Αρχική » Σώμα & Πνεύμα » Βρύα για διακόσμηση και τον κήπο

Βρύα για διακόσμηση και τον κήπο

Βρύα για διακόσμηση terrarium
Βρύα και terrarium

Τα βρύα για διακόσμηση δεν είναι και το πιο δημοφιλές είδος φυτού για διακόσμηση. Οι περισσότεροι προσπαθούν να τα καταπολεμήσουν σαν παράσιτο και τα θεωρούν ανεπιθύμητα. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Μπορούν να διακοσμήσουν υπέροχα ένα χώρο και να προσδώσουν αυτό το σμαραγδένιο, γαλήνιο πράσινο. Παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να πετύχετε ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Η προσωπική μου πρώτη γνωριμία με τα βρύα ήταν όταν ασχολήθηκα με τα ερπετά και τα αμφίβια. Θέλοντας να τους δημιουργήσω ένα “φυσικό” χώρο διαμονής άρχισα να ασχολούμαι με τα terrariums. Κάποια από τα terrariums αυτά έπρεπε να έχουν και είχαν και βρύα.

Τα βρύα εξελίχθηκαν 450 εκατομμύρια χρόνια πριν! Περίπου 70 εκατομμύρια χρόνια πριν τις φτέρες και δεκάδες εκατομμύρια χρόνια πριν την πρώτη εμφάνιση των δεινοσαύρων. Διατηρώντας. λοιπόν, ένα κήπο με βρύα ή ένα terrarium έχετε φέρει λίγο από το το άγριο και παλαιολιθικό στο σπίτι σας. Τα βρύα δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απαιτητικά, μα θέλουν κι αυτά την κατάλληλη φροντίδα. Με ελάχιστες απαιτήσεις, μετά την εγκατάστασής τους, δεν χρειάζονται λίπανση. Καταστέλλουν τα ζιζάνια και είναι ιδανικά για να πλαισιώσουν μία λιμνούλα ή ένα άλλο στοιχείο νερού σε κάποιο σκιερό μέρος. Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες για το πως να τα διατηρήσετε τόσο στον κήπο, όσο και μέσα στο σπίτι.

Οι περισσότεροι προτιμούν τα βρύα για  ένα υγρό, σκιερό σημείο και με την πεποίθηση ότι απαιτούν όξινο pH, γύρω στο 5. Αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό. Αν και οι περισσότερες ποικιλίες βρύων βρίσκονται στα σκιερά δάση, υπάρχουν και άλλες που τους αρέσει μια  σειρά κλιματολογικών συνθηκών και θέσεων. Τα Bryum argenteum, για παράδειγμα, που αυξάνονται στις σχισμές των πεζοδρομίων. Τα Tortulla muralis που βρίσκονται σε περιοχές της ερήμου και τα  Campylopus introflexus που αναπτύσσονται σε παράκτιες περιοχές.

Διαλέγοντας το σωστό χώμα

Ενώ πολλά φυτά προτιμούν το έδαφος που θα αναπτυχθούν ελαφρύ και αφράτο, τα βρύα είναι το αντίθετο. Τους αρέσει το έδαφος τους γεμάτο και σταθερό. Για το pH, όπως έγραψα και πιο πάνω, αυτό ποικίλει. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως όταν βρούμε βρύα που αναπτύσσονται σε ασβεστόλιθο, που το φυτό λειτουργεί καλά με αλκαλικές βάσεις. Αλλά ως επί το πλείστον είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι το βρύα σας θα ευδοκιμήσουν καλύτερα στο έδαφος με χαμηλότερο επίπεδο pH (συνήθως μεταξύ 5,0 και 6.0). Εάν δεν είστε σίγουροι για την οξύτητα του εδάφους σας, μπορείτε να αγοράσετε ένα εύκολο στη χρήση τεστ pH για να υπολογίσετε με τι χώμα δουλεύετε.

Βρύα για διακόσμηση potisma
Βρύα για διακόσμηση στον κήπο

Το πότισμα των βρύων

Τα βρύα είναι λάτρεις του υγρού περιβάλλοντος. Oπότε είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε το χώμα σταθερά υγρό για το φυτό σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να υπερβάλλεται με το πότισμα και να τους κάνετε κακό. Θα πρέπει να προσέχετε να μην δημιουργήσετε νερόλακο κατά το πότισμα. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να απομακρύνετε τυχόν περίσσευμα νερού, όταν είναι δυνατόν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε το βρύα σας σε ένα terrarium. Όπου αντίθετα με τα συνηθισμένα φυτά εσωτερικού χώρου, η περίσσεια νερού δεν θα είναι σε θέση να εξατμιστεί. Για να διατηρήσετε το βρύα σας υγιεί, απλά ψεκάζετε το φυτό τακτικά και δώστε του ένα καλό πότισμα περίπου δύο φορές την εβδομάδα. Σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε φιλτραρισμένο νερό. Αφού το νερό της βρύσης μπορεί να περιέχει πολύ χλώριο και μπορεί να μετατρέψει σε καφετιά τα βρύα σας.

Στην φύση, λόγω ανυπαρξίας αγγείων, τα βρύα παίρνουν το νερό που χρειάζονται από το περιβάλλον. Την υγρασία από το οριακό στρώμα του εδάφους, τη βροχή, τη  δροσιά, ακόμα και την ομίχλη. Τα θρεπτικά συστατικά κινούνται στο νερό από κύτταρο σε κύτταρο με τη διαδικασία της όσμωσης. Σε περιόδους μεγάλης ξηρασίας τα βρύα μπαίνουν σε νάρκη για να “ξυπνήσουν” με την πρώτη υγρασία.

