Αρχική » Photos & Videos » Στέλιος Καζαντζίδης – Η ζωή μου όλη | Πλήρης Βιογραφία

Στέλιος Καζαντζίδης – Η ζωή μου όλη | Πλήρης Βιογραφία

Όλη η Ζωή και το Έργο του

Στέλιος Καζαντζίδης όλη η βιογραφία του – Με πολύ σεβασμό στη ζωή και το έργο του μεγαλύτερου Έλληνα λαϊκού τραγουδιστή. Ο Στέλιος Καζαντζίδης είναι κατά γενική ομολογία ο μεγαλύτερος Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής. Μια σπάνια όσον αφορά ποιότητα και δυνατότητες φωνή που είναι πολύ δύσκολο αν όχι απίθανο να εμφανιστεί ξανά. Τον Στέλιο τον αγαπήσαμε και τον τραγουδήσαμε… Το κενό που άφησε δυσαναπλήρωτο.

Είναι ένα μνημείο και μια παρακαταθήκη για τις παλιότερες γενιές. Αλλά και μια συνολική και αξιόπιστη γνώση για τις νέες γενιές που ίσως δεν γνωρίζουν τίποτα για την ζωή και το έργο του μεγαλύτερου λαϊκού ερμηνευτή που πέρασε από την Ελλάδα.

Στο απόγειο της καριέρας του ο Στέλιος Καζαντζίδης προτίμησε να αφήσει τα πλούτη και την δόξα και να αποσυρθεί ζώντας μια απλή φτωχική ζωή με ελάχιστες ανέσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και την κοσμική ζωή.

Στέλιος Καζαντζίδης βιογραφία
Ο Νο1 λαϊκός ερμηνευτής τραγούδησε περισσότερα από 2000 τραγούδια και αγαπήθηκε όσο κανείς
Η ζωή μου όλη – Η απόλυτη επιτυχία και η απομόνωση

Ο Στέλιος Καζαντζίδης γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1931 στη Νέα Ιωνία Αττικής. Ήταν γιος Χαράλαμπου Καζαντζίδη με καταγωγή από τα Κοτύωρα (σημ. Ορντού) του Πόντου και της Γεσθημανής (Χατζίδαινας) με καταγωγή από την Αλάγια της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας. Ο πρώτος άνθρωπος που εκτίμησε τη φωνή του ήταν κάποιο αφεντικό του. Που καθώς τον άκουσε την ώρα της δουλειάς, του χάρισε μια κιθάρα. Δάσκαλος του Καζαντζίδη υπήρξε ο Στέλιος Χρυσίνης, ένας τυφλός συνθέτης.

Στα 1952, ο Καζαντζίδης κάνει το δισκογραφικό ντεμπούτο του με ένα τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα. Το τραγούδι αυτό έφερε τον τίτλο “Για μπάνιο πάω”. Ήταν ένα τραγούδι γραμμένο για τον καύσωνα που επικρατούσε εκείνο το καλοκαίρι στην πρωτεύουσα. Ο δίσκος δεν πούλησε γιατί μιμήθηκε τη φωνή του Πρόδρομου Τσαουσάκη. Η καριέρα του Στέλιου Καζαντζίδη θα έσβηνε πριν καλά καλά αρχίσει. Αυτός που αντιλήφθηκε τις δυνατότητες της φωνής του Καζαντζίδη ήταν ο συνθέτης Γιάννης Παπαϊωάννου. Το τραγούδι του Οι βαλίτσες γίνεται μεγάλη επιτυχία και το φαινόμενο Καζαντζίδης αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.

Τον Οκτώβρη του 1965, Καζαντζίδης, Μαρινέλλα και Μανώλης Αγγελόπουλος προετοιμάζουν συναυλίες, που τελικά δεν θα πραγματοποιηθούν. Λίγους μήνες αργότερα ο Καζαντζίδης πήρε τη μεγάλη απόφαση να σταματήσει τις ζωντανές εμφανίσεις σε κέντρα. Αιτία είναι η αποστροφή του για την κατάσταση που επικρατούσε στα νυχτερινά κέντρα.

