Αρχική » Σώμα & Πνεύμα » Γράφει και µε τα δύο χέρια ταυτόχρονα!

Γράφει και µε τα δύο χέρια ταυτόχρονα!

Γυναίκα γράφει και με τα δύο χέρια ταυτόχρονα
Γυναίκα γράφει και με τα δύο χέρια ταυτόχρονα

Τι κι αν η εποχή µας έχει κάνει τους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών να πληκτρολογούν πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι γράφουν µε το χέρι;

Στην Κίνα η 29χρονη Chen Siyuan έχει την ικανότητα να γράφει και με τα δύο χέρια ταυτόχρονα. Με το ένα χέρι γράφει στην Κινεζική γλώσσα και µε το άλλο στην Αγγλική. Κι όλα αυτά ταυτόχρονα και σε διαφορετικές κατευθύνσεις, δηλαδή οριζόντια και κάθετα.

Η 29χρονη, έξυπνη και ευρηματική, έκανε το ταλέντο της επάγγελμα, στρώνοντας µια λαµπρή σταδιοδρομία στη µετάφραση, έχοντας παράλληλα έφεση στην ποίηση. Μάλιστα, όπως η ίδια δήλωσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ανακάλυψε την ιδιαίτερη ικανότητά της όταν ήταν ακόμα στο Γυμνάσιο.

Αμφιδεξιότητα – Η δυνατότητα του να μπορεί να γράφει κάποιος και με τα 2 χέρια ταυτόχρονα

«Έψαχνα τρόπους να τελειώνω πιο γρήγορα τις σχολικές µου υποχρεώσεις. Η αλήθεια είναι ότι αρκετές συµµαθήτριες µου προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο αλλά δεν κατάφεραν κάποια ιδιαίτερη επιτυχία».

Θα μπορούσε κάποιος να εξασκηθεί στο να γράφει και με τα δύο χέρια, μα ταυτόχρονα και μάλιστα σε 2 διαφορετικές γλώσσες είναι κάτι πραγματικά δύσκολο. Πολλοί μιλούν για την ικανότητα να δουλεύουν ταυτόχρονα διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου που συνήθως δεν συμβαίνει.

Αμφιδεξιότητα, τι είναι

Οι αμφίπλευροι ή αμφιδέξιοι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια με την ίδια επιδεξιότητα. Αλλά οι αμφίπλευροι μάλλον προτιμούν να γράφουν με τα δεξιό τους χέρι, αφού οι αριστερόχειρες πάντα “μουτζουρώνουν” αυτό που έγραψαν καθώς σέρνουν το χέρι τους στη σελίδα.

Ερχόμενοι από τη λατινική λέξη ambidexter, που σημαίνει “δεξιό χέρι και στις δύο πλευρές”, το ambidextrous (αμφιδέξιος) περιγράφει κάποιον που μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δύο χέρια για να γράψει, να ρίξει ένα βελάκι ή να πιάσει μια μπάλα. Με μια ευρύτερη έννοια, το “αμφιδέξιος” (ambidextrous) σημαίνει “επιδέξιος”. Στα Ελληνικά η λέξη «αμφιδέξιος» προέρχεται από το «αμφί», που σημαίνει «και οι δύο» και «δεξιός», που σημαίνει «σωστός». Κατά συνέπεια, «αμφιδέξιος» είναι κυριολεκτικά ο «σωστός και στις δύο πλευρές». Ένα άτομο που είναι πιο επιδέξιο στο δεξί χέρι καλείται δεξιόχειρας, και κάποιο που είναι πιο ειδικευμένο στο αριστερό λέγεται αριστερόχειρας (8-15% των ανθρώπων).

Γράφει και με τα δυο χέρια ταυτόχρονα
Γραφή και με τα δύο χέρια ταυτόχρονα και μάλιστα σε διαφορετικές γλώσσες!

Όταν τέθηκε σε χρήση για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1530, οι ambudextrous είχαν πιο απειλητική και άσχημη φήμη ως απατεώνες και διπρόσωποι.

Λέγεται πως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι μπορούσε να γράφει, να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει εξίσου καλά τόσο με το αριστερό όσο και με το δεξί χέρι. Ήταν, με λίγα λόγια, αμφιδέξιος.

Είτε την Τσεν, που γράφει και με τα δύο χέρια, είτε τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι δεν είναι εύκολο να τους μιμηθεί ο κάθε ένας σίγουρα…