Δίνοντας στα βρύα σας αρκετό φως

Τα περισσότερα βρύα είναι γνωστά για το ότι ακμάζουν σε ανήλιαγες περιοχές. Το οποίο έχει νόημα, δεδομένου ότι αυτές είναι οι περιοχές που είναι συνήθως οι πιο υγρές στην έρημο. Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές ποικιλίες βρύων που προτιμούν να έχουν λίγο περισσότερο ηλιακό φως από το συνηθισμένο. Για αυτό ο τρόπος να βεβαιωθείτε ότι παίρνει αρκετό φως είναι να κατανοήσετε τις συνθήκες υπό τις οποίες τα βρύα σας ευδοκιμούν στη φύση. Να θυμάστε: ακόμα και τα βρύα που προτιμούν τη σκιά τείνουν να έχουν ένα γλυκό σημείο για το τεχνητό φως και το έμμεσο φως του ήλιου.

Τοίχος με βρύα για διακόσμηση frontida
Τοίχος με βρύα για διακόσμηση

Καθαρισμός των βρύων σας

Κάτι που τα βρύα έχουν από κοινού με κάθε άλλο φυτό είναι πως είναι απολύτως φυσιολογικό κάποια τμήματα του φυτού να ευδοκιμούν, ενώ άλλα να αρχίζουν να φαίνονται λίγο κακοποιημένα. Αν συμβαίνει αυτό, ίσως είναι καιρός να κλαδέψετε ή να καθαρίσετε. Αν τα μέρη του φυτού είναι πολύ μακρά, τα κόβουμε λίγο πιο κάτω για να προωθήσουμε την πληρέστερη ανανέωση. Όταν ασχολείστε με ένα μεγαλύτερο κομμάτι βρύου που δεν τα πάει πολύ καλά, ίσως θελήσετε να αντικαταστήσετε το κομμάτι αυτό εξ ολοκλήρου απλά αφαιρώντας την περιοχή που πρέπει να ανταλλάξετε και τοποθετώντας ένα νέο κομμάτι με βρύα στη θέση του.

Διώχνοντας τη μούχλα

Αν έχετε φυτά που καλλιεργούνται σε terrarium, είναι ιδιαίτερα πιθανό να σας έχει απασχολήσει η μούχλα σε κάποιο σημείο. Εάν έρθει αυτή η ώρα και αρχίσετε να βλέπετε λευκά, βαμβακερά σημεία στην επιφάνεια του φυτού σας, δοκιμάστε να σκουπίζετε απαλά τη μούχλα και στη συνέχεια αφήστε λίγο νερό να εξατμιστεί από το φυτό σας πριν κλείσετε το καπάκι του terrarium. Ωστόσο, αν προσπαθήσετε να σκουπίσετε τη μούχλα και διαπιστώσετε ότι δεν φεύγει, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα μαχαίρι ή ψαλίδι για να αφαιρέσετε προσεκτικά τα μέρη του βρύου με μούχλα για να αποφύγετε την εξάπλωση. Μπορείτε στη συνέχεια να αντικαταστήσετε το κομμάτι βρύου με ένα νέο.

διακοσμητικά βρύα καλλιέργεια

Βρύα για την διακόσμηση κήπου

Για γρασίδι, προτιμήστε το Pleurocarps για την ικανότητά δημιουργίας μιας μορφής χαλιού. Τα Hypnum imponens , Plagiomnium cuspidatum, Thuidium delecatulum είναι επίσης, καλές επιλογές για σκιερό γκαζόν αντικατάστασης. Αυτά έχουν χαμηλό προφίλ και εξαπλώνονται γρήγορα. Η προσθήκη περισσότερων από ένα είδος συνιστάται για να αυξήσει τις πιθανότητες μία ποικιλία να βρει τις ιδανικές συνθήκες που θα της επιτρέψει να αναπτυχθεί και να αυξήσετε το ποσοστό επιτυχίας. Παρά την προτίμηση για υγρές θέσεις, μπορούμε να ενθαρρύνουμε βρύα να αποικίσουν σε μέρη, που δεν είναι φυσικά υγρά , αλλά η ελαφρά άρδευση της περιοχής θα επιτρέψει την εγκατάσταση. Τα βρύα αναπαράγονται μέσω σπόρων και με τον κατακερματισμό των φύλλων.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα θα έχετε αν τοποθετήσετε ανάμεσα στα βρύα συστάδες με αγριολούλουδα, όπως η υφέρπουσα Phlox (Phlox subulata).

Πολλαπλασιασμός των βρύων

Για να πολλαπλασιάσετε και να αναπαράγετε βρύα για διακόσμηση, πάρτε ένα κομμάτι από υγιή βρύα και θρυμματίστε τα στο μπλέντερ σας. Προσθέστε 2 φλιτζάνια ξυνόγαλα και 2 φλιτζάνια νερό. Ανακατέψτε τα με τη χαμηλότερη ταχύτητα μέχρι να αναμιχθεί πλήρως και να αποκτήσει το μείγμα τη συνοχή ενός όχι πολύ πηκτού milkshake. Προσθέστε νερό εάν είναι απαραίτητο. Βάλτε το μείγμα πάνω σε βράχια, γλάστρες ή αγάλματα ή απλά χύστε το στο έδαφος οπουδήποτε θέλετε να μεγαλώσουν το βρύα σας!

Ελπίζω να βοηθήσουν αυτά τα μικρά tips και tricks, αυτές οι απλές βασικές συμβουλές για τα βρύα και την φροντίδα τους.