5 ώρες την ημέρα στα Social Media τριπλασιάζουν τις πιθανότητες για κατάθλιψη

social media
Το να αφιερώνετε πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνει τις πιθανότητες για κατάθλιψη

Social Media και κατάθλιψη στους νέους – Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας πραγματοποίησαν μια πολύ επίκαιρη έρευνα. Και προειδοποιούν τους νέους που ξοδεύουν περισσότερα από 300 λεπτά την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχουν 2,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κατάθλιψη εντός έξι μηνών.

Facebook και Instagram, Snapchat Tik Tok και τόσα άλλα. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν προφίλ σε τουλάχιστον μία πλατφόρμα κοινωνικών μέσων αυτές τις μέρες. Μεγάλος αριθμός χρηστών διατηρεί περισσότερους από έναν λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη προειδοποίησε ότι το να περνάς κατά μέσο όρο πέντε ώρες την ημέρα σε αυτές τις εφαρμογές μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Η ζωή στα Social Media και εσύ ο σκηνοθέτης

social media και κατάθλιψη
Social Media και κατάθλιψη στους νέους λόγω υπερβολικής χρήσης και έλλειψης φυσιολογικής κοινωνικής ζωής

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας προειδοποίησαν ότι οι νέοι που περνούν περισσότερα από 300 λεπτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανά ημέρα κινδυνεύουν. Και έχουν 2,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιου είδους κατάθλιψη εντός έξι μηνών.

Ο Δρ. Brian Primack, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, είπε: «Οι περισσότερες προηγούμενες εργασίες σε αυτόν τον τομέα μας άφησαν μια ερώτηση παρόμοια με αυτήν που αναφέρεται για την κότα και το αυγό: Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;

«Γνωρίζουμε από άλλες μεγάλες μελέτες ότι Social Media και κατάθλιψη τείνουν να πηγαίνουν μαζί. Αλλά ήταν δύσκολο να καταλάβουμε ποιο πήγαινε πρώτο.

«Αυτή η νέα μελέτη ρίχνει φως σε αυτά τα ερωτήματα. Ο λόγος είναι ότι η υψηλή αρχική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οδήγησε σε αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης. Ωστόσο, η αρχική κατάθλιψη δεν οδήγησε σε καμία αλλαγή στη χρήση των κοινωνικών μέσων». 

Social Media και κατάθλιψη πάνε μαζί

Οι ερευνητές πήραν δείγμα από περισσότερους από 1.000 νεαρούς ενήλικες. Μετρώντας το χρόνο που αφιέρωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και την ψυχική τους υγεία.

Η ανάλυσή των ευρημάτων σύγκρινε άτομα που αφιέρωσαν 120 λεπτά ή λιγότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ημέρα. Και σε νεαρούς οι οποίοι περνούσαν περισσότερο χρόνο στα Social Media. Τα άτομα που πέρασαν πάνω από 300 λεπτά είχαν 2,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Το να αφιερώνετε πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Ο Δρ Cesar Escobar-Viera, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, δήλωσε: «Ένας λόγος για αυτά τα ευρήματα μπορεί να είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρειάζονται πολύ χρόνο. Ο υπερβολικός χρόνος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αντικαταστήσει τη δημιουργία πιο σημαντικών προσωπικών σχέσεων. Καθώς και διάφορων άλλων δραστηριοτήτων, την επίτευξη προσωπικών ή επαγγελματικών στόχων ή ακόμη και απλά το να έχει κάποιος στιγμές πολύτιμου προβληματισμού.”

κατάθλιψη και social media
Αισθήματα μοναξιάς και απογοήτευσης – κατάθλιψη – σε νεαρά άτομα όταν δεν έχουν μια φυσιολογική κοινωνική ζωή

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτής και παρόμοιων μελετών θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να περνούν λιγότερο χρόνο κολλημένοι στα τηλέφωνά τους. Στις πλατφόρμες των social media γενικότερα.

Ο Δρ Primack πρόσθεσε: «Αυτά τα ευρήματα είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικά να ληφθούν υπόψη στην εποχή του COVID-19.

«Τώρα που είναι πιο δύσκολο να συνδεθούμε κοινωνικά προσωπικά και άμεσα, όλοι χρησιμοποιούμε περισσότερη τεχνολογία όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Πιστεύω ότι αυτές οι τεχνολογίες μπορούν σίγουρα να είναι πολύτιμες. Θα ενθαρρύνω όμως τους ανθρώπους να σκεφτούν ποιες τεχνολογικές εμπειρίες είναι πραγματικά χρήσιμες για αυτούς. Και ποιες τους αφήνουν να αισθάνονται άδειοι».

Πληροφορία – Πότε και πως μπορεί να μας βλάψει