi θέλω να γίνω!

Fontana di Trevi θέλω να γίνω!

Ναι, εντάξει… Μου αρέσει το νερό και δεν έχω και θέμα με το μάρμαρο. Δεν είναι όμως αυτοί οι λόγοι που με έκαναν να σκεφτώ πως θα ήθελα να ήμουν συντριβάνι. Όχι όποιο και όποιο συντριβάνι όμως, η Φοντάνα Ντι Τρέβι (Fontana di Trevi)!

Ποιος είναι, λοιπόν, ο λόγος;

Ο λόγος είναι πως κάθε μέρα πέφτουν στο σιντριβάνι πάνω 3.000€ σε νομίσματα!

Δηλαδή, 90.000€ το μήνα “βγάζει” (βάζει για την ακρίβεια) η Fontana di Trevi. Βρε, τα παίρνει αυτά αντιναύαρχος εν ενεργεία, που αναρωτιόταν και ο Βέγγος!

Τα χρήματα αυτά βέβαια πηγαίνουν, όπως λέγεται, για τον εφοδιασμό ενός “κοινωνικού παντοπωλείου”, ενός super market για απόρους και πολύ καλά κάνουν.

Ποια είναι αυτή η Φοντάνα Ντι Τρέβι που “βγάζει” τόσα λεφτά όμως;

Η Φοντάνα ντι Τρέβι (Fontana di Trevi) είναι το πιο διάσημο και αναμφισβήτητα το πιο όμορφο σιντριβάνι της Ρώμης. Αυτό το εντυπωσιακό μνημείο δεσπόζει στη μικρή πλατεία Trevi που βρίσκεται στην περιοχή του Quirinale. Η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι το τέλος του Aqua Virgo, ενός υδραγωγείου που κατασκευάστηκε το 19 π.Χ. και φέρνει νερό από τις πηγές στο Salone (περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Ρώμη) και παρέχει στα σιντριβάνια της Ρώμης νερό. Το 1732, ο Πάπας Κλήμης ο 12ος ανέθεσε στον Νικολά Σάλβι (Nicola Salvi) να δημιουργήσει ένα μεγάλο σιντριβάνι στην πλατεία Τρέβι. Ένα προηγούμενο εγχείρημα να οικοδομηθεί το σιντριβάνι κατόπιν σχεδίου του Μπερνίνι σταμάτησε έναν αιώνα νωρίτερα, μετά το θάνατο του Πάπα Ουρβανού του 8ου. Η κατασκευή του μνημειακού μπαρόκ σιντριβανιού ολοκληρώθηκε τελικά το 1762.

Η κεντρική φιγούρα του σιντριβανιού είναι ο Ποσειδώνας, θεός της θάλασσας. Η αναπαράσταση έχει τον Ποσειδώνα στα ηνία ενός άρματος σε σχήμα κελύφους, να έλκεται από δύο ιππόκαμπους. Κάθε ιππόκαμπος καθοδηγείται από ένα Τρίτωνα. Ένα από τα άλογα είναι ήρεμο και υπάκουο, και το άλλο ανήσυχο. Οι συμπεριφορές τους συμβολίζουν τις διακυμάνσεις στις διαθέσεις της θάλασσας.

Από την αριστερή πλευρά του Ποσειδώνα είναι ένα άγαλμα που εκπροσωπεί την αφθονία, και στα δεξιά ένα άγαλμα που αντιπροσωπεύει την υγιεινή. Πάνω από τα γλυπτά βρίσκονται τα ανάγλυφα, με ένα εξ αυτών να απεικονίζει τον Αγρίππα, το στρατηγό που έχτισε το υδραγωγείο. Το νερό στο κάτω μέρος του σιντριβανιού αντιπροσωπεύει τη θάλασσα. Ο θρύλος λέει ότι θα επιστρέψετε στη Ρώμη εάν πετάξετε μέσα ένα κέρμα στο νερό. Θα πρέπει να το πετάξετε πάνω από τον ώμο σας με την πλάτη σας προς το νερό.

Πως θα πάτε στην Fontana di Trevi;

Αρχικά θα πρέπει να κλείσετε ένα εισιτήριο για Ρώμη, κάτι που γίνεται εύκολα και γρήγορα, μα κυρίως οικονομικά από ΕΔΩ!

Αφού φτάσετε και τακτοποιηθείτε στο δωμάτιο, το διαμέρισμα ή το σπίτι σας, μπορείτε να  μεταβείτε στην Piazza di Trevi χρησιμοποιώντας τα Μ.Μ.Μ. και κατεβαίνοντας στο σταθμό Barberini (γραμμή A).

Η απόφαση για το αν θα συνεισφέρετε στο “εισόδημα” της Fontana di Trevi ή όχι είναι δική σας, το σίγουρο είναι πως θα εντυπωσιαστείτε από το θέαμα και θα περάσετε πανέμορφα στην “αιώνια πόλη”!