Στέλιος Καζαντζίδης
Ο Στέλιος Καζαντζίδης γύρισε την πλάτη στα στερεότυπα του χώρου και έζησε μια απλή φτωχική ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τα κοσμικά σαλόνια
Δεν εντάχθηκε ποτέ στο σύστημα

Χαρακτηριστικά η Μαρινέλλα αναφέρει πως μόνο στο μαγαζί που ο Καζαντζίδης δούλευε απαγορευόταν (από τον ίδιο φυσικά) οι τραγουδίστριες να κάθονται στα τραπέζια των εύρωστων οικονομικά πελατών. Η αποχώρηση του Καζαντζίδη από το πάλκο, «…αποτελεί την πιο δραματική μορφή σιωπηλής διαμαρτυρίας απέναντι σε ένα αμείλικτο σύστημα διαπλοκής από νεόπλουτους θαμώνες, αφεντικά της δισκογραφίας και μπράβους της νύχτας…». Στην Ελλάδα κυριαρχούσε σιγά σιγά ένα νέο life style που δεν ταίριαζε και απωθούσε τον Στέλιο Καζαντζίδη.

Μετά τη μεταπολίτευση κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Στην Ανατολή», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Περιλάμβανε σπουδαία τραγούδια, όπως τα: «Άπονες Εξουσίες», «Και δεν μίλησε κανείς», «Στην Ανατολή», που όμως δεν ακούστηκαν όσο θα έπρεπε. Το 1975 ήρθε το «Υπάρχω», σε συνεργασία με τους Νικολόπουλο και Πυθαγόρα και το Γιώργο Νταλάρα να σιγοντάρει.

Στην πιο μεστή και δυνατή δισκογραφική στιγμή της καριέρας του ο Καζαντζίδης αποσύρεται και από τις ηχογραφήσεις. Η κόντρα του με τη Μίνος έλαβε πανελλήνιες διαστάσεις. Εν τέλει, το 1987, με ειδική νομοθετική ρύθμιση έμεινε ελεύθερος από την ΜΙΝΟΣ. Ο επόμενος δίσκος -στην «ΜΙΝΟΣ»- με τίτλο «Στον δρόμο της Επιστροφής», ξεπερνά σε πωλήσεις -μόνο στην ελληνική αγορά- τις 400.000 χιλιάδες δίσκους.

Στέλιος Καζαντζίδης – Πάλεψε για τα δικαιώματα των τραγουδιστών

Είχε προηγηθεί στα 1959 δικαστική διαμάχη του Στέλιου Καζαντζίδη με την δισκογραφική εταιρεία COLUMBIA. Με αφορμή τις μεγάλου μεγέθους πωλήσεις του τραγουδιού “Μαντουμπάλα”, πωλήσεις ρεκόρ, που την εποχή εκείνη άγγιξαν τις 100.000 δίσκους. Στην άλλη όψη του ίδιου δίσκου περιλαμβάνεται το “Δυο πόρτες έχει η ζωή”, σε μουσική του ίδιου του Καζαντζίδη και στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.

Παρά τις χωρίς προηγούμενο πωλήσεις και τη στιγμή που η εταιρεία έβγαζε εκατομμύρια από το συγκεκριμένο δισκάκι, ο ίδιος ο τραγουδιστής πήρε λιγότερες από 1000 δραχμές. Αυτό συνέβη καθώς οι τραγουδιστές τότε πληρώνονταν ένα εφάπαξ ποσό για τον κάθε δίσκο και δεν λάμβαναν ποσοστά από τις πωλήσεις. Στον Καζαντζίδη χρωστούν πολλά οι σύγχρονοι τραγουδιστές, αφού πρώτος αυτός διεκδίκησε για τον κλάδο του ποσοστά και η προσπάθειά του είχε θετικό αποτέλεσμα. Το 1982 παντρεύτηκε με τη Βάσω Κατσαβού.

stelios kazantzidis biografia
Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε σεμνός και απλός άνθρωπος

Ο Στέλιος, όπως τον αποκαλούσαν πάντα οι θαυμαστές του, απεβίωσε στις 14 Σεπτεμβρίου 2001, σε ηλικία 70 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Η ταφή του έγινε στο Νεκροταφείο της Ελευσίνας, πλάι στον τάφο της μητέρας του Γεσθημανής, όπως το επιθυμούσε ο ίδιος. Ενώ η κηδεία του εξελίχθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, πολλών χιλιάδων θαυμαστών του.

Περισσότερα:

ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ: ΑΝΘΡΩΠΟΙ

stelioskzazantzidis

Νέοι Έλληνες καλλιτέχνες & Συγκροτήματα